Mediat: Venäjä ja Putin ovat olleet Isis-K:lle pakkomielle – suunnitteilla oli toinenkin isku Moskovaan

Moskovassa pitkälti yli sata ihmistä surmanneen terrori-iskun tekijäksi ilmoittautunut Isis-K on äärijärjestö Isisin afganistanilainen ja pakistanilainen haara. 

Terrorismiasiantuntijoiden mukaan Isis-K on kiinnittänyt kahden viime vuoden aikana pakkomielteisesti huomiotaan Venäjään.

Isis-K, joka tunnetaan myös nimellä Vilayat Khorasan, on kritisoinut propagandassaan usein Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia.

– Isis-K syyttää Kremliä siitä, että sillä on muslimien verta käsissään, kertoi asiantuntija Colin P. Clarke yhdysvaltalaislehti New York Timesin mukaan perjantaina paikallista aikaa.

Tällä Isis-K viittasi hänen mukaansa Venäjän toimiin Afganistanissa, Tshetsheniassa ja Syyriassa.

Maaliskuussa Venäjän viranomaiset kertoivat surmanneensa Isis-K:n jäseniä operaatiossa Kalugan alueella Venäjällä, kertoi uutistoimisto AFP. Venäjän mukaan militantit olivat suunnitelleet iskua synagogaan Moskovassa.

Tiistaina puolestaan Saksa otti kiinni kaksi afganistanilaista jihadistia epäiltyinä iskun suunnittelemisesta Ruotsin parlamenttiin Koraanin polttamisten vuoksi.

NY Timesin mukaan Yhdysvaltain viranomaiset olivat kertoneet suoraan Venäjälle tiedustelutiedoista, jotka viittasivat lähestyvään hyökkäykseen. Julkisesti Yhdysvaltain viranomaiset varoittivat iskun mahdollisuudesta maaliskuun alkupuolella.

Tutkija: Kansainvälisin Isisin ryhmä

Isis-K:sta on tullut Isisin kansainvälisin ryhmä, sanoo tutkija ja terrorismiin erikoistuneen Militant Wire -sivuston perustaja Lucas Webber.

–  (Ryhmä on käynnistänyt) kunnianhimoisen ja aggressiivisimman kampanjan nostaakseen hyökkäyskykyään ulkomailla hyökätäkseen erilaisia vihollisia kohtaan ulkomailla, Webber sanoi AFP:n mukaan.

Tänä päivänä Isis-K tuottaa enemmän monikielistä propagandamateriaalia kuin mikään muu haara sitten Isisin valtioprojektin kukistumisen Syyriassa ja Irakissa, hän sanoi.

Isis-K nosti profiiliaan terroristijärjestöjen keskuudessa sen jälkeen, kun Yhdysvallat veti joukkonsa pois Afganistanista kesällä 2021 ja Taleban palasi maan johtoon. Elokuussa 2021 ryhmä teki Kabulin kansainvälisellä lentokentällä tuhoisan itsemurhaiskun, jossa kuoli 170 siviiliä ja 13 yhdysvaltalaissotilasta.

Ryhmällä arviolta 1 500-2 000 militanttia

Isis-K:n perustivat vuonna 2015 Pakistanin Talebaniin pettyneet jäsenet, jotka innoittuivat alueelle levinneestä Isisistä ja omaksuivat vieläkin väkivaltaisemman version islamintulkinnasta, kertoo New York Times.

Taleban käy tänä päivänä taisteluita Isis-K:ta vastaan.

Lehden mukaan Yhdysvallat on ilmaiskuillaan ja afganistanilaisten kommandojoukkojen hyökkäyksissä saanut heikennettyä ryhmää niin, että sen jäsenistö on laskenut puoleen entisestään. Nykyisin Isis-K:lla arvioidaan olevan noin 1 500–2 000 militanttia, ja monet sen alkuperäisistä johtajista on surmattu, NY Times kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat