Koreat neuvottelupöytään Yhdysvalloissa

Pohjois- ja Etelä-Korean sekä Yhdysvaltain ja Kiinan edustajat neuvottelevat tänään ensi kertaa sitten Korean sodan. New Yorkissa käytävien historiallisiksi luonnehdittavien keskustelujen toivotaan johtavan rauhansopimukseen ja liennytykseen Korean niemimaalla.

Rauhansopimus korvaisi vuonna 1953 päättyneen Korean sodan aseleposopimuksen jonka nyt kokoontuvat neljä maata silloin solmivat.

Osapuolet ja tarkkailijat eivät uskalla odottaa paljoakaan neuvonpidolta lähes puoli vuosisataa jatkuneen vihamielisyyden jälkeen. Korean niemi ja sen jakava demilitarisoitu vyöhyke on edelleen yksi maapallon herkimmistä ruutitynnyreistä. Haurasta rauhaa pitää siellä yllä puolitoista miljoonaa sotilasta, joukossa 37 000 amerikkalaista.

Pohjois-Korean mielestä keskustelujen pääteemana pitäisi olla amerikkalaisjoukkojen poistuminen Etelä-Koreasta. Pohjoinen pitää omia neuvotteluasemiaan epäedullisina, koska Etelä-Korealla on hyvät suhteet sekä Yhdysvaltoihin että Kiinaan. Etelä-Korea taas epäilee Pohjoisen suostuneen neuvotteluihin, jotta se voisi parantaa suhteitaan Yhdysvaltoihin ja saada nälänhätään lisää ruoka-apua.

Yhdysvaltojen tehtävänä on yrittää painostaa osapuolet varsinaisiin rauhansopimusneuvotteluihin Geneveen syyskuussa.
(MTV3/Rauli Virtanen)


Lue myös:

    Uusimmat