Mainos

Koreita ehdotetaan palestiinalaisten pääministeriksi

Palestiinalaisen virkamiehen mukaan presidentti Jasser Arafat haluaisi uudeksi pääministeriksi palestiinalaisparlamentin puhemiehen Ahmed Korein.

Palestiinalaisten suurimman poliittisen järjestön Fatahin keskuskomitea on päättänyt ehdottaa palestiinalaisparlamentin puhemiestä Ahmed Koreita uudeksi pääministeriksi, Fatahin edustajat ilmoittivat. Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat ehdotti lähteiden mukaan Korein valintaa. Keskuskomitean jäsenen Abbas Zakin mukaan valinta oli yksimielinen.

Asia oli sen jälkeen esillä myös Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n toimeenpanevan komitean kokouksessa, joka yhtyi Korein valintaan.

Arafat on neuvonantaja Nabil Abu Rudeinan mukaan virallisesti pyytänyt Koreita pääministeriksi. Korei nimitetään tehtävään PLO-lähteen mukaan myöhemmin sunnuntaina tai maanantaiaamuna. Hän ei kuitenkaan ole toistaiseksi sanonut, hyväksyykö hän nimityksen.

Mahmoud Abbas pyysi eilen eroa pääministerin tehtävästä. Yhdysvallat ja Israel ovat tukeneet Abbasia ja ilmoittaneet, etteivät neuvottele Arafatin kanssa.

Korei ja Abbas toimivat yhteistyössä Oslon vuoden 1993 sopimuksia neuvoteltaessa. Korei, 65, on syntynyt Itä-Jerusalemissa.

Ulkoministeri: Arafat karkotettava Israelista

Israelin ulkoministerin Silvan Shalomin mukaan palestiinalaisten presidentti Arafat olisi karkotettava palestiinalaisalueilta. Shalomin mukaan Arafat on vuosikausia tehnyt kaikkensa edesauttaakseen israelilaisten murhaamista ja estääkseen rauhateon.

- Arafatin karkottaminen on väistämätön seuraus siitä mitä hän tehnyt saadakseen aikaan Mahmoud Abbasin kaatumisen, Shalom sanoi Israelin radion haastattelussa.

Shalomin mukaan mahdollisesta karkotuksesta tulisi keskustella Israelin hallituksessa. Hän ei kuitenkaan maininnut mahdollista aikataulua karkotuksesta päättämiselle.

Myös Israelin terveysministeri Danny Naveh ilmoitti sunnuntaina kannattavansa Arafatin karkottamista. Arafat on ollut piiritettynä Ramallahin päämajassaan jo yli puolitoista vuotta.

Hamas-johtaja lupaa kostoa Israelille

Hamasin perustajajäsen ja hengellinen johtaja Ahmed Yassin lupaa järjestönsä antavan Israelille opetuksen, jota israelilaiset eivät unohda. Kostoiskun ajasta ja paikasta päättää Hamasin aseellinen siipi, Yassin lupasi.

Yassin haavoittui lievästi israelilaisten helikoptereiden tulituksessa Gazassa eilen.

Hän puhui tänään sadoille kannattajilleen, jotka olivat saapuneet juhlimaan johtajansa selviytymistä iskusta hengissä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Kymmenen uutiset 07.09.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.