Mainos

Konservatiivit aloittivat hallitusneuvottelut Britanniassa

Britannian vaalit voittanut konservatiivipuolue on aloittanut hallitusneuvottelut.

Vielä aamun tunteina työväenpuolue viestitti toistuvasti, että sillä on perustuslain suoma oikeus jatkaa maan johdossa, koska yksikään puolue ei saanut yli puolta parlamentin paikoista. Päivällä pääministeri Gordon Brown kuitenkin perääntyi ja päästi konservatiivit yrittämään hallituksen synnyttämistä.

Konservatiivien puheenjohtaja David Cameron tarjoaa yhteistyön kättä kolmanneksi suurimmalle puolueelle, liberaalidemokraateille. Hänellä ei ole oikein muuta mahdollisuutta vaalituloksen jälkeen. Konservatiivit jäivät niin kauas enemmistöasemasta, että he tarvitsevat kunnon lisätuen jostain muualta. Siihen ei riitä esimerkiksi liitto Pohjois-Irlannin puolueiden kanssa, kuten konservatiivit olivat toivoneet.

Löytyykö yhteinen linja?

Konservatiivijohtaja David Cameron korosti illansuussa puheessaan asioita, jotka ovat konservatiiveille ja liberaaleille yhteisiä kuten taistelu ilmaston lämpenemistä vastaan. Hän myös lupaili, että kaikki puolueet tutkisivat yhdessä mahdollisuutta uudistaa maan vaalijärjestelmää. Se on asia, jota liberaalidemokraatit kovasti toivovat, koska nykyinen vaalijärjestelmä pitää heidät marginaalissa.

Konservatiivien ja liberaalidemokraattien kannanotot eroavat kuitenkin monessa asiassa ratkaisevasti toisistaan. Esimerkiksi puolueiden EU-politiikka on hyvin erilaista, liberaalidemokraatit ovat paljon EU-myönteisempiä kuin konservatiivit.

Liberaalidemokraattien johtajalla Nick Cleggillä onkin paljon pohdittavaa. Hänellähän on myös toinen hyvä tarjous: työväenpuolue on halukas muodostamaan hallituksen heidän kanssaan, jos konservatiivit ja liberaalidemokraatit eivät löydä yhteistä linjaa.

Katso Anne Sjöholmin juttu Lontoosta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.