Suosittu verenpainelääke yhdistettiin kohonneeseen keuhkosyöpäriskiin

Korkean verenpaineen hoitoon käytetyt ACE:n estäjät saattavat lisätä keuhkosyöpäriskiä. Toisaalta korkea verenpaine voi johtaa sydänkohtaukseen tai aivoinfarktiin, joten lääkityksen lopettaminen ilman lääkärin kanssa keskustelemista ei ole järkevää.

VIDEO: Liikunta on yksi lääke korkeaan verenpaineeseen. Mutta millainen liikunta on parasta aivoille?

Kohonneen verenpaineen ja sydämen vajaatoiminnan hoitoon käytetyt ACE:n estäjät (angiotensiinikonvertaasin estäjät) yhdistettiin tuoreessa kanadalaistutkimuksessa suurentuneeseen keuhkosyövän riskiin verrattuna muihin verenpainelääkkeisiin.

ACE:n estäjiä käyttäneiden keuhkosyöpäriski kohosi maltillisesti, mutta lääkkeen suosion vuoksi kohonnut riski vaikuttaa suureen määrään potilaita.

Riski on erityisen kohonnut niiden henkilöiden kohdalla, jotka ovat käyttäneet ACE:n estäjiä yli viisi vuotta, kirjoittavat tutkijat lausunnossaan.

Mitä pidempi käyttöaika, sitä vahvempi yhteys 

The BMJ -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa analysoitiin lähes miljoonaa vuosina 1995–2015 verenpainelääkkeitä käyttänyttä potilasta. Kaikki osallistujat olivat yli 18-vuotiaita, eikä kukaan ollut sairastanut aiemmin syöpää. Keskimäärin heitä seurattiin 6,4 vuotta. Tässä ajassa lähes 8000 osallistujaa sairastui keuhkosyöpään.

Otettuaan huomioon mahdolliset syöpäriskiin vaikuttavat tekijät tutkijat laskivat ACE:n estäjien olevan yhteydessä 14 prosentilla kohonneeseen keuhkosyöpäriskiin verrattuna verenpainelääke AT-salpaajiin (angiotensiinireseptorin salpaajiin).

Mitä pidempään ACE:n estäjien käyttö jatkui, sitä suuremmaksi keuhkosyöpäriski näytti muodostuvan. Yli kymmenen vuotta ACE:n estäjiä käyttäneiden keuhkosyövän riski oli 31 prosenttia korkeampi kuin AT-salpaajia käyttäneiden.

Tutkijat epäilevät ACE:n estäjien lisäävän keuhkosyöpäriskiä, sillä se muodostaa keuhkoihin verisuonia laajentavaa bradykiniini-proteiinia sekä substanssi P -aminohappoa. Sekä bradykiniiniä että substanssi P:tä on löytynyt syöpäkudoksesta. Tutkijat epäilevät, että bradykiniini saattaisi lisätä keuhkosyövän kasvua.

Lisätutkimuksille tarvetta

Tutkijat muistuttavat, ettei löydösten perusteella voida päätellä syy-seuraus-yhteyttä ACE:n estäjien ja keuhkosyövän välillä. On mahdollista, että tietyt mittauksesta poisjääneet tekijät – kuten sosioekonominen tausta, ruokavalio sekä geneettinen taipumus keuhkosyöpään – vaikuttivat tuloksiin. Lisätietoa ACE:n estäjien pitkäaikaisen käytön vaikutuksista ihmisen terveyteen kuitenkin vaaditaan.

Iso-Britannian julkinen terveydenhuoltojärjestelmä National Health Service huomauttaa, että myös verenpainelääkityksen käyttämättä jättäminen on terveydelle varsin vaarallista. Korkea verenpaine voi johtaa sydänkohtaukseen tai aivoinfarktiin erityisesti, jos lääkitystä ei käytä. 

Lue myös:

    Uusimmat