Kommentti: Uuden ison riidan siemen on kylvetty – hallitusta odottaa päätös keskustan vaatimuksesta kesälomien jälkeen

Muistaako joku vielä hystereesin, jolla kehysriihen asetelmia pedattiin julkisuudessa?

Hystereesillä yritettiin perustella sitä, että koronaelvytyksen avulla säästettyjä työpaikkoja voitaisiin laskea mukaan hallituksen työllisyystavoitteeseen.

Hystereesistä ei sitten kehysriihen jälkeen kuultukaan mitään, mutta aiemmin työllisyysvaikutusten laskennasta vastanneen valtiovarainministeriön asema sai kolauksen. Rahaministeriö pääsi sentään tiedotustilaisuutta seuraavana päivänä kertomaan, millaiseen tulokseen se oli päässyt, kun hallitus oli ensin tiedottanut monta kertaa isommista luvuista.

Niin sanottuja pehmeitäkin työllisyyskeinoja toki tarvitaan, mutta työllisyystoimien tarkoituksena piti olla erityisesti julkisen talouden vahvistaminen. Menokehyksiinkiin piti palata, mutta ne päätettiin ylittää myös vuonna 2023.

Kehysriihen päätökset olivat luontevaa jatkoa yleiselle taipumukselle siirtää vaikeita päätöksiä aina eteenpäin. Kestävyysvaje on ja pysyy vuodesta ja hallituksesta toiseen. On täysin ymmärrettävä perustelu, että keskellä koronakriisiä ihmisten tilannetta ei haluta vaikeuttaa, mutta koronan jälkeen talous on lähdössä taas vetämään.

Parisuhdevertaukset ovat suosittuja, joten teenpä minäkin sellaisen, vaikka viiden puolueen hallituksessa kyseessä on pikemminkin polyamorinen suhde. Hallitus kävi eron partaalla, mutta päätti vielä yrittää, kun koronakriisikin on päällä eikä oikein muita hyviä kumppaniehdokkaitakaan ole näköpiirissä. Kesälomien jälkeen sitten katsottaisiin, onko suhteella vielä tulevaisuutta, kun arki taas alkaa. Riitely oli niin raskasta, että suhteen paikkaaminen vaatii työtä.

Uuden ison riidan siemen on kylvetty siihen, että hallitus sitoutui keskustan vaatimuksesta tekemään hallituskauden loppuun mennessä päätökset 110 miljoonalla eurolla julkista taloutta vahvistavista työllisyystoimista. Tämä tarkoittaisi käytännössä niin sanottuja kovia keinoja, jotka ovat vasemmistopuolueille erittäin hankalia hyväksyä.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) on sanonut, että budjettiriihessä syksyllä saattaa olla hyvin vaikeita päätöksiä edessä, jotta taloudellinen vaikutus saadaan aikaan.

SDP ja vasemmistoliitto ovat vastustaneet tiukasti ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista tai leikkaamista ja tuskinpa kanta kesän aikana muuttuu.

Kesän jälkeen Suomi on toivottavasti voittanut koronaepidemian. Silloin hallituksen kaatuminen ei näyttäisi enää niin pahasti vastuun pakoilulta kuin nyt olisi näyttänyt. Alun perin kuntavaalien jälkeen ajoitettu puoliväliriihi sattuikin nyt vaalien siirron takia tukalaan ajankohtaan. Syksyn budjettiriihessä kuntavaalit ovat takana, mutta eduskuntavaalit taas sen verran lähempänä, että vaikeat päätökset ovat entistäkin vaikeampia.

Mutta nautitaan ensin kesästä.

Politiikan hullu viikko on takana – tämä hallituksen puoliväliriihestä jäi käteen 8:55
Katso myös: Politiikan hullu viikko on takana – tämä hallituksen puoliväliriihestä jäi käteen.

Lue myös:

    Uusimmat