Mainos

Kommentti: Vihreät nousi hallituksen ykköshaastajaksi, pettävätkö demarien hermot taas Rinteen kanssa?

Gallupit ovat tunnetusti vain poliittista viihdettä, mutta tällä kertaa Ylen puoluegallup ei naurata kaikkia. SDP:n kannatuksen valuminen on totinen paikka Hakaniemen puoluetoimistolla, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

Naapurikanavan puoluegallupissa on kerrankin uutista. Nimittäin Vihreiden nousu kaikkien aikojen kannatuslukuunsa 17,6 prosenttiin, gallupin kakkoseksi ja Sipilän hallituksen ykköshaastajaksi.

Vihreiden Touko Aallon oivallukset puheenjohtajana voisi tiivistää kolmeen pointtiin:

1: Ei turhanpäiväistä räksytystä, johon hänen edeltäjänsä Ville Niinistö välillä kiehahti

2: Vihreiden on oltava koko maan puolue

3: Kesän aikana Aalto on julkisuudessa esiintynyt niukasti, harvat kommentit ovat liittyneet lähinnä parisuhteeseen. Uusi puheenjohtaja ei ole kärsinyt inflaatiota.

Ykköskohta on ainoa oikea ratkaisu, sillä ison puolueen puheenjohtajan pitää esiintyä kuin ison puolueen puheenjohtaja. Makustelkaapa tekin hyvät lukijat suussanne, miltä kuulostaa: pääministeri Touko Aalto. Aallon itse ei kannata tätä tehdä aamuisin peilin edessä, sillä siitä se alamäki yleensä alkaa.

Vihreille voi povata myötätuulta muutenkin lähitulevaisuudessa. Presidenttikisassa Haavisto-ilmiötä on vaikea toistaa, mutta vanhaa kannatuspohjaa kuitenkin löytyy. Pekka Haaviston ehdokkuus tukee Vihreiden nousukiitoa syksyn ja talven aikana.

Sen sijaan SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei tunnu saavan puoluettaan lentoon. Moni näkee Rinteessä yhä ay-johtajan leiman. Ja ammattiyhdistysjyrän maine ei tunnu purevan kansalaisiin - se juna meni jo 70-luvulla.

Eikä Rinne edes yritä hinkata pinttynyttä leimaa pois otsastaan. SDP pohtii nytkin välikysymystä, kun raideliikenteeseen yritetään lisätä kilpailua. Sen voisi nähdä myös yrityksenä kehittää junamatkustamista ja laskea lippujen hintoja - olipa ministeri Anne Bernerin (kesk.) keinoista mitä mieltä tahansa.

Polttavin kysymys on, koska SDP-väeltä menevät taas hermot puheenjohtajaansa? Alle 16 prosentin kannatus oppositiossa vie sormet helposti paniikkinappulalle.

Suosittelen demareille jäitä hattuun. Puolue, joka hötkyilee jokaisessa gallupkäänteessä, vaikuttaa naurettavalta.

Ja pitää muistaa, että Rinne pärjää ainakin yksissä vaaleissa: SDP:n omassa puheenjohtajavaalissa. Kahdesti Rinne on voittanut puheenjohtajakisan ja alkuvuonna Lahden puoluekokouksessa vieläpä murskaavin luvuin ensimmäisellä kierroksella. Piste.

Uusin puoluegallup kertoo myös kansalaisten hämmennyksestä kesän pikaisen hallituskriisin ja perussuomalaisten hajaannuksen jälkeen. Monilla on orpo olo paitsi kokoomuslaisilla.

Tässä tilanteessa seuraavan vaalin merkitys korostuu, ja nyt ne sattuvat olemaan presidentinvaalit.

Todennäköisesti niistä karkeloista hyötyvät perussuomalaiset Laura Huhtasaaren vauhdissa ja vihreät Pekka Haaviston siivellä. Muille puolueille se on klassisesti uhka tai mahdollisuus. Vaaka kallistuu ainakin keskustassa ja demareissa ensimmäiseen.

Niin ja Sauli Niinistön valtava kansansuosio… siitä hyötyy lähinnä Niinistö itse.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.