Viron pääministeri ylistää Stubbin valintaa MTV:lle: "Kerrankin voimme olla Suomelle vanhempi veli"

Viron pääministeri ylistää Stubbin valintaa MTV:lle: "Kerrankin voimme olla Suomelle vanhempi veli" 0:58
MTV:n haastattelussa pääministeri Kaja Kallas hän sanoi olevansa iloinen siitä, että Viro voi olla kerrankin isoveli, tai ainakin vanhempi veli nyt Natossa.

Alexander Stubbin vaalivoitto otettiin Virossa vastaan hyvin tyytyväisinä. MTV:n haastattelussa pääministeri Kaja Kallas hän sanoi olevansa iloinen siitä, että "Viro voi olla kerrankin isoveli, tai ainakin vanhempi veli Suomelle nyt Natossa".

Erityisesti tulevassa presidentissä miellyttää se, että hän on jo vuosikausia ollut ajamassa Suomen liittymistä Natoon ja ollut hyvin Eurooppa-myönteinen.

Lisäksi suhteessa Venäjään Stubb on ollut suorasukaisempi kuin aiemmat presidentit.

Viro on ollut Naton jäsen jo vuodesta 2004, eli tänä vuonna liittymisestä tulee kuluneeksi jo 20 vuotta. Kun Suomi sai täysjäsenyyden 4. huhtikuuta 2023, juhlistettiin sitä muun muassa valaisemalla Viron hallitusrakennus sinivalkoisin värein ja maan pääministeri Kaja Kallas onnitteli Suomea lausumalla, että "Viro ja Suomi ovat läheisemmät kuin koskaan aikaisemmin.” 

Liittymiskirja on luovutettu Yhdysvalloille – Suomi on nyt Naton jäsen! 0:34
Näin Suomen Nato-jäsenyys sai sinettinsä huhtikuussa 2023

Suomen Nato-jäsenyyttä oli toivottu pitkään ja hartaasti. Vaalivoiton jälkeen Virossa on kehuttu Stubbia "virolaisimmaksi suomalaiseksi presidentiksi". Puolustusliiton kokouksissa Stubb ja Kallas istuvat vierekkäin, ja se tulee olemaan hyväksi yhteistyölle, Kallas sanoi.

Ensin kirittämään Ruotsi Natoon

Stubbia Kallas ei vielä tällä hetkellä kovin hyvin tunne. Hän kertoi kuitenkin jo lähettäneensä Stubbille tekstiviestin, jossa toivoi tulevan presidentin tekevän valtiovierailun Viroon mahdollisimman nopeasti.

Presidenteillä on tapana tehdä ensimmäiset viralliset valtiovierailunsa naapurimaihin. Nyt näyttää vahvasti siltä, että Stubbin ensimmäinen kohde on kuitenkin Tukholma eikä Tallinna. Tähän on monta syytä, jonka toki virolaisetkin ymmärtävät.

Kaksikielisen Stubbin sympatiat ovat ruotsalaisten puolella, etenkin nyt kun Ruotsi odottaa edelleen Naton ovien aukeavan. Ruotsilla on suurempana maana tulevaisuudessa myös paljon enemmän annettavaa Pohjoismaiden ja Naton puolustukselle kuin Virolla.

On siten aika selvää, että yhteistyö painottuu pohjoismaihin. Se ei tietenkään estä sitä, etteikö Viroa pitäisi lähentää myös Pohjoismaiden ryhmään. Tätä Viro on viime aikoina paljon toivonut.

Lue myös:

    Uusimmat