Mainos

Koptereiden hintaa selvitellään

Eduskunta voi puolustusministeri Anneli Tainan (kok.) mukaan vielä selvittää, onko helikopteriostoissa mahdollista varautua valuuttakurssi- ja indeksimuutoksiin.

-Se on erittäin vaikeaa, mutta eduskunta voi pohtia, onko siihen asetettavissa joitakin rajoituksia tai maksujen summat sidottavissa niin, että muutokset tulevat ennakoiduksi, Taina sanoi tänään.

Eduskunta jatkoi toista päivää keskustelua puolustusvoimien 7,7 miljardin markan tilausvaltuuksista. Merkittävä osa rahoista käytettäisiin kuljetus- ja taisteluhelikoptereiden hankintaan. Taina lupasi jo torstaina, että hallitus on valmis keskustelemaan "lisäedellytyksistä, joiden pohjalta hallituksen esittämä tilausvaltuus voidaan hyväksyä".

Kurssi- ja indeksimuutoksiin varautuminen nousi eduskunnan keskustelussa vahvasti esille, sillä Hornet-hankinnoissa muutokset ovat nostaneet lopullista hintaa jo noin kolme miljardia markkaa. Tainan mukaan asiaa on pohdittu puolustusministeriön valmistelussa vain alustavasti.

-On otettava myös huomioon, että lisärajoitteilla saattaa olla hintaa nostavia vaikutuksia, Taina sanoi.
Tainan mukaan eduskunta saattaisi myös asettaa ratkaisunsa ehdoksi, että se on mukana lopullisessa hankintapäätöksessä. Puolustusministeri ei suostu kommentoimaan millään tavalla ajatusta tilausvaltuuden jakamisesta. Vasemmistoliitto on esittänyt, että eduskunta hyväksyisi tässä vaiheessa vain kuljetuskoptereiden hankinnan.

-Se on iso kysymys. Asian käsittelyssä katsotaan sitten, mitä eduskuntaryhmät lopulta vaativat. Siinä vaiheessa käydään neuvottelut hallituksen ja eduskuntaryhmien kesken, Taina sanoi. Helikopterikeskustelun perjantaina avannut Kyösti Karjula (kesk.) ihmetteli hallituspuolueissa esiintyvää vastarintaa. Hän kyseli, missä ovat vastuunottajat, kun päätöksiä pitäisi tehdä hallituksen yksimielisten linjausten pohjalta. Samaa tuskaili hallitusrintaman piiristä Raimo Tiilikainen (r.).

Tytti Isohookana-Asunmaa (kesk.) toivoi, että taistelukoptereiden hankinnan lykkäämistä harkittaisiin vielä. Saman ryhmän Anneli Jäätteenmäki lykkäisi koko hankinnan.

Kopterialoitteet vasemmistoliitolta

Hallituspuolueisiin lukeutuvan vasemmistoliiton riveistä tehtiin perjantaina kaksi lisätalousarvioaloitetta, jotka liittyvät helikoptereiden tilausvaltuuteen.

Annika Lapintie esitti, että eduskunta hylkäisi koko lisätalousarviossa esitetyn 7748 miljoonan markan tilausvaltuuden. Jaakko Laakso haluaisi karsia siitä taisteluhelikoptereiden osuuden. Jäljelle jäisi runsaan 4,7 miljardin markan valtuus.

Lisäbudjetti menee valtiovarainvaliokunnan käsittelyyn. Puolustusvaliokunta antaa sille helikopterihankintaa koskevan lausunnon. Valiokuntakäsittelyn jälkeen tilausvaltuudesta tehdään päätös täysistunnossa.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.