Kommentti: Teemu Pukki on uransa viimeisen valinnan edessä – tässä ovat suomalaistykin vaihtoehdot

Teemu Pukki on tekemässä kesällä uransa kenties viimeisen merkittävän päätöksen, kun hän valitsee, mihin seuraan siirtyy seuraavaksi. Euroopan huippusarjojen ohella vaihtoehtoja ovat myös Pohjois-Amerikan MLS-joukkueiden tarjoukset, kirjoittaa MTV Urheilun Ville-Veikko Valta.

Norwich Cityn paidassa maanantaina viimeisen kerran pelannut Teemu Pukki on suuren ratkaisun edessä, kun hänen sopimuksensa englantilaisseuran kanssa umpeutuu ja hän on vapaa tekemään sopimuksen minkä tahansa seuran kanssa.

Selvää on se, että kotkalainen jatkaa uraansa vielä toistaiseksi ulkomailla.

Yhtä selvää on se, että seuraava siirto on hyvin todennäköisesti Pukin, 33, viimeinen ulkomailla.

– Minulla on jäljellä vielä 2–3 vuotta jalkapallossa, joten vielä yksi seikkailu jossain. Sitten on minun aikani palata kotiin (Suomeen), Pukki totesi BBC:lle viime viikolla.

Missä tuo seikkailu sitten tapahtuu? Se lienee yksi suomalaisen jalkapallon kiinnostavimpia kysymyksiä seuraavina kuukausina.

Kiinnostusta Englannista, Saksasta ja Ranskasta

Pukin uran jatkuminen eurooppalaisen jalkapalloilun top viisi -sarjoissa on pelaajan leirin hiljaa lausuttu tavoite. MTV Urheilun tietojen mukaan kiinnostusta on jo nyt osoitettu niin Englannin, Saksan kuin Ranskan pääsarjatasoilta.

Valioliiga olisi Pukin kannalta ilmeinen jatkopaikka, jos vain rooli sopivasta seurasta on tarjolla. Urheilullisesti ja taloudellisesti Englannin sarja on yhä kirkkaammin Euroopan johtotähti. Kahdella valioliigakaudellaan muuten heikosti pärjänneessä Norwichissa Pukki osoitti pystyvänsä tuloksentekoon: kumpikin toi suomalaiselle 11 osumaa.

Bundesliiga sopisi aktiiviselta pelityyliltään yhä liukkaasti maalipaikkoihin liikkuvalle Pukille, jolla on kokemusta Saksan huippuseuroihin aiemmin lukeutuneesta Schalkesta. Kiinnostava yhteys sarjaan on Norwichin entinen päävalmentaja Daniel Farke, joka luotsaa nykyään Borussia Mönchengladbachia.

Farke tietää, miten saisi parhaan irti Pukista, ja Mönchengladbachin kerrotaan etsivän hyökkääjää siirtomarkkinoilta. Pukki osui saksalaisen alaisuudessa 70 kertaa Norwichissa.

Top viisi -sarjoihin luettava Ranskan liiga olisi Pukille täysin uusi aluevaltaus. Fyysisestä sarjasta olisi löydyttävä seura, jossa kentän sisä- ja ulkopuoliset olosuhteet sekä rooli joukkueessa käyvät hyökkääjän pirtaan.

Pukki halusi lähteä Norwichista alun perin jo vuosi sitten, kun joukkue oli pudonnut Valioliigasta Mestaruussarjaan. Tuolloin kotkalaisen leirissä johtoajatus oli, että maalitykki haluaa ja ansaitsee pelata mahdollisimman korkealla urheilullisella sarjatasolla.

Tuo johtoajatus ohjaa päätöksiä yhä, mutta on saanut enemmän harmaan sävyjä seurakseen. Kokonaisuus ratkaisee.

MLS tarjoaa rahaa ja olosuhteita

Yksi Pukin varteenotettavista vaihtoehdoista on Pohjois-Amerikan MLS, joka houkuttaa usein etenkin hänenkaltaisiaan viimeisiä vuosiaan pelaavia huippuja Euroopan sarjoista. Sarjasta on MTV Urheilun tietojen mukaan ilmaistu kiinnostusta hyökkääjää kohtaan.

Major League Soccerin myyntivaltteina pelaajien kannalta ovat kovatasoinen palkka ja huippuluokan urheilulliset olosuhteet. Seuroissa hoidetaan tähtikategorian pelaajille kaikki asiat viimeisen päälle kuntoon.

Urheilullisesti MLS:llä on vielä matkaa Euroopan huippusarjoihin, mutta liiga kehittyy harppauksin ja on samalla kasvattanut yleisön kiinnostusta Yhdysvalloissa.

Suomalaisesta näkövinkkelistä Pukin siirtyminen Pohjois-Amerikkaan olisi monelle pettymys. Se olisi jopa tietynlaista kartalta katoamista. Sarjaa kun ei seurata Suomessa muutamia yksittäisiä välähdyksiä syvemmin, ja samalla Huuhkajien ykköstykin ura maajoukkueessa tulisi mahdollisesti entistä pikaisemmin päätepisteeseensä.

Samalla voi toki kysyä, miten pitkään 33-vuotiaan Pukin maajoukkueuran voi muutenkaan odottaa jatkuvan. Käynnissä olevat arvokisakarsinnat lienevät joka tapauksessa hänen viimeisensä.

MLS:ään on siirtynyt viime vuosina useita hyviä maajoukkuetason suomalaisia pelaajia, jotka ovat nähneet vihertävän nurmen toisella puolella rapakkoa. Ei olisi suurikaan ihme, jos Pukki liittyisi tuohon joukkoon seuraavaksi.

Päätös voi venyä pitkälle kesään

Vielä tässä vaiheessa Pukki ei siis ole tehnyt päätöstä, missä aikoo uraansa jatkaa. Todennäköisesti seuratilanne ratkeaakin vasta kesäkuussa tai mahdollisesti heinäkuussa, kuten kävi viisi vuotta sitten Norwich-siirron kanssa.

Juuri nyt Pukin onkin hyvä ottaa hengähdystauko ja puntaroida eri vaihtoehtojen välillä. Pienellä odottelulla valintahorisontti vain kasvaa, kun seurat alkavat tehdä liikkeitään siirtomarkkinoilla. Paikkoja vapautuu mutta toki myös täyttyy ruletin pyöriessä.

Sopimuksettomana pelaajana Pukki voi valita myös ajoituksensa melko vapaasti.

Varmaa on, että päätöksessä painaa urheilullisten kysymysten ohella nelihenkisen perheen toiveet ja hyvinvointi, mistä Pukki on myös haastatteluissaan avoimesti puhunut.

– Minne tahansa menenkin, on mietittävä ennen kaikkea sitä, miten se sopii perheelleni. Se on iso asia myös heille … Se on muutos heillekin, mutta he ovat innoissaan. He tietävät, että päädymme joka tapauksessa Suomeen jossain vaiheessa, joten he haluavat nähdä jotain muuta ennen lunta ja kylmiä talvia, Pukki kertoi BBC:lle.

Ulkopuolisen hälyn ja muiden toiveet Pukki on osannut aiemmin urallaan sulkea tehokkaasti ulos päätöksenteostaan. Sen osoittivat kaksi edellistä seurasiirtoa, Bröndby 2015 ja Norwich 2018, jotka molemmat nostattivat toteutuessaan kulmakarvoja suomalaisissa jalkapallopiireissä.

Jälkikäteen on helppo sanoa siirtojen osuneen maaliin niin Pukin kuin koko suomalaisen jalkapallon kannalta.

Lue myös:

    Uusimmat