Stubb: Eurooppaa jakaa uusi rautaesirippu

Presidentti Stubb piti puheen ensimmäisellä vierailullaan Virossa 13:17
Presidentti Stubb piti puheen ensimmäisellä vierailullaan Virossa

Presidentti Alexander Stubb ja hänen puolisonsa Suzanne Innes-Stubb ovat aloittaneet valtiovierailunsa Viroon.

Presidentti Alexander Stubb palasi kylmän sodan vaiheisiin Viron parlamentissa pitämässään puheessaan.

– Ensimmäinen kylmän sodan aika on ohi. Mutta historia ei päättynyt vuoteen 1991, Eurooppaa jakaa nyt Ukrainassa uusi rautaesirippu, Stubb painotti puheessaan.

Stubb painotti, että maailmanpolitiikan järjestys on jatkuvassa liikkeessä. Stubb siteerasi puheensa lopussa Viron entistä presidenttiä Lennart Merta. Meren mukaan myös pieni maa voi vaikuttaa historian kulkuun, ainakin sen on ehdottomasti yritettävä.

Stubb: Puheet sotilaiden lähettämisestä Ukrainaan ovat spekulointia

Presidenteiltä kysyttiin saksalaislehti Der Spiegelin uutisisesta, jonka mukaan Baltian maat ja Puola aikovat lähettää joukkoja Ukrainaan, jos sen puolustus ei kestä länsimaiden vähäisen tuen vuoksi.

Stubbin mukaan ulko- ja turvallisuuspolitiikan täytyy "elää ajassa tilanteen mukaan ja pysyä faktoissa, eikä juosta päivittäisten uutisten perässä".

– Kaiken fokuksen pitää olla, että kaikki läntiset maat tukevat Ukrainaa taloudellisesti, asein ja ammuksin. Me jollain tapaa laahaamme tukemme kanssa koko ajan pikkaisen perässä. 

– Jos Yhdysvallat olisi irrottanut oman pakettinsa vähän aikaisemmin ja jos Eurooppa olisi ollut hiukkasen nopeampi, emme ehkä olisi tässä kriittisessäkin tilanteessa.

Stubbin mukaan puhe joukkojen lähettämisestä on kuitenkin tässä vaiheessa spekulaatiota, eikä Suomen kanta ole asian suhteen muuttunut.

"Kohtalo on taas yhteinen"

Stubb onnitteli Viroa sen 20-vuotisesta taipaleesta puolustusliitto Natossa.

– Mielenkiintoista, että muutamassa vuodessa Viro oli enemmän integroitunut läntisiin instituutioihin kuin yksikään muu Pohjoismaa, Stubb lausui.

Viro on Suomelle perheenjäsen, Stubb kuvaili. Historian erilaisista poluista huolimatta Suomen ja Viron välinen side on aina ollut vahva.

– Nyt meidän matka ja kohtalo on taas yhteinen, Stubb lausui.

– Haluan kiittää Viroa henkilökohtaisesti siitä vahvasta tuesta, jonka Suomen Nato-jäsenyys sai. Vain veljeskansa voi ymmärtää, mitä määrätietoinen, itsesuojeluvaiston sanelema pragmaattisuus saa aikaan, Stubb jatkoi.

Suomi haki puolustusliitto Naton jäsenyyttä toukokuussa 2022 sen jälkeen, kun Venäjä oli aloittanut suurhyökkäyksensä Ukrainaan.

Stubbin mukaan on syytä valmistautua henkisesti siihen, että Venäjä tulee jatkamaan hybriditoimintaansa.

– Ei välttämättä päivittäin, mutta viikoittain jossain muodossa, Stubb katsoi.

"Turvallisuus, turvallisuus ja turvallisuus"

Aina kun Suomi ja Viro tapaavat, on teemoja Stubbin mukaan kolme: "Turvallisuus, turvallisuus ja turvallisuus".

– Meille ulko- ja turvallisuuspolitiikka Venäjän kyljessä on aina ollut eksistentiaalinen kysymys, Stubb jatkoi.

Stubbin mukaan on nähtävissä, että Venäjä, sen johto ja presidentti Vladimir Putin on "suoraan sanoen kyyninen ja häikäilemätön".

– Ihmiselämällä ei ole tänä päivänä Putinin regiimissä minkäännäköistä merkitystä. Ei venäläisellä elämällä, eikä ukrainalaisella elämällä. Meidän ei pidä mennä mukaan tähän ajattelumalliin, Stubb muotoili.

Stubb kiitti pyörästä

Tiedotustilaisuuteen mahtui myös kevyempiä hetkiä.

– Erityisen kiitollinen olen siitä, että sain sinulta pyörän, presidentti Stubb sanoi tiedostustilaisuudessa Viron presidentille Alar Karisille.

– Ei kerrota kenellekään, että se on sähköpyörä, Stubb jatkoi humoristista tiedotustilaisuutensa aluksi.

Tiedotustilaisuuteen sattui myös toinen kevyt hetki, kun Viron presidentti otti ilmeisesti pienen kepinpalasen pois Stubbin puvuntakilta.

– Luulin, että se oli ampiainen, Stubb totesi ja jatkoi puhettaan.

Stubb paljasti mitä sai lahjaksi Viron presidentiltä 0:19
Stubb paljasti mitä sai lahjaksi Viron presidentiltä.

Stubb: "Hieno perinne"

Presidenttipari otettiin juhlavasti vastaan Tallinnan Vapaudenaukiolla. Ohjelmassa oli seppeleenlasku Viron vapaussodan muistomerkille.

Vastassa olivat vierailua isännöivä Viron presidentti Alar Karis ja hänen puolisonsa Sirje Karis sekä useita Viron hallituksen jäseniä.

Helteisellä Vapaudenaukiolla seremonioita seurasi noin parisataa ihmistä. Laskettuaan seppeleen Viron vapaussodan muistomerkille presidentti Stubb kävi tapaamassa paikalle saapunutta yleisöä.

On hieno perinne, että Suomen presidentti tekee ensimmäiset valtiovierailunsa meille läheisimpiin maihin. Odotamme innolla tulevia päiviä Tallinnassa ja Tartossa, kirjoitti Stubb viestipalvelu X:ssä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Viralliset keskustelut käydään presidentti Karisin virka-asunnolla Kadriorgissa. Keskustelun aiheita ovat muun muassa Suomen ja Viron kahdenväliset kysymykset, Ukraina sekä Nato- ja EU-yhteistyö.

Stubb tapaa maanantaina myös Viron pääministeri Kaja Kallaksen.

Vierailun seuraavina päivinä Stubb vierailee muun muassa laivastotukikohta Miinasatamassa Tallinnassa ja osallistuu keskusteluihin kriittisestä merenalaisesta infrastruktuurista ja energiayhteistyöstä.

LK 2705 Stubb Virossa (4)
Sirje Karis ja Suzanne Innes-Stubb edustivat molemmat kesäisen tyylikkäissä vaaleissa jakuissa.

Juttua päivitetty klo 15.25. Lisätty Stubbin puhe Viron parlamentille. 

Lue myös:

    Uusimmat