Kommentti: Väkivaltainen uusnatsi on pian yhtä iso uhka kuin muslimiterroristi – myös kansainvälisesti

Saksassa poliisi jahtaa ainakin yhtä ampumiseen Hallessa osallistunutta – MTV:n kirjeenvaihtaja kertoo Saksan kiristyneistä asenteista 7:11
MTV Uutiset Live seurasi Saksassa synagogahyökkäyksen jälkimaininkeja.

Utøyan saari Norjassa, El Paso Texasissa, Christchurch Uudessa-Seelannissa ja nyt Halle Itä-Saksassa. Verilöylyjen ketju saa taatusti jatkoa, jos internetin syövereissä kansainvälisesti verkostoituvan radikaalin äärioikeiston uhkaa ei oteta vakavasti.

Tietysti kaikkein kauheinta on, että se tapahtuu Saksassa.

Aseistaunut nuori uusnatsi pyrkii sisään synagogaan, joka on täynnä Jom Kippuria juhlivia juutalaisia. Hyökkääjän aseet pettävät. Hän purkaa turhautumisensa tappamalla yhden ohikulkijan ja yhden kebab-ravintolan asiakkaan.

Kaikki viittaa siihen, että tulossa oli massiivinen verilöyly nimenomaan synagogassa. Ja nimenomaan Itä-Saksan Hallessa.

Saksalaisten juutalaisille ja koko kansainväliselle yhteisölle antaman ”ei koskaan enää” –lupauksen pohja on viime vuosina murentunut uhkaavasti. Iskut juutalaisia vastaan ovat lisääntyneet ja muuttuneet agressiivisemmiksi.

Hallessa oltiin lähellä todellista katastrofia. Ehkä jopa kymmeniä juutalaisia kuolonuhreja. Synagogassa.

Antisemitismi on ”hovikelpoista”

Saksan äärioikeiston johtajat eivät enää pitkään aikaan ole edes yrittäneet peitellä antisemitismiään. Osin juuri tämän kyseenalaisen ”hovikelpoisuuden” vuoksi myös rivikansalaisten suusta kuulee pelottavan usein juutalaisvihan pyrskähdyksiä

Juutalaisten keskusneuvoston puheenjohtaja Josef Schuster korosti Hallen iskujen jälkeen kitkerästi, että väkivaltaista välikohtausta on Saksassa pelätty. Ja osattu odottaa.

On korkea aika, että Saksa ja saksalaiset heräävät.

Maassa on noin 12 000 väkivaltaan valmista äärioikeistolaista, joihin ei erityisesti poliittisen pelikentän oikealla äärilaidalla tehdä riittävän selkeää pesäeroa.

Ei, vaikka valmius väkivaltaan on jalkautunut järkyttäviksi kuolohuhreja vaatineiksi iskuiksi.

Liian ulkomaalaismyönteinen poliitikko murhattiin

Uhrit ovat olleet usein ulkomaalaistaustaisia, mutta eivät pelkästään.

Viime kesänä uusnatsiyhteyksistään tunnettu mies surmasi kylmäverisesti konservatiivisen oikeistopoliitikon, joka oli suhtautunut maahan tulleisiin turvapaikanhakijoihin liian myönteisesti.

Aavistan. Tässä vaiheessa kirjoitusta moni jo huutaa, että Saksaan tulleiden muslimien väkivaltaa ei myöskään pidä vähätellä eikä varsinkaan peitellä.

Allekirjoitan.

Juuri tämä hyssyttely raivostuttaa monia tavallisia saksalaisia. Ja juuri heidän tuellaan äärioikeisto öykkäröi.

Video kansainväliseen jakeluun

Väkivaltainen radikaali äärioikeisto on joka tapauksessa kasvava ongelma, eikä missään tapauksessa pelkästään saksalainen. Ei, vaikka Saksalla on erityinen vastuu erityisesti antisemitismin kasvun taittamisessa.

Hallen 27-vuotias uusnatsi videoi operaationsa suorana verkkoon ja selitti tapahtumien kulkua englanniksi. Klippi oli tarkoitettu kansainväliselle yleisölle. Mallia oli selvästi otettu Uuden-Seelannin Christchurchin verilölystä, missä oikeistoradikaali tekijä iski moskeijaan ja surmasi 51 ihmistä.

Asiantuntijoiden mukaan radikaali äärioikeisto verkostoituu kansainvälisesti. Tätä kehitystä ei välttämättä johdeta mistään aktiivisesti samalla tavalla kuin on johdettu muslimiterrorismin leviämistä.

Sitä kuitenkin tapahtuu erityisesti internetin synkimmissä onkaloissa, missä julistetaan valkoisen rodun tuhoutuvan, jos juutalaisten annetaan jyllätä ja jos islamisoituminen jatkuu.

Ääriryhmät yhdistävät voimiaan

Kaikki viittaa siihen, että myös Hallen iskujen 27-vuotias tekijä Stefan B. haki inspiraationsa jyrkän rasistisilta ja väkivaltaa ihannoivilta kansainvälisiltä sivustoilta.

Hän ei salannut natsisympatioitaan eikä antisemitismiään. Näin ovat nuorta miestä tuntevat kertoneet saksalaisille tiedotusvälineille.

Saksan sisäisen tiedustelun johtajien mukaan maan erilaiset äärioikeistolaiset ryhmittymät, joilla ei aikaisemmin ollut mitään tekemistä toistensa kanssa, ovat nyt enemmän ja vähemmän järjestelmällisesti yhdistämässä voimiaan.

Varsinkaan oikeistopopulistisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) poliitikot eivät myönnä, että tällainen rintama olisi syntymyssä. Mutta se on, vakuuttavat asiantuntijat.

Myös kansainvälisistä yhteyksistä on kuulemma merkkejä.

Anis Amri ja Stefan B.

Vielä on varmasti aivan liian aikaista verrata tätä äärioikeiston järjestäytymistä Al Qaidaan tai Isis-terroristeihin. Pelkästään täällä Saksassa tehdyistä iskuista löytyy kuitenkin yhtäläisyyksiä, joita ei voi väheksyä.

Berliinin joulutorille rekalla jyrännyt ja 12 ihmistä surmannut tunisialainen Anis Amri piti iskunsa loppumetreille asti puhelimitse yhteyttä Isis-veljiinsä.

Uusnatsi Stefan B. halusi Hallessa olla myös videolla yhteydessä joihinkin samanmielisiin jossain.

Ilmeisesti nämä jotkut Stefan B:n hengenheimolaiset siellä jossain eivät edelleenkään ole järjestäytyneet samalla tavalla kuin Al Qaida tai Isis.

Toivottavasti työtä, joka ehkäisee tätä järjestäytymistä ennalta, ei aloiteta liian myöhään.  

Lue myös:

    Uusimmat