Miten lopulta kävi? Musiikkiala vetosi radiokanaviin musiikin kotimaisuusasteen lisäämiseksi – artistit toivovat valintoihin laajuutta

Radiokanavien musiikkivalintojen kotimaisuusaste nousussa 1:57
Korona-aika on vaikuttanut radiokanavien soittamaan musiikkiin.

Radiosoitosta saatavat tekijänoikeuskorvaukset ovat muun muassa Ruusut-yhtyeestä sekä The Hearing -sooloprojektistaan tutulle Ringa Mannerille sekä muille artisteille tärkeä tulonlähde.

Suomen musiikkialan toimijat vetosivat maaliskuussa koronakriisin alkuvaiheissa tekijänoikeuskorvauksia maksaviin radiokanaviin.

Pian vetoomuksen julkistamisen jälkeen Yleisradio ilmoitti lisäävänsä kanavillaan soivan kotimaisen musiikin määrää.

Myös Radio Novan ja Radio Aallon kaltaiset kaupalliset toimijat kertoivat haluavansa auttaa kotimaista musiikkialaa vaikeassa tilanteessa.

Radio Suomessa on vastattu huutoon.

– Olemme nostaneet aika huimastikin musiikin kotimaisuusprosenttia Radio Suomessa, kertoo kanavapäällikkö Jonna Ferm.

– Tammikuussa kotimaisuusprosentti oli vähän alle 46 prosenttia ja nyt tällä hetkellä se on yli 70 prosenttia.

"Tietyllä tavalla jokainen toipuu nyt koronasta"

Kaupallisilla asemilla soivan musiikin kotimaisuusprosentin kasvu ei ole ollut yhtä suurta.

Bauer Median kanavat SuomiRock ja Iskelmä keskittyvät normaalistikin suomalaiseen musiikkiin. Radio Novalla soivasta musiikista kotimaista on neljäsosa.

– Nova ei ole varsinaisesti ole lisännyt perusrotaatioon kotimaista musiikkia. Olemme kuitenkin esimerkiksi kuulijoiden toiveissa painottaneet enemmän kotimaisia toiveita, kertoo Bauer Median musiikkituottaja Rainer Savander.

– Radikaalia muutosta ei siis ole tapahtunut.

Savanderin mukaan radio myötäelää ihmisten arjessa tiiviisti.

– Jos on vaikkapa vanhempi, yksinäinen ihminen, niin radio on usein se kaveri, jonka kanssa vietetään aikaa. Koronan takia on ollut aika voimakasta myötäelämistä.

– Ihan jokainen ihminen ei ole sairastunut koronaan, mutta jokainen toipuu tällä hetkellä koronasta. Tietyllä tavalla, Savander kuvailee.

Radio Suomessa musiikin kotimaisuusosuuden kasvattaminen oli suunnitelmissa jo ennen koronakriisiä.

– Kotimaista musiikkia mietittiin jo ennen poikkeusoloja. Siihen oli päätetty satsata, mutta totta kai tämä poikkeustilanne vauhditti asiaa, kertoo kanavapäällikkö Jonna Ferm.

– Kanavalla soivan musiikin kotimaisuusosuuden kasvu on pysyvää. Osuutta on nostettu ihan tietoisesti viime vuosina. Kolme viime vuoden aikana se on kasvanut 20 prosenttia.

"Koko kenttä on saanut oman osansa"

Radion asema on kotimaisten artistien näkökulmasta suuri, sillä radiosoitosta maksettavat tekijänoikeuskorvaukset ovat merkittävä tulonlähde.

Muun muassa hiljattain toisen albuminsa Kevätuhri julkaisseesta Ruusut-yhtyeestä tutun Ringa Mannerin mukaan kotimaisuusasteen kasvattaminen radiokanavien musiikkivalinnoissa on hieno asia. Musiikkivalintoihin toivotaan silti laajuutta.

– Jos se tarkoittaa sitä, että samojen isojen artistien jotkut samat biisit soivat vaan useampia kertoja, se ei välttämättä hyödytä ihan niin isoa joukkoa kuin miltä se eleenä kuulostaa, sanoo myös The Hearing -artistinimellä tunnettu Manner.

– Ajatus siitä, että kotimaiselle musiikille olisi enemmän väyliä päästä esiin ja tulla kuulluksi, on ihana ja kiva. Mutta se pitäisi tehdä sellaisella näkemyksellä, että ei keskityttäisi siihen, että kaikki tuntevat tämän artistin, soitetaan siltä monia kappaleita.

Mannerin mukaan isompi apu musiikintekijöille olisi laajemmin siinä, jos radiokanavien soittolistapalettia laajennettaisiin esimerkiksi marginaalimusiikin ja pienempien artistien puolelle.

– Myös sillä puolella artisteilta peruuntuivat kaikki keikat koronakriisin myötä. Poikkeusajan vaikutus ei yllä taloudellisesti vain isoihin artisteihin. Koko kenttä on saanut oman osansa.

Musiikki soi radiossa, televisiossa ja suoratoistopalveluissa, mutta yksi asia puuttuu korona-aikana sekä artistien että yleisön elämästä.

Artistit elävät korona-aikana virallisten linjausten ja ohjeistusten mukaisesti riskejä vältellen. Raivo-optimistiksi itseään kuvaileva Ringa Manner kiteyttää kaipuun tunteen hienosti.

– Ai vitsi, kun taas pääsee soittamaan livenä ihmisille! Se on onnenpäivä.

Lue myös:

    Uusimmat