Mainos

Korkman: Tel-maksuille katto

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtajan mukaan maksujen vakauttaminen vähentäisi yritysten epävarmuutta työvoiman sivukulujen kehityksessä.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Sixten Korkman pistäisi työeläkemaksuille katon. Korkmanin mukaan maksujen vakauttaminen vähentäisi yritysten epävarmuutta työvoiman sivukulujen kehityksessä.

Tel-maksusta suurimman osan maksavat työnantajat, mutta osa peritään työntekijöiltä. Korkman muistutti, että väestön ikärakenteen vuoksi tel-maksuun kohdistuu kovia korotuspaineita tulevaisuudessa.

- Väestön ikääntyessä työeläkemaksuja jouduttaneen nykyperustein nostamaan pitkällä aikavälillä tuntuvasti. Myös terveydenhuollossa ja vanhustenhoidossa on melkoisia menojen nousupaineita. Samanaikaisesti kansainvälinen verokilpailu näyttää kovenevan. Hyvinvointivaltion rahoitus tulee vaikeutumaan, Korkman sanoi.

Korkman esitti maksukattoa Veromaksajien Vero2006 -tapahtumassa Helsingissä.

Hänen mukaansa eläkemenonäkymiin voi suhtautua kahdella tavalla. Joko odotetaan ja katsotaan kuinka asiat kehittyvät, työeläkejärjestelmään lisäuudistuksia tekemättä, ja nostetaan sitten aikanaan työeläkemaksuja kohoavien menojen mukaisesti. Tämä voi Korkmanin mielestä johtaa hyvinkin korkeaan kokonaisveroasteeseen.

- Vaarana on julkisen sektorin rahoitusalijäämien sekä hiipuvan talouskasvun ja korkean työttömyyden itseään ruokkiva kierre. Nyt nuori sukupolvi voi joutua suurten ikäluokkien eläkkeiden maksumieheksi kohtuuttomin ehdoin, Korkman muistuttaa.

Toisena vaihtoehtona Korkman esittää, että asetetaan menokehitykselle tavoitteet ja rahoitukselle raamit. Erityisesti tulisi harkita työeläkemaksuille asetettavaa kattoa.

- Työnantajan ja vakuutetun yhteenlaskettua TEL-maksua koskeva katto prosenttiosuutena palkoista tarkoittaisi, että eläkejärjestelmää tarvittaessa sopeutetaan kansantalouden kehitykseen siten, että eläkemaksut eivät nouse yli tietyn rajan.

(MTV3-STT)

(Kauppalehden talousuutiset 18.01.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.