Trumpin paluu otetaan vakavasti jo Britanniassa – ulkoministeri Cameron tapasi ex-presidentin: "Lämmin ja tuottelias"

Cameron vei Trumpille viestiä Ukrainan tukemisen tärkeydestä.

Britannian hallitus varautuu jo siihen, että valta vaihtuu Yhdysvalloissa marraskuun vaaleissa ja Donald Trump palaa presidentiksi. Britannian ulkoministeri David Cameron kävi Yhdysvaltain-vierailullaan tapaamassa Trumpia Floridassa ennen kuin suuntasi Washingtoniin vierailunsa virallista osuutta varten.

Britannian pääministerinä 2010–2016 toiminut Cameron illasti Trumpin kartanossa Mar-a-Lagossa maanantaina. Tavattuaan Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin tiistaina Washingtonissa Cameron sanoi, että tapaaminen Trumpin kanssa oli yksityinen, mutta hän sanoi republikaanien tulevan presidenttiehdokkaan tapaamisen olevan täysin soveliasta.

– Tämä on täysin linjassa sen kanssa, että ministerit ovat ennenkin tavanneet opposition poliitikkoja vaalien alla, Cameron sanoi ABC Newsin mukaan.

Cameron muistutti, että hän itse kävi pääministerinä tapaamassa republikaanien presidenttiehdokasta Mitt Romneya 2012 vaalien alla. Aiemmin tänä vuonna Blinken puolestaan tapasi Britannian työväenpuolueen puheenjohtajan Keir Starmerin.

Lobbaamista Washingtonissa

Cameron ei paljastanut yksityiskohtia tapaamisestaan Trumpin kanssa, mutta kertoi puhuneensa muun muassa sotilasliitto Naton tulevaisuudesta.

Trumpin kampanja julkaisi lausunnon, jonka mukaan Trump ja Cameron puhuivat "tulevista Yhdysvaltain ja Britannian vaaleista, brexitiin liittyvistä asioista, Nato-maiden tarpeesta yltää puolustusmenovaatimuksiin ja tappamisen lopettamisesta Ukrainassa".

Cameronin onkin tulkittu lobanneen Trumpia erityisesti Ukrainan tukemisessa. Presidentti Joe Bidenin hallinnon 60 miljardin dollarin tukipaketti on ollut pitkään jumissa kongressin edustajainhuoneessa republikaanien vastustuksen vuoksi.

Cameron tapasi Washingtonissa myös kongressiedustajia ja kehotti hyväksymään Ukraina-avun.

– Ei ole ulkomaisten poliitikkojen asia kertoa toisen maan lainsäätäjille, mitä pitäisi tehdä. Olen vain niin intohimoinen Ukrainan tukemisen tärkeyden suhteen, ja uskon, että se on aivan ehdottomasti Yhdysvaltain turvallisuuden etujen mukaista, Cameron sanoi.

Cameron ei tavannut Washingtonissa edustajainhuoneen republikaanipuhemiestä Mike Johnsonia aikatauluongelmien takia.

Valmiina Trumpin kakkoskauteen

Sky Newsin lähteen mukaan Trumpin ja Cameronin tapaaminen oli "lämmin ja tuottelias". Sky Newsin mukaan tapaamisessa ei ollut kyse pelkästään Ukrainasta ja Natosta, vaan Britannian konservatiivihallituksen pyrkimyksestä luoda suhteita Trumpiin ja tämän lähipiiriin mahdollisen vallanvaihdon varalta.

Trumpin voitto syksyn 2016 presidentinvaaleissa yllätti myös brittihallituksen, eikä Britannialla ollutkaan Trumpin hallintoon samanlaisia yhteyksiä kuin Valkoiseen taloon yleensä.

Lue myös:

    Uusimmat