Mainos

Kongoon tulitauko

Osa Kongon demokraattisessa tasavallassa riehuvan sodan osapuolista sopi tänään tulitauon aloittamisesta. Sopuun päästiin Pariisissa, jossa osapuolet neuvottelivat asiasta Ranskan ja Afrikan maiden välisen huippukokouksen puitteissa. Taistelut keskeytetään heti ja virallinen tulitaukosopimus on määrä allekirjoittaa joulukuun puolivälissä.

Läpimurto syntyi sen jälkeen, kun YK:n pääsihteeri Kofi Annan oli saanut osapuolet yhteisen neuvottelupöydän ääreen tänään. Rauhanneuvotteluihin osallistuivat Kongon presidentti Laurent Kabila ja hänen tärkeä liittolaisensa Zimbabwen presidentti Robert Mugabe. Vastapuolella neuvottelivat Ruandan presidentti Pasteur Bizimungu ja Ugandan presidentti Yoweri Museveni. Sen sijaan Kabilaa vastustavia sissejä ei ollut kutsuttu huippukokoukseen eikä myöskään sodan osapuolten väliseen tapaamiseen.

Ruanda ja Uganda ovat tukeneet sissejä, jotka pyrkivät kaatamaan Kabilan ja hänen hallituksensa. Taistelut Kongossa alkoivat nelisen kuukautta sitten ja niihin on osallistunut kaikkiaan seitsemän eri valtiota Keski- ja Etelä-Afrikassa.

Sodan osapuolet tapasivat Ranskan ja Afrikan maiden välisen huippukokouksen puitteissa. Huippukokous keräsi yhteen lähes 50 maan johtajat, jotka keskustelivat kahden päivän ajan juuri Kongon kriisin ratkaisusta.

Kabilan joukot jatkavat taistelua

Presidentti Laurent Kabilaa tukevat joukot sanoivat tänään jatkavansa taisteluja sissejä vastaan Kongon itäosassa.
-(Eteläisen Afrikan kehitysyhteisön SADC:n) komentajat vahvistavat täydellisen tukensa Kongon hallitukselle ja asevoimille heidän pyrkiessään palauttamaan rauhan...ja päättäväisyytensä jatkaa taisteluja kaikilla rintamilla kunnes koko maa on vapautettu, sanoivat komentajat yhteisessä lausunnossaan.

Kabilaa vastaan taistelevat sissit ottivat ilmoituksen tulitauosta vastaan tyytyväisinä, mutta myös he vakuuttivat jatkavansa taisteluja edelleen.
-Taistelujen taukoaminen vaatii sopimusta taistelevien osapuolten välillä eli presidentti Laurent Kabilan ja häntä vastaan taistelevien sissien välillä, sanoi sissien johtaja Arthur Zahedi Ngoma.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.