Tätä mieltä Jannika B on tuotantonsa poistumisesta TikTokista: "Haluan uskoa vilpittömästi..."

Erikoishaastattelussa poplaulaja Jannika B 17:15
Katso koko haastattelu: Erikoishaastattelussa poplaulaja Jannika B

Sekä Jannika B:n että monen muun artistin tuotanto poistui hiljattain TikTokista.

Universal Music veti miljoonia kappaleita pois TikTok-palvelun käytöstä torstaina 1. helmikuuta. Päätös on seurausta maksuja koskeneiden neuvotteluiden kariutumisesta. 

Universalin syytösten mukaan TikTok haluaisi maksaa musiikin käytöstä murto-osan verrattuna siihen, mitä muut sosiaalisen median palvelut maksavat Universalin musiikkitarjonnan käytöstä. Universalin mukaan sen saamat tulot TikTokista muodostaisivat ainoastaan yhden prosentin osuuden sen koko liikevaihdosta, vaikka TikTokilla on yli miljardi käyttäjää maailmanlaajuisesti.

Universal puolestaan hallinnoi noin kolmasosaa koko maailman musiikkituotannosta.  

Suomessa Universalin kiinnittämiä artisteja ovat muun muassa Bess, Arppa, Jannika B, Isac Elliot, Olavi Uusivirta, Pyhimys sekä Robin Packalen. Universal tiedotti lopettaneensa musiikkisisältöjensä lisenssoinnin TikTokille sopimuksen päättyessä 31. tammikuuta, ja sen myötä TikTokissa ei enää voi käyttää edellä mainittujen sekä monien muiden artistien kappaleita.

Viiden jälkeen -ohjelman erikoishaastattelussa maanantaina vieraillut muusikko Jannika B kommentoi Universal Musicin päätöstä.

– Haluan uskoa vilpittömästi, että he yrittävät edistää hyvää asiaa, koska tekijänoikeuskorvauksista on puhuttu Spotifyn, radioiden ja monen muun suhteen, että ovatko ne sellaisissa summissa, että ne ovat oikeudenmukaisia. Että me biisintekijät pystymme elämään taiteellamme, hän sanoi.

Jannika B kuvaili kyseessä olevan kaksipiippuinen juttu. Hän kertoi olevansa sitä mieltä, ettei kaiken taiteen tarvitse tuottaa isosti rahaa, sillä kaikkea ei voi punnita rahallisesti.

– Mutta sillä arvolla ei osteta juustoa jääkaappiin eikä makseta laskuja. Jotta tätä pystyy kokopäiväisesti tekemään, niin ne tekijänoikeuskorvaukset ovat tosi tärkeitä, hän huomautti.

Muusikko myös muistutti, etteivät monet artistit tee itse omaa musiikkiaan, vaan heidän kappaleensa luovat biisintekijät, jotka saavat elantonsa ainoastaan tekijänoikeuskorvauksista.

– Ei voi sanoa, että hei, saat näkyvyyttä, ihmiset tulevat keikoille ja maksavat keikkalipuista. Se ei hirveästi lämmitä biisintekijöitä, hän totesi.

Yllä olevalta videolta näet koko haastattelun!

Lue myös:

    Uusimmat