Kommentti: Tuokaa meille Khashoggin ruumis – saudien selitys käsirysyn aiheuttamasta kuolemasta on absurdi kaikille muille paitsi Trumpille

Saudi-Arabia vahvistaa kadonneen sauditoimittajan kuoleman 2:11

Nyt pitäisi löytää sauditoimittaja Jamal Khashoggin ruumis, toivoo kommentissaan MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Janne Hopsu.

Khashoggi kuulemma kuoli käsirysystä alkaneeseen kuristusotteeseen. Kuusikymppisen Khashoggin kimpussa oli ilmeisesti 15 nuorempaa miestä. Jokunen heistä saattaa olla ollut rotevakin ja erikoistunut fyysisiin kuulustelukeinoihin.

"Ruumiinavausta vain on vaikea tehdä ilmeisesti luusahalla paloitellulle ja kadonneelle tomumajalle"

Aika epäreilu tappelu Saudi-Arabian Istanbulin konsulaatissa, varsinkin, jos hänen sormensa oli jo katkaistu ennen kohtalonhetkeä.

"Kuoli kuristusotteeseen"

Muiden kuin saudiviranomaisten auktorisoima patologi voisi yrittää tarkistaa ”kuristusotteen” jäljet. Selitykselle saataisiin ehkä jopa vahvistus. Ruumiinavausta vain on vaikea tehdä ilmeisesti luusahalla paloitellulle ja kadonneelle tomumajalle.

Saudiselityksen mukaan saudieliitin entinen jäsen, sen arvostelijaksi ryhtynyt Khashoggi yritettiin saamaan hiljenemään. Riidan aihetta ole kerrottu, (se tuskin liittyi Khashoggin avioliittoaikeisiin, jota varten hän oli konsulaatissa hakemassa dokumentteja), mutta maanpakoon lähteneen toimittajan hiljentäminen onnistui.

Khashoggin kuoleman jälkeinen varjo kuitenkin on kasvanut eri puolilla maailmaa.

Tapahtumissa on vielä paljon epäselvää, mutta se siis tiedetään, että Khashoggi ei enää koskaan kirjoita kolumnejaan Washington Postiin.

Todistustaakka on saudeilla.

Yhdysvalloissa kovaa arvostelua, Trump pois lukien

Reaktio maailmalla Yhdysvaltain kongressia myöten, mutta presidentti Donald Trump pois lukien, näyttää yllättäneen 33-vuotiaan, kuumaveriseksikin luonnehditun, kruununprinssi Muhammad bin Salmanin, joka tunnetaan lyhenteenä MbS.

Sekä Trump että tämän Lähi-idän edusmies, Ivanka-tyttärensä aviomies Jared Kushner ovat käyneet hymyssä suin kehumassa MbS:ia. Kruununprinssi on pyrkinyt uudistamaan maataan, ja samaan aikaan sortamaan ja vangitsemaan vastustajiaan vimmalla. Iskikö vauhtisokeus?

Aluksi koko kuolema 2. lokakuuta kiellettiin. Sen jälkeen Saudi-Arabiassa kuoli auto-onnettomuudessa – kas kun ei kotikerrostalon hissin vaijeri pettänyt – yksi Istanbulin konsulaatissa Khashoggin kanssa ”käsirysyssä” ollut ilmavoimien sotilas.

Nyt siis oli pakko myöntää kuolema, vaikka Riadista ei ole esitetty todisteita konsulaatin nujakoinnista.

Seuraukset tuskin järisyttävät

Mitä tästä seuraa?

Epäilen, ettei mitään järisyttävää.

Kuningas Salman on antanut potkut viidelle viranomaiselle, heidän joukossa MbS:n neuvonantaja Saud al-Qahtani ja apulaistiedustelujohtaja Ahmed Asiri. Lisäksi pidätettiin 18 muuta henkilöä, joita epäillään Khashoggin kuolemasta. 

Muun maailman pitäisi uskoa naama vakavana, ettei MbS itse tiennyt ennakkoon mitään Istanbulin konsulaatin tapahtumista.

Ainakin yksi aika iso vaikuttaja yrittää ymmärtää MbS:ia epäilyttävän pitkälle. Hän on presidentti Trump.

Trump välttelee MbS:n kovaa arvostelua tavalla, josta tulee mieleen hänen Putin-suhteensa. Trump sanoo pitävänsä saudien selitystä käsirysystä ”uskottavana”. Aiemmin hän pohti, josko asialla olisi ollut jokin epämääräinen tappajajoukko.

Supervallalla aina intressinsä varjeltavanaan

Supervallalla on aina geostrategiset intressinsä. Yhdysvallat on tukenut vuosikymmenien mittaan diktaattoreita Latinalaisesta Amerikasta Lähi-itään, Afrikkaan ja Aasiaan.

Trumpin mukaan saudien öljy, massiiviset aseostot Yhdysvalloista niiden tuomine työpaikkoineen, ja maan keskeinen rooli (Israelin tukemana) Iranin vastaisessa kamppailussa painavat vaakakupissa paljon enemmän kuin yksi toimittaja, ammattikunta jota hän muutenkin halveksii.

Trump on aiemmin kehuskellut ansainneensa paljon rahaa saudien kanssa ja kehunut pitävänsä saudeista erittäin paljon. Tällä viikolla hän kielsi taloudelliset intressinsä saudien kanssa. Ystävyyssuhteeet lienevät yhä lämpimät.  

Veikkaan, että MbS laskee sen varaan, että Yhdysvallat, kongressin rajusta arvostelusta huolimatta, jatkaa kuten ennenkin, kunhan Khashoggin ruumiin paloitelleen luusahan aiheuttama pöly on laskeutunut.

Tai sitten pieni näpäytys karttakepillä sormille riittää. Olkoon selitys Khashoggin kuolemalle kuinka – anteeksi ilmaisuni – päätön tahansa.

Öljy, aseet ja Iran painavat enemmän

EU:sta kuuluu myös kovia sanoja ja vaatimuksia, mutta boikotin tai pakotteiden puolesta ei kannata lyödä vetoa isoilla panoksilla. Öljy, asekaupat, ja niin edelleen. Kuten tähänkin asti.

Virallisen Saudi-Arabian selityksiä tukevat luonnollisesti huutokuorolaiset, yksinvaltaiset sunninaapurit Bahrain ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat, sekä Egypti, jonka surkeaa taloutta saudit tukevat miljardeilla euroilla.

Turkilla on tietysti omat intressinsä esittää saudien toimet kalmaisessa valossa, sekin tavoittelee vahvaa johtajuutta alueen sunnimaailmassa.

Saudit tuottavat ja jalostavat saastuttavaa öljyä. Se on Saud-suvun hallitseman maan vaurauden eliksiiri, ja sormiruuvi kansainvälisessä politiikassa.

Hidas mutta veret seisauttava vastatoimi

Yksi pitkän tähtäimen vastatoimi on hidas mutta saudien veret seisauttava.

Vähemmän saudiöljyn ostamista, enemmän ilmasto- ja ympäristöystävällisempää energiatuotantoa, koska siinä saudeilla ei ole minkäänlaista etulyöntiasemaa.

Energiasuunnanmuutosta odotellessa olisi hyvä, että Khashoggin ruumis löytyisi. Ei vain kuolinsyytutkijalle, vaan myös hänen kihlatulleen Hatice Cengille ja perheelleen.  

Lue myös:

    Uusimmat