Korkeiden EU-virkojen nimitysruletti käy kuumana

EU:n korkeiden virkojen nimitysruletti pyörii kuumeisesti, ja kaikki on vielä auki. Sekä Britannian Tony Blairia että Hollannin Jan Peter Balkenendea lobataan Brysselissä nyt kuumeisesti.

Saksan ja Ranskan tuki täytyy kuitenkin saada ensin. Blairin edustaja kävi Pariisin Elysée-palatsissa tällä viikolla; samoin Espanjan pääministeri Jose Luis Zapatero, joka vastustaa Blairia Irakin sodan takia.

Pienet maat hakevat rintamaa Blairia vastaan, ja Benelux-maat ovat lähettäneet pääkaupunkeihin haluamansa presidentin profiilin; Euroopan integraatiota kannattavan visionäärin, jollaiseksi Blairia ei lasketa.

- Blair käy erittäin taitavaa kampanjaa. Hän haluaa presidentin roolin, arvioi IFRI:n (Institut Français de Relations Internationales) EU-tutkija Philippe Moreau-Defarges MTV:n uutisille.

- Silti hänen voittonsa ei ole todennäköinen. On varmaa, että Angela Merkel ja jopa Ranska pitävät parempana henkilöä, joka tulee euroalueen ytimestä.

Euroopan suuret päivälehdet räväyttivät tällä viikolla todennäköisimmät ehdokkaat esille. Sekä ranskalainen Le Monde että brittien Financial Times asettivat Suomen Paavo Lipposen kolmen kärkeen Blairin ja Balkenenden ohella. Le Figaro puolestaan kirjoittaa, että Lipponen on hyvä kompromissiehdokas ja korostaa, että häntä lobbaa aktiivisesti itse Jacques Delors. Lehti muistaa jopa vuodelta 2000 Lipposen Bryggen Eurooppa-puheen ja sen ajatuksen Euroopan perustuslaista.

On outoa, että se suomalaisehdokas, jolla on nostetta Euroopassa ja jota itse Jacques Delors on käynyt suosittelemassa presidentti Nicolas Sarkozylle, ei saa tukea kotimaasta - päinvastoin: Torstaiaamuna Ranskan radiossa Britannian entinen Eurooppa-ministeri Denis MacShane niputti Lipposen Blairin kanssa Irakin sodan kannattajiin.

Katso Helena Petäistön raportti Pariisista

Lue myös:

    Uusimmat