Kommentti: Suuri ja mahtava Google vilautti isoa hauistaan – mutta artistinkin puolia on pidettävä

Musiikin kuunteleminen vähällä vaivalla on hieno asia, mutta Googlen ja Teoston välisessä kohussa esiin noussut tekijöiden Youtube-toistoista saamien korvausten pieneminen, se on kaukana hienosta.

Tämä torstai on ollut viihdemaailmassa erikoinen päivä. Prinssi William vieraili Suomessa, tunnettu rap-artisti kärähti ratista ja koko päivän mielessä sekä otsikoissa on pyörinyt kansainvälisen teknologiajätti Googlen ja kotimaisen tekijänoikeusjärjestö Teoston välinen kiista.

Mistä Googlen ja Teoston välisessä selkkauksessa oikein on kyse? Pitkään kestäneestä lisenssikiistasta.

Kovat keinot käytössä

Googlen omistama videopalvelu Youtube piilotti torstaina huomattavan osan musiikkitarjonnastaan Suomen rajojen sisällä olevilta käyttäjiltä. Lisenssikiistassa saavutettiin varhain torstaina väliaikainen sopu, joten musiikkitarjonta suomalaisille palaa Youtubessa ennalleen Teoston mukaan viimeistään huomenna perjantaina.

Google ehti kuitenkin jyrähtää isosti ja se päätti painostaa Teostoa ajamalla sen valvomien asiakkaiden musiikin alas palvelustaan Suomessa.

Ilmeisesti epähuomiossa – tai hauistaan vielä vähän enemmän esitelläkseen – Google poisti Suomen Youtubesta myös muiden artistien kuin Teostoon kuuluvien musiikin.

Tämä yllätti Teoston ja kaikki muutkin.

Lisenssikiistan taustalla on Teoston ja Youtuben edellisen lisenssisopimuksen umpeutuminen. Osapuolet eivät ole päässeet sopuun sopimuksen jatkamisen ehdoista.

– Omasta mielestämme emme pyytäneet mahdottomia. Youtuben kokonaiskäyttö on kasvanut kovasti, ja sen maksamat korvaukset ovat olleet pieniä. Halusimme säilyttää edes sen tason emmekä huonontaa sitä entisestään, kommentoi Teoston edustaja Markus Kaarto STT:lle.

Salassapitovelvollisuuksiin vedoten Kaarto ei kommentoinut kiistaan johtaneiden korotusvaatimusten suuruutta tai sitä, kuinka pitkään väliaikainen lisenssisopimus on voimassa.

Musiikin tekijöiden levyjen myynnistä saamien korvausten määrä on tunnetusti levymyynnin hiipumisen myötä 2010-luvulla romahtanut. Etenkin valtavirran ulkopuolella artistien elanto muodostuu entistä enemmän myös kaikesta muusta kuin levymyynti- ja radiosoittorojalteista.

Takavuosina esillä ovat olleet musiikkipalvelu Spotifyn maksamat tekijänoikeuskorvaukset. Vuonna 2014 aiheesta avautui juurikin Teoston blogissa levylaulaja Anssi Kela.

Musiikin suoratoistopalveluista Spotifytä lähinnä käyttävälle kansanosalle, johon itse lukeudun, saattoi tulla yllätyksenä tieto siitä, että Youtube on Suomen suurin musiikkipalvelu – eikä pelkästään videopalvelu, jollaiseksi sen olen aina mieltänyt. Elokuussa 2017 tehdyn Polaris Nordic -tutkimuksen mukaan kaikista musiikin kuluttajista peräti 69 prosenttia kuuntelee musiikkia Youtubessa.

Teosto syypää?

Youtuben maksamat tekijänoikeuskorvaukset ovat Spotifyn maksamia korvauksia pienempiä – niitä kuvailtiin vuonna 2016 jopa naurettavan pieniksi (lue aiheesta tarkemmin täällä).

Youtuben (eli Googlen) edustajat ovat olleet aiheesta tiukasti eri mieltä. Videopalvelun suunnalta on muistutettu, että artistit saavat kertakorvauksen lisäksi oman osansa heidän musiikkivideonsa tuottamista mainostuloista. Youtuben mukaan sen artisteille maksama korvaus on reilu, eikä palvelua tule verrata suoratoistopalveluihin, koska niiden liiketoimintamallit ovat Youtuben mukaan täysin erilaisia.

Sosiaalisessa mediassa monet syyttivät nimenomaan Teostoa siitä, että musiikin kuunteleminen Youtubessa hankaloitui tai ei ollut hetkellisesti mahdollista. Mutta kuten jo ylempänä kirjoitin, kyse on siitä, että kansainvälinen teknologiajätti päätti esitellä kookkaaksi kasvanutta hauistaan.

Teosto on tehnyt sitä, mikä sen tehtävä on: pitänyt asiakkaidensa puolia, jotta nämä saisivat korvauksia siitä, että heidän teoksiaan kuunnellaan.

Monet ovat huomioineet tämän seikan Youtube-kohun myötä, mutta jotkut ovat myös todenneet kaiken keskiössä olevan sen yhden ja kaikista tärkeimmän asian: musiikin. Tärkeintä on se, että musiikki elää ja sitä voi päästä helposti kuuntelemaan kuka tahansa.

Musiikkia tarvitaan

Ajatukset ovat koko päivän kesäneen mielessä pyörittelyn jälkeen ristiriitaiset. On hienoa, että musiikkia kulutetaan paljon, mutta kyllä artistienkin puolia on pidettävä.

Valtavirtasuosiota nauttivat artistit eivät välttämättä ole tästä asiasta huolissaan, mutta valtavirran ulkopuolella pyristelevät bändit, laulajat ja muusikot ansaitsevat myös korvauksensa.

Tiedossa ei ole, mihin asti Googlen ja Teoston välinen väliaikainen lisenssisopimus kestää. Toivottavasti pysyvämpi sopimus, jossa myös artistien tekijänoikeudet huomioidaan, syntyy, jotta suomalaiset kuluttajat voivat jatkossakin kuunnella haluamaansa musiikkia Youtubessa.

Skenaario, jossa valtavirran ulkopuolella olevat artistit saavat entistäkin pienemmän osuuden tekijänoikeuskorvauksista ja lopulta sitä valtavirran ulkopuolella olevaa musiikkia ei enää ole, se on kamala.

Kaikkea taidetta – myös musiikkia – tarvitaan. Aina.

Lue myös:

    Uusimmat