Suosittu verenpainelääke yhdistettiin kohonneeseen keuhkosyöpäriskiin

0:56

Korkean verenpaineen hoitoon käytetyt ACE:n estäjät saattavat lisätä keuhkosyöpäriskiä. Toisaalta korkea verenpaine voi johtaa sydänkohtaukseen tai aivoinfarktiin, joten lääkityksen lopettaminen ilman lääkärin kanssa keskustelemista ei ole järkevää.

VIDEO: Liikunta on yksi lääke korkeaan verenpaineeseen. Mutta millainen liikunta on parasta aivoille?

Kohonneen verenpaineen ja sydämen vajaatoiminnan hoitoon käytetyt ACE:n estäjät (angiotensiinikonvertaasin estäjät) yhdistettiin tuoreessa kanadalaistutkimuksessa suurentuneeseen keuhkosyövän riskiin verrattuna muihin verenpainelääkkeisiin.

ACE:n estäjiä käyttäneiden keuhkosyöpäriski kohosi maltillisesti, mutta lääkkeen suosion vuoksi kohonnut riski vaikuttaa suureen määrään potilaita.

Riski on erityisen kohonnut niiden henkilöiden kohdalla, jotka ovat käyttäneet ACE:n estäjiä yli viisi vuotta, kirjoittavat tutkijat lausunnossaan.

Mitä pidempi käyttöaika, sitä vahvempi yhteys 

The BMJ -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa analysoitiin lähes miljoonaa vuosina 1995–2015 verenpainelääkkeitä käyttänyttä potilasta. Kaikki osallistujat olivat yli 18-vuotiaita, eikä kukaan ollut sairastanut aiemmin syöpää. Keskimäärin heitä seurattiin 6,4 vuotta. Tässä ajassa lähes 8000 osallistujaa sairastui keuhkosyöpään.

Otettuaan huomioon mahdolliset syöpäriskiin vaikuttavat tekijät tutkijat laskivat ACE:n estäjien olevan yhteydessä 14 prosentilla kohonneeseen keuhkosyöpäriskiin verrattuna verenpainelääke AT-salpaajiin (angiotensiinireseptorin salpaajiin).

Mitä pidempään ACE:n estäjien käyttö jatkui, sitä suuremmaksi keuhkosyöpäriski näytti muodostuvan. Yli kymmenen vuotta ACE:n estäjiä käyttäneiden keuhkosyövän riski oli 31 prosenttia korkeampi kuin AT-salpaajia käyttäneiden.

Tutkijat epäilevät ACE:n estäjien lisäävän keuhkosyöpäriskiä, sillä se muodostaa keuhkoihin verisuonia laajentavaa bradykiniini-proteiinia sekä substanssi P -aminohappoa. Sekä bradykiniiniä että substanssi P:tä on löytynyt syöpäkudoksesta. Tutkijat epäilevät, että bradykiniini saattaisi lisätä keuhkosyövän kasvua.

Lisätutkimuksille tarvetta

Tutkijat muistuttavat, ettei löydösten perusteella voida päätellä syy-seuraus-yhteyttä ACE:n estäjien ja keuhkosyövän välillä. On mahdollista, että tietyt mittauksesta poisjääneet tekijät – kuten sosioekonominen tausta, ruokavalio sekä geneettinen taipumus keuhkosyöpään – vaikuttivat tuloksiin. Lisätietoa ACE:n estäjien pitkäaikaisen käytön vaikutuksista ihmisen terveyteen kuitenkin vaaditaan.

Iso-Britannian julkinen terveydenhuoltojärjestelmä National Health Service huomauttaa, että myös verenpainelääkityksen käyttämättä jättäminen on terveydelle varsin vaarallista. Korkea verenpaine voi johtaa sydänkohtaukseen tai aivoinfarktiin erityisesti, jos lääkitystä ei käytä. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja