Korkeasaaren Villieläinsairaala pelasti hylkeenpoikaset – kuuttien saapuminen uuteen hoitopaikkaan tallentui videolle

1:09
Katso videolta, miten kuuttien ensimmäinen päivä sujui. (Tuotanto: Annika Sorjonen / Korkeasaaren eläintarha 2021)

Korkeasaaren Villieläinsairaalaan saapui hoitoon kaksi harmaahylkeen kuuttia. Toinen menehtyi yllättäen hoidosta huolimatta, mutta vahvempi yksilö on reipastunut.

Nääntyneet alle kymmenenkiloiset hylkeenpoikaset löydettiin Raaseporista maalis-huhtikuun vaihteessa. Villieläinsairaalan eläintenhoitajan Rhea Siuruaisen tietojen mukaan ohikulkijat löysivät poikaset.

– Jos olen oikein ymmärtänyt, paikallinen eläinlääkäri arvioi tilanteen ensimmäiseksi. Meillä oli Korkeasaaren Villieläinsairaala kiinni linnusta löytyneen lintuinfluenssan vuoksi, jonka takia poikaset menivät muulle taholle hoitoon ennen meille tuloa.

Korkeasaareen vietäessä hylkeenpoikaset olivat kuntoutumassa. Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistuksen mukaan hyölkeenpoikasten kuntoutus oli hyvässä vauhdissa ja toisen kuutin kuolema tuli yllätyksenä niin eläinsuojeluyhdistykselle kuin Korkeasaarellekin. 

Kuutin kuolinsyy tutkitaan ruumiinavauksessa. 

Poikasten heikon kunnon vuoksi kuutit joutuivat olemaan ensin letkuruokinnassa.

– Meillä tavoite oli saada kuutit syömään kuollutta kalaa. Myöhemmin sitten myös elävää, jotta voimme varmistua siitä, että kuutit pärjäävät luonnossa.

Laihemmassa kunnossa ollut hylkeenpoikanen kuitenkin menehtyi.

– Valitettavasti toinen kuuteista löytyi kuolleena allastiloista. Tosi kurja juttu. Patologi selvittää myöhemmin syyn asialle, jotta saamme lisätietoa.

Kuutti polskii riemulla

Ikävien uutisten rinnalle Siuruaisella on kuitenkin myös iloista kerrottavaa.

– Toinen kuutti on todella reippaasti oppinut syömään. Eilen annoimme ensimmäistä kertaa elävää kalaa. Riemuissaan polski metsästämään niitä. Meni niin vauhdilla, että melkein altaastakin vedet roiskuivat yli, naurahtaa Siuruainen.

Kuutin löytöhetkellä poikasella oli painoa vain alle kymmenen kiloa, mutta Korkeasaareen saavuttua eläimelle oli kertynyt painoa jo noin 13 kilon verran.

– Nyt emme ole punninneet sitä, sillä kuutti on alkanut syömään. Vältämme käsittelyä, jotta kuutti ei totu meihin. Ja onhan se myös ärhäkkä. On kuitenkin terveen kuutin merkki, jos se ei pidä ihmisen käsittelystä.

Kuutti pyritään palauttamaan takaisin luontoon

Siuruaisen mukaan hylkeenpoikanen siirretään myöhemmin ulkoaltaaseen, kunhan se on onnistunut kalastamaan sisällä muutamia kertoja.

– Kuutti opettelee elämään myös ulkotiloissa. Jos kaikki menee hyvin, voimme alkukesästä jo vapauttaa kuutin takaisin merelle.

Korkeasaaren Villieläinsairaalaan saapuu joka vuosi yli tuhat eläintä. Tavoitteena on palauttaa eläimet hyvinvoivina takaisin luontoon.

Juttua on korjattu 15.04. kello 16.21. Juttuun lisätty tieto siitä, että hylkeenpoikasten kuntoutuminen oli jo hyvässä vauhdissa, kun ne vietiin Korkeasaareen. Lisätty myös tieto siitä, että toisen kuutin kuolema oli yllätys kaikille eläimiä hoitaneille tahoille. Myös otsikkoa muutettu: Kuutit olivat nälkiintyneitä löydettäessä, mutta eivät enää niiden siirtyessä eläinsuojeluyhdistyksen hoidosta Korkeasaareen. 

Katso videolta, miten pienet kuutit reagoivat hoitopaikkaansa heidän ensimmäisenä päivänä Villieläinsairaalassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja