Kommentti: Trumpin rikosoikeudenkäynti alkoi New Yorkissa ja amerikkalaisten mielissä on vain yksi kysymys

Trumpin historiallinen rikosoikeudenkäynti alkaa tänään 2:11
Trumpin historiallinen rikosoikeudenkäynti alkaa tänään.

Yleisesti ottaen oikeusjuttuja seuratessa rikoksista syytetty saa usein jonkinlaisen tuomion ja rangaistuksen. Entisen presidentti Donald Trumpin puolustus on kuitenkin taitava ja heillä saattaa olla ässiä hihassa.

Manhattanin rikostuomioistuimen edessä kuhisee jälleen mediaa. Trumpin rikosoikeudenkäynnin alkoi tänään maanantaina ja kyseessä saattaa olla ainoa Donald Trumpin rikosoikeudenkäynti, joka ehtii alkaa ennen marraskuun presidentinvaaleja. 

Trumpin puolustus on onnistunut lykkäämään kaikkien muiden rikosoikeudenkäyntien alkamista, mutta Manhattanin tapauksessa viimeisimmät yritykset kaatuivat.

Manhattanin piirisyyttäjä Alvin Bragg syyttää Trumpia niin sanottujen hyssyttelyrahojen maksamisesta vuoden 2016 vaalien aikana entiselle aikuisviihdetähdelle Stormy Danielsille (oikealta nimeltä Stephanie Clifford). 130 000 dollarin maksun suoritti Trumpin entinen lakimies Michael Cohen Trumpin pyynnöstä. 

Rahoilla Daniels maksettiin hiljaiseksi Trumpin ja hänen suhteesta, jotta tieto ei pilaisi Trumpin presidentinvaalikampanjaa. Trump korvasi rahat Cohenille yrityksensä avulla ja yritti syyttäjän mukaan peitellä maksujen todellisuutta kirjanpidossa. Cohen on myöntänyt tehneensä maksun ja istui parin vuoden tuomion vankilassa vaalirahojen väärinkäytöstä.

Trumpia ei kutsuta "Teflon Doniksi" ilman syytä

Trumpin Manhattanin rikossyytteissä on 34 syytekohtaa, joista voi vakavimmillaan koitua vankilatuomio. Trumpilla on tapana selvitä pulmasta kuin pulmasta ja asiantuntijat Yhdysvalloissa arvuuttelevat puolustuksen strategiaa.

Yksi varmana pidetty keino on yrittää vierittää kaikki syy Cohenille. Cohen on myöntänyt valehdelleensa liittovaltiolle vuosien aikana eikä Trumpin lakimiehenä pidettyä Cohenia voidakaan pitää kaikista luotettavimpana todistajana. Toisaalta ei voi pitää Trumpiakaan, joka on myös tunnettu valehtelustaan. 

Trumpin puolustus yrittää varmasti väheksyä Cohenin todistusten arvoa ja sitä kautta kumota Trumpin vastuun tapauksessa.

Trumpin puolustus yrittänee horjuttaa myös New Yorkin tuomarin ja valamiehistön uskottavuutta. Tuomiosta päättää lopulta 12 satunnaisesti valittua valamiestä ja Trumpin puolustus yrittänee hidastaa oikeudenkäynnin etenemistä sanomalla, etteivät newyorkilaiset voi antaa hänelle “reilua” oikeudenkäyntiä kesken presidentinvaaleja.

Syyttäjän mukaan se, että Daniels maksettiin hiljaiseksi vain hetki ennen vaaleja nostaa kirjanpitorikkomuksen rikokseksi, koska maksulla yritettiin peittää toista rikosta, vaalilain rikkomista. Yksi Trumpin puolustuksen strategia voi olla saada valamiehistö lievittämään syytteet rikkeeksi tai lieväksi rikkomukseksi.

Rikossyytteet vaivaavat Trumpia, sillä vaikkei Trumpin uskollisempien kannattajien tuki horju, erityisesti sitoutumattomat sanovat eri kannatuskyselyissä, että mikäli Trump tuomittaisiin rikoksesta, se vähentäisi heidän tukeaan entiselle presidentille. Trumpin lähipiirin ajatuksena voi olla, ettei lievä rikkomus New Yorkissa välttämättä paina äänestäjien vaakakupissa, jos muut asiat Trumpissa miellyttävät.

Lue myös:

    Uusimmat