Mainos

Kommentti: Ville Niinistö ryssi vihreiden maineen lähtiessään

Huomenna torstaina nähdään, jatkaako vihreät hallituksessa ydinvoimapäätösten jälkeen vai ei. Ei jatka, voi sanoa liki varmasti. Mutta sen voi sanoa jo nyt täysin varmasti, että puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö ryssi puolueensa maineen laukomalla maailmalle viestiä hänen ja puolueensa jälkeisestä suomettuneesta Suomesta.

Olkoon tämä yhden sortin välikirjoitus ennen huomista, jolloin hallituksen suhteen ollaan paljon viisaampia.

Aiheena on vihreiden ja Ville Niinistön toiminta väistämättömän edessä.

Katkerissa lähtötunnelmissaan Niinistö meni antamaan talouslehti Financial Timesille  haastattelun, jossa hän leimaa Suomen hallituksen "suomettuneeksi", jos se hyväksyy Fennovoiman ja Rosatomin yhteisen ydinvoimahankkeen.

– Tässä on suomettumisen henkeä. Me annamme venäläisille juuri sitä vipuvartta, jota he lännestä ja EU:sta haluavat. Tämä asettaa meidät hyvin uhanalaiseen asemaan, Niinistö sanoo ja pitää käsittämättömänä, että muille hallitusjäsenille asia on ok.

Voi asian tietenkin noinkin nähdä.

Mutta asia on todella monimutkaisempi. Ensinnäkin: alun perin vihreät oli hallituksessa, joka hyväksyi 2010 kaksi ydinvoimalahakemusta. Toinen oli TVO:n ja toinen Fennovoiman, jonka kumppanina oli tuolloin saksalainen E.ON. 

Saksalainen E.ON vetäytyi hankkeesta 2012, jolloin maakuntien ydinvoimamiehille tuli hätä käteen. Pelastukseksi löytyi viime vuonna venäläinen Rosatom. Olosuhteiden pakosta, voisi sanoa. Tuolloin Krimin miehityksestä ei ollut mitään tietoa. Venäläisomistukselle nosteltiin kulmakarvoja, mutta termiä "suomettuminen" ei käyttänyt kukaan, tehtiinhän venäläisten kanssa myös telakkabisnestä.

Hanhikiven hanke on ollut täynnä karikkoja ja kuliseissakin monet ovat sitä mieltä, että se joutaisi kaatua. Venäjän nykyinen tilanne on puistattava ja saattaisi olla yhden sortin herransiunaus, jos suomalaista pääomaa ei löytyisi riittävää 60 prosenttia, ja koko projekti luhistuisi omaan mahdottomuuteensa.

Mutta kun vihreät, jotka eivät hyväksy mitään ydinvoimalaa, jättää hallituksen ja oksentaa lähtiessään lopun hallituksen niskaan suomettumissyytteen, joka leviää pitkin maailmaa, se tuntuu - silkastaan vastenmieliseltä ja puistattavalta.

Mieleen palaa hakematta oikeat suomettumisen ajat, kun suomalaistoverit kävivät tekemässä kilpaa Neuvostoliittoon (mm. Pravdaan) ilmiantoja suomalaisten neuvostovastaisuudesta. Niinistö voi kysellä näistä asioista mm. Satu Hassilta (vihr.), jolla kyllä riittää aiheesta kerrottavaa.

Jos Niinistö olisi pysynyt asialinjalla ja todennut, että hän ei kannata a) ydinvoimaa missään oloissa ja b) Fennovoimaa erityisesti sen venäläisomistuksen takia, hän olisi lähtenyt hallituksesta puolueineen kuta kuinkin tyylikkäästi.

Mutta nyt loppumetreille jää lähdöstä oksennuksen maku.

Maailmalle leviää puolestaan tietoa, että Suomi sen kuin suomettuu. Se on totta, että venäläiset käyttävät Fennovoimaa/Rosatomia epäilemättä propagandassaan, mutta vihreiden sortuminen vaalitaktisista syistä yhtä puistattavaan propagandaan - jossa Suomella (maalla, jonka hallituksessa Niinistö vielä on) on vain välinearvo tulevia vaaliasetelmia varten, herättää kysymyksiä, miksi vihreät Suomen hallituksessa istuisivatkaan - tai ovat ylipäätään istuneet.

Onneksi Saksa ei ole suomettunut - sehän ei käytä venäläistä kaasua.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.