Mainos

Kööpenhaminan ilmastoneuvotteluissa loppukiri

Kaikki asiat ovat vielä levällään, vaikka yli 190 maan pitäisi solmia historiallinen ilmastosopimus ylihuomenna perjantaina.

Neuvottelut ovat nyt siirtyneet virkamiehiltä ministerin käsiin. Valtion päämiehiä saapuu kaupunkiin hiljalleen. Varsinainen huipennus on perjantaina, jolloin myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on paikalla. Presidentti Tarja Halonen puhuu kokouksessa tänään.

Presidentti Obama sanoo uskovansa yhä, että Kööpenhaminassa syntyy hyvä sopimus. Kaupunkiin tänään laskeutunut Australian pääministeri Kevin Rudd puolestaan totesi, että mitään takeita tästä ei ole. Kokouksen puheenjohtaja, EU:n tuleva ympäristökomissaari Connie Hedegaard kertoo lähituntien ratkaisevan.

Neuvottelut jatkuvat työryhmissä tiiviiseen tahtiin tarvittaessa yön tunteinakin, jotta valtioiden päämiehillä olisi hyviä uutisia kerrottavana kokouksen päätöspäivänä perjantaina. Suurin pettymys on tähän asti ollut se, että suurimmat saastuttajat Kiina ja Yhdysvallat eivät ole luvanneet toivotun suuruisia päästövähennyksiä.

Toistaiseksi Kööpenhaminassa ei siis ole puhuttu sellaisista päästöleikkauksista, jotka pysäyttäisivät maapallon lämpeneminen kahteen asteeseen. Tiedemiehet pitävät sitä kriittisenä rajana, ja esimerkiksi monille pienille saarivaltioille jo se on liikaa.

Kokous on edistynyt toistaiseksi vain kehitysmaille annettavan tukirahoituksen järjestelyissä. Vuosille 2010-2012 koossa on tavoiteltua vähän enemmän eli 7 miljardia dollaria. Pidemmän aikavälin tukisumma on kuitenkin vielä auki. Samoin se, miten rahat kootaan. Jotain rahoitusta annetaan uuden rahaston kautta, joka on kehitysmaille erittäin keskeinen asia.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.