Korkeakoulujen säästöistä ei päästy vielä sopuun

Opetusministeriö ja valtiovarainministeriö eivät päässeet tänään yhteisymmärrykseen siitä, saavatko korkeakoulut pitää kilpailukykysopimuksen myötä säästyvät rahat.

Opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen kertoo, että tulkintaeron ratkomista jatketaan lähiaikoina. Asia on sovittava viimeistään budjettiriihessä kuun vaihteessa.

Lehikoisen mukaan myös työmarkkinajärjestöt joutuvat vielä keskenään arvioimaan, mitä kilpailukykysopimusneuvotteluissa sovittiin. Mukana selvittelyssä ovat myös valtioneuvoston kanslia sekä opetus- ja valtiovarainministeriö.

Valtiovarainministeriö lähtee budjettiehdotuksessaan siitä, että korkeakoulujen määrärahoja pienennetään sen verran kuin kilpailukykysopimus vähentää niiden henkilöstökustannuksia. Opetusministeriö ja lukuisat etujärjestöt puolestaan toivoisivat, että korkeakoulujen määrärahat säilyisivät ennallaan.

Pohjimmiltaan tulkintaerossa on kyse siitä, pidetäänkö korkeakouluja yksityisoikeudellisina vai julkisoikeudellisina tahoina. Leikkauksesta ei Lehikoisen mukaan ole kyse.

– Tulkintoja on molempiin suuntiin, kun toimitaan kuitenkin julkisella rahalla, niin ovatko ne yksityisoikeudellisia vai julkisen puolen toimijoita, Lehikoinen myöntää.

Määräraha pienenisi, jos korkeakoulut katsottaisiin julkisoikeudellisiksi toimijoiksi.

– Yksityisoikeudellisilta toimijoilta vähennystä ei voisi tehdä, koska on ainakin jossain määrin sovittu, että kilpailukykysopimus kustannetaan julkisen puolen menosäästöillä. 

Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa yliopistojen määrärahat ovat pienenemässä 13,9 miljoonalla ja ammattikorkeakoulujen 6,9 miljoonalla niille koituvien säästöjen takia.

Valtiovarainministeriö on ottanut laskelmassa huomioon työnantajamaksujen alennuksen ja lomarahojen leikkauksen, mutta työajan pidentämistä ei ole laskettu mukaan.  

VM on pienentänyt vastaavasti myös ammattikoulujen määrärahaa 19 miljoonalla ja lukiokoulutuksen 7 miljoonalla.

Lue myös:

    Uusimmat