Kööpenhaminassa puserrettiin sopu, ei sitovaa sopimusta

Kööpenhaminan ilmastoneuvottelut ovat päättyneet. Neuvotteluissa on päästy ristiriitaiseen sopimukseen. Kokouksessa hyväksyttiin päätöslauselma, jossa Yhdysvaltain johdolla saavutettu sopimusluonnos merkitään huomioiduksi.

Tällä tavoin estetään neuvotteluiden kariutuminen, sillä monet kehittyvistä maista vastustivat voimakkaasti sopimusluonnosta. Kokouksessa päätettiin myös laatia lista, jossa luetellaan kaikki luonnosta kannattavat ja vastustavat maat.

Osallistujat pääsivät sopuun sen jälkeen, kun Yhdysvallat Kiina, Intia ja Etelä-Afrikka saivat sovittua pahimpia erimielisyyksiään. Diplomaattilähteiden mukaan myös suurimmat EU-maat osallistuivat viime hetken neuvotteluihin.

Syntynyt sopimus ei ole laillisesti sitova, eikä yhteisiä päästöleikkaustavoitteita ole. Kukin maa ilmoittaa tammikuun aikana omat päästövähennystavoitteensa YK:lle. Maat sitoutuvat saavuttamaan ilmoittamansa tavoitteet vuoteen 2020 mennessä.

Rikkaat maat ovat myös sitoutuneet kehitysmaille maksettavaan 100 miljardin dollarin tukeen vuoteen 2020 mennessä.

"Sudan ei ikinä allekirjoita sopimusta, joka tuhoaa Afrikan"

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi, että kyseessä on vasta alku ja paljon on vielä tehtävä. Ehdotettu sopimus on poliittinen, eikä sido osapuoliaan laillisesti. EU:n mukaan sopu ei puolestaan vastaa odotuksia.

- Tämä on alku. Laillisesti sitova sopimus tarvitaan kuitenkin pikaisesti, sanoi Britannian pääministeri Gordon Brown.

Myös Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi tukevansa ilmastosopua, vaikkakin pitkin hampain.

- Olemme ottaneet yhden askeleen, kun olimme toivoneet paljon useampia, Merkel sanoi lausunnossaan.

Kiinan mukaan Kööpenhaminasta saatiin myönteinen tulos, johon kaikkien pitäisi olla tyytyväisiä.

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozyn mukaan seuraava ilmastonmuutosta käsittelevä huippukokous järjestetään Saksassa ensi kesänä.

Köyhien maiden G77-ryhmän puheenjohtajamaa Sudan kuitenkin torjui maiden ehdotuksen ilmastosovusta ja kutsui sitä huonoimmaksi ilmastosopimukseksi tähän mennessä.

Sudanin mukaan sopimusehdotus huonontaa köyhien maiden asemaa, eikä ole YK:n neuvottelutapojen mukainen. Sudan varoitti, että myös muut köyhät maat saattavat torjua ehdotuksen.

- Sudan ei ikinä allekirjoita sopimusta, joka tuhoaa Afrikan, maa sanoi lausunnossaan.

"Historiallinen epäonnistuminen"

Kansalaisjärjestöt olivat sopimusehdotuksesta tyrmistyneitä.

- Kööpenhaminan sopimus on historiallinen epäonnistuminen -- se on kaukana reilusta, hädin tuskin velvoittava ja äärimmäisen kunnianhimoton. Sen on laatinut vain neljä maata 193:sta, ja sen on hätäisesti julistanut yksi johtaja: Barack Obama, joka lähti kokouksesta ennen kuin neuvottelut saatiin päätökseen, sivalsi kansalaisjärjestöjen Avaaz-verkoston johtaja Ricken Patel.

Ympäristöjärjestö WWF pahoittelee, ettei sopimus sido maita toimimaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Greenpeace puolestaan löylytti EU:ta jättäytymisestä taka-alalle neuvottelujen tärkeimmässä vaiheessa.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP - DPA)

Lue myös:

    Uusimmat