Ruotsi perusti työryhmän arvioimaan maan kiisteltyjä koronatoimia – yhteiskunnan avoimena pitämiseen perustunut linja on herättänyt laajaa kritiikkiä

Lähes 50 ihmistä altistunut koronavirukselle Länsi-Pohjassa – tartuntaketjun taustalla ostosmatka Ruotsiin 3:04
Lähes 50 altistui koronavirukselle Länsi-Pohjassa kesäkuun lopussa. Tartuntaketjun taustalla oli ostosmatka Ruotsiin.

Työryhmän alustavaa raporttia odotetaan jo marraskuussa.

Ruotsissa maan hallitus on taipunut perustamaan työryhmän arvioimaan koronavirusepidemian hoitoa. Pääministeri Stefan Löfven kertoi komitean perustamisesta tiistaina.

Muun muassa hallituksen, viranomaisten ja alueellisen terveydenhuollon toimia arvioivan komitean alustavan raportin on määrä valmistua jo marraskuussa. Varsinainen raportti aiotaan julkistaa viimeistään helmikuussa 2022, ennen syksyn valtiopäivävaaleja.

Koronavirustoimien arviointia on vaatinut esimerkiksi maan oppositio.

Ruotsin linjan seurauksena maassa on sekä määrällisesti että väkilukuun suhteutettuna huomattavasti enemmän koronavirustartuntoja ja niihin liittyviä kuolemia kuin muissa Pohjoismaissa. Yhteiskunnan avoimena pitämiseen perustunut linja on herättänyt laajaa kritiikkiä niin Ruotsissa kuin ulkomaillakin.

Tiistaihin mennessä noin kymmenen miljoonan asukkaan maassa on todettu yhteensä noin 68 450 tartuntaa ja noin 5 330 viruksen liittyvää kuolemaa.

Väkilukuun suhteutettuna Ruotsissa on miljoonaa asukasta kohden todettu 528 koronavirukseen liittyvää kuolemaa, kertoo tilastosivusto Worldometer. Suomessa vastaava luku on 59, Norjassa 46 ja Tanskassa 104.

Lue myös:

    Uusimmat