Konstit käyvät vähiin USA:n talouden elvytyksessä

Huonot uutiset Yhdysvaltain taloudesta ja asuntomarkkinoilta jatkuvat.

Kauppaministeriö kertoo, että marraskuussa aloitettiin uusien asuntojen rakentamisia lähes viidennes vähemmän kuin lokakuussa. Markkinoilla on yritetty etsiä merkkejä asuntomarkkinoiden ja -rakentamisen käänteestä, mutta nyt saadut luvut eivät käännettä lupaile.

Yhdysvaltojen hallitus ja keskuspankki ovat tehtailleet tänä syksynä toinen toistaan luovempia toimenpiteitä talouden piristämiseksi. Yhdysvaltojen keskuspankki Fed on polkenut pohjille ohjauskorkonsa. Nyt kuitenkin korkolääkkeet alkavat olla syöty loppuun.

Markkinoilla odotettiin tänään, että Fed laskee illalla Suomen aikaa ohjauskorkonsa nykyisestä yhdestä prosentista poikkeuksellisen alhaisiin lukemiin puoleen prosenttiin tai sen allekin.

Poikkeuksellisia toimia saattaa tulla

Normaalitilanteessa ohjauskoron muutoksilla olisi vahva vääntövoima talouteen, vaikka koronmuutosten vaikutusten siirtyminen talouden rattaisiin vie kuukausia. Nyt finanssikriisin järkyttämillä markkinoilla teho ei ole samaa luokkaa. Raha ei kierrä taloudessa kuten pitäisi.

Keskuspankilta odotetaankin markkinoilla "epätavanomaisia" toimia tilannetta helpottamaan. Ekonomistit veikkailevat, että keskuspankki saattaa ruveta muun muassa ostamaan valtion lainapapereita.

Nordean ekonomistin Reijo Heiskasen mukaan markkinoilla kiikaroidaan, kuinka suuri tulevan presidentin Barack Obaman elvytyspaketti on.

- Siinä tilanteessa voi olla tarpeen, että keskuspankki puuttuu markkinoihin, jottei liittovaltion lainanotto syrjäyttäisi yksityistä lainanottoa, Heiskanen arvioi.

Ohjauskorkoliikkeet näkyvät velallisen kukkarossa

Näillä näkymin Euroopan keskuspankki ei ole painamassa ohjauskorkoaan yhtä alas kuin Fed. Korko on laskenut 2,5 prosenttiin, ja yleinen arvio on, että lasku jatkuu.

- On täysin selvää, että EKP:n täytyy tuoda korkoja lisää alas, sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Pasi Sorjonen.

Hän uskoo, että EKP laskee ohjauskorkoaan puolella tai yhdellä prosenttiyksiköllä ensi kesään mennessä.

Korkoliikkeisiin voi hyvinkin tulla vielä yllätyksiä. EKP:n pääjohtaja Jean-Claude Trichet ei halunnut maanantaina kommentoida, lasketaanko ohjauskorkoa tammikuun kokouksessa. Hän antoi kuitenkin ymmärtää, että EKP haluaa nähdä, miten tähän mennessä tehdyt koronlaskut vaikuttavat talouteen. Markkinoilla Trichet'n kommentteja tulkittiin niin, että keskuspankki saattaa vetää odotuksia pidättyväisempää linjaa koronlaskuissaan.

Korkoliikkeet näkyvät myös asuntovelallisen arjessa. Euriborit ovat laskeneet vauhdilla jo kaksi kuukautta. Odotukset EKP:n ohjauskoron muutoksista ohjaavat myös 12 kuukauden euriborin liikkeitä. Asuntolainojen viitekorkona yleisesti käytetty 12 kuukauden euribor laski tiistaina noin 3,4 prosenttiin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat