Trump on todennäköisesti syyllistynyt rikokseen ja 4 muuta huomiota Michael Cohenin järisyttävästä lausunnosta

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin entinen asianajaja Michael Cohen todistaa keskiviikkona kongressin kuulemisessa. MTV Uutisten toimittaja Tuomo Hyttinen kokoaa viisi huomiota lausunnosta, joka vuodettiin amerikkalaislehdille keskiviikkoaamuna.

1. Trump on hyvin todennäköisesti rikollinen…

Järisyttävin paljastus on Cohenin kertomus siitä, että Trump tiesi Wikileaksin murtautuneen demokraattipuolueen palvelimille heinäkuussa 2016. Cohenin mukaan hän oli huoneessa, kun Trump ja tämän neuvonantaja Roger Stone puhuivat kahdestaan.

Stone kertoi jutelleensa Wikileaksin päätoimittajan Julian Assangen kanssa ja että luvassa olisi suuri tietovuoto, joka vahingoittaisi Hillary Clintonin kampanjaa.

– Eikö se olisi mahtavaa, Trump sanoi Cohenin mukaan.

Myöhemmin samassa kuussa Trump pyysi Venäjää etsimään 30 000 Clintonin sähköpostia.

On mahdollista, että Wikileaks-kytkökset täyttävät salaliiton tunnusmerkit. Lisäksi Cohen aikoo todistaa, että Trump on syyllistynyt vaaliraharikokseen, todistajien uhkailuun ja hyväntekeväisyysjärjestönsä varojen rikolliseen käyttöön.

2… mutta pitäviä todisteita ei ole

Cohenin todistuksen ongelma on, että raskauttavin Wikileaks-todistus perustuu hänen omiin muistikuviinsa. Roger Stonen tapausta puidaan tällä hetkellä oikeusistuimissa, mutta ilman hänen yhteistyötään todisteita Trumpia vastaan on vaikea saada. Tiettävästi Stone ei ole halukas yhteistyöhön syyttäjien kanssa.

Vaaliraharikoksen puolesta puhuu se, että Cohen maksoi pornotähti Stephanie Cliffordille 130 000 dollaria, jotta Clifford pysyisi vaiti suhteestaan Trumpiin. Trump maksoi rahat myöhemmin virkakautensa aikana Cohenille.

Vaaliraharikoksessa on paljon tulkinnanvaraa. Onko tarkoitus ollut estää amerikkalaisia saamasta tietoa presidenttiehdokkaasta ja näin vaikuttaa vaalien lopputulokseen? Vai onko kyse Trumpin yksityiselämän varjelusta?

3. Tärkeimmässä asiassa todisteet puuttuvat

Cohen viittaa todistuksessaan Trump Towerissa 9. heinäkuuta järjestettyyn kokoukseen. Tuolloin presidentin poika Donald Trump jr., vävy Jared Kushner ja kampanjapäällikkö Paul Manafort tapasivat viisi henkilöä, joista ainakin kaksi olivat venäläisiä lobbareita.

Tapaamisesta tiedetään, että venäläiset olivat luvanneet Trump jr:lle Clintonin kampanjaa vahingoittavia tietoja. Tuon kokouksen sisältö voi olla raskauttavaa, kun arvioidaan, tekivätkö Trumpin kampanja ja Venäjän hallinto yhteistyötä vuoden 2016 presidentinvaalissa.

Trump on kiistänyt olleensa tietoinen tapaamaisesta.

Cohen viittaa todistuksessaan yhteen hetkeen, jossa Trump jr. sanoo isälleen, että ”tapaaminen on sovittu”. Tämä on hyvin epämääräinen todiste siitä, että Trump olisi ollut kärryillä tapaamisesta.

4. Todistus ei riitä virkasyytteeseen

Demokraatit voivat aloittaa virkarikosprosessin omin päin, mutta Cohenin todistus on liian epävarma poliittisen atomipommin käyttöön. Demokraatit odottavat mieluummin erikoissyyttäjä Robert Muellerin raportin valmistumista ja vetävät johtopäätökset myöhemmin.

On myös huomioitava Yhdysvaltojen oikeusministeriön linjaus, jonka mukaan istuvaa presidenttiä ei aseteta rikossyytteeseen. Vaikka Trump syyllistyisi mihin rikokseen tahansa, hän ei joudu vastaamaan siitä presidenttikautensa aikana. Tätä linjausta noudattaa myös erikoissyyttäjä Robert Mueller.

Lisäksi kyse on suosiosta. Donald Trump sanoi presidenttikautensa aikana, että hänen suosionsa pysyy, vaikka hän ampuisi ihmisen New Yorkin keskustassa. Trumpin kansansuosio on pysynyt hyvin matalalla koko presidenttikauden ajan, mutta republikaanisessa puolueessa hänen suosionsa on vankka.

Virkasyyte ei mene läpi kongressissa ilman republikaanien ääniä, ja ainakin toistaiseksi asettuminen Trumpia vastaan on tarkoittanut poliittista itsemurhaa. Vaikka Cohen todistaisi Trumpin syyllistyneen mitä julmimpaan murhaan, mitään ei tapahdu, ennen kuin kannatus republikaanien riveissä horjahtaa.

5. Todistus voi vielä yllättää

Keskiviikkona julkaistu Cohenin todistus on vasta alkua. Edustajainhuoneen komissio pääsee kuulustelemaan Cohenia ja kysymään yksityiskohtia hänen sekä Trumpin toimista. On mahdollista, että kuulustelut vahvistavat tai heikentävät Cohenin syytösten uskottavuutta.

Sopii kysyä myös Cohenin todistuksen motiiveista. Avauspuheenvuoronsa lopuksi Cohen kertoo haluavansa sijoittua oikealle puolelle historiaa. Cohen siis haluaa ripittäytyä, eikä palvella syyttäjien tai demokraattien tarkoitusperiä. Cohenia odottaa joka tapauksessa vuosien vankilatuomio.

Lopuksi on todettava, että harvat asiat Cohenin todistuksessa tulevat yllätyksenä. Yhdysvaltalaismediat ovat kertoneet Cliffordin hiljennysrahoista, hyväntekeväisyysjärjestön varojen väärinkäytöstä ja todistajien uhkailusta jo aiemmin.

MTV Uutiset lähettää Cohenin kuulemisen verkkosivuillaan.

Lue myös:

    Uusimmat