Moskovan verilöyly synnytti pakokauhun: "Konserttiväki kiipeili toistensa päällä"

Silminnäkijä kertoo konserttisalin tapahtumista: "He ampuivat kaikkia" 0:30
Silminnäkijä kertoo konserttisalin tapahtumista: "He ampuivat kaikkia"

Lukuisat ihmiset kokivat kauhunhetkiä, kun tummiin pukeutuneet hyökkääjät iskivät asein Moskovan Crocus City Hall -konserttisalirakennukseen eilen illalla.

Venäläisen Mash-verkkolehden Telegram-kanavalla on useita kännykkävideoita, joiden kerrotaan kuvatun rakennuksessa. Yhdessä videossa näkyy mahdollisesti rakennukseen hyökänneitä ampujia, kun taas toisessa kuuluu laukausten ääniä ja näytetään penkkirivien väliin suojautuvia ihmisiä. BBC kertoo omalla videollaan vahvistaneensa ensin mainitun ja joidenkin muiden videoiden todenperäisyyden.

Videokuvaa Moskovan konserttisalista 1:01

Vapaaehtoisten toimittajien pyörittämällä Astra-kanavalla Telegramissa on video sairaalassa olevasta nuoresta naisesta, joka kertoo teeskennelleensä kuollutta hyökkäyksessä. Videon mukaan hänen vaatteensa paloivat ja hän sai palovammoja rakennuksessa olleessa tulipalossa.

Venäjä-mielinen Telegram-kanava Readovka on julkaissut videon, jonka kerrotaan olevan kuvattu hyökkäyksen alkaessa. Videon on kuvannut nuori nainen, joka kertoo olevansa Crocus City Hallissa. Taustalla kuuluu laukauksia muistuttavaa ääntä. Kanavalla on myös video, jossa mies kertoo juosseensa karkuun hyökkäystä.

Videoilla näkyy myös loukkaantuneita ja kuolleita. Joissakin videoissa ihmisiä makaa liikkumattomina lattialla, jolla on verijälkiä.

"Olen paniikissa, vartalooni sattuu"

BBC:n mukaan venäläismediat ovat haastatelleet hyökkäyksestä selvinnyttä Vitalia, joka kertoo olleensa konserttisalin parvekkeella.

– Kuulimme laukauksia, emme tienneet ensin mitä tapahtuu. Sitten näin terroristien ampuvan ihmisiä, Vitali sanoi.

Vitalin mukaan hyökkääjät heittivät polttopulloja, jotka sytyttivät tulipalon. Ihmiset johdatettiin kohti uloskäyntiä, mutta ovi oli lukossa, joten he menivät rakennuksen kellariin odottamaan pelastajia.

Nimettömänä haastateltu paikallaolija puolestaan kertoo, että kun ampuminen alkoi, rakennuksessa oli menossa seuratanssikilpailu, jossa oli paikalla vanhempia lapsineen. Seurasi tungos, ja lapset juoksivat ulos tanssiaisasuissaan.

Musiikkituottaja Aleksei puolestaan kertoi AFP:lle, että suositun venäläisen Piknik-bändin keikka ei ollut vielä alkanut, kun hän kuuli tulitusta ja huutoja.

– Tajusin heti, että ääni tuli automaattiaseesta ja että oli kyse terroristien hyökkäyksestä, hän sanoi.

Aleksein mukaan ryntäys uloskäynnille aiheutti valtavan ruuhkan ja konserttiväki kiipeili toistensa päällä.

Tapahtumat ovat herättäneet suurta huolta myös paikalla olleiden läheisissä. AFP:n mukaan 33-vuotias Semjon kertoi, että hänen vaimonsa oli konserttisalirakennuksessa eikä kukaan tiedä, missä hän on nyt.

– Olen soittanut viiteen sairaalaan. Olen aivan paniikissa, koko vartalooni sattuu, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat