Kommentti: Suomen maajoukkueen päävalmentaja on rampa ankka

Helmarit koki niukan 0-1-tappion Tanskalle.

Palloliiton johto on kovan ratkaisun edessä naisten Englannin EM-kisojen jälkeen. Voiko Helmareiden päävalmentaja Anna Signeul jatkaa vielä MM-karsintojen loppuun asti pestissään?

Saksan voitettua Espanjan Helmareiden jatkohaaveet kariutuivat Englannin EM-kisoissa. 61-vuotiaan ruotsalaisluotsin nykyinen valmentajasopimus puolestaan ulottuu kuluvan vuoden loppuun asti, mutta jo nyt on käytännössä varmaa, ettei jatkosopimusta ole tiedossa. Toki hyvin mahdollista on sekin, ettei Signeul itsekään haluaisi jatkaa joukkueensa peräsimessä.

Kokenut Signeul on herättänyt rouhealla johtamistyylillään mielipiteitä puolesta ja vastaan, mutta kylmä fakta on se, että hän on saanut tehtävässään aikaan viiden vuoden aikana myös positiivisia asioita.

Signeul on ollut mukana muun muassa auttamassa suomalaisia maajoukkuepelaajia siirtymään ulkomaille laatuseuroihin viime vuosien aikana. Hän on käyttänyt suhteitaan ja suositellut pelaajiaan kovempiin ympyröihin - hyvällä menestyksellä.

Vastapainona on silti todettava, että toisaalta monet ovat ihmetelleet, ettei konkarivalmentaja ole muuttanut Suomeen asumaan, ja kantanut korteaan kekoon muuan muassa Kansallisen liigan kehityksen osalta. Tähän voisin esittää tosin vastakysymyksen: miten vaikkapa Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva on huomioinut osaltaan Veikkausliigan kehitystä? Onko se maajoukkueen päävalmentajan tehtävä?

Signeul on muovannut Helmareille hieman yksinkertaisen ja vanhanaikaisen, mutta joskin kapeahkolle ja rajalliselle pelaajamateriaalille melko hyvin soveltuvan suoraviivaisen pelitavan, jolla EM-karsinnoissa tuli mainioita tuloksia. Tosin nyt arvokisoissa pelitavallakin tuli raja tylysti vastaan niin sanotussa "kuolemalohkossa" - odotetustikin. Jääräpäinen luotsi panttasi vielä vaihtojaan pitkään eilenkin, eikä uskaltanut laittaa tuoreita pelaajia kentälle toisella jaksolla, vaikka Suomi putosi lopulta hieman pahastikin kyydistä.

Hyviäkin puolia valmentajasta on löytynyt. MTV Urheilun tietojen mukaan Signeul välittää aidosti pelaajistaan. Toki vaatimustaso heitä kohtaan on äärimmäisen korkealla - kuten huippu-urheilussa pitääkin olla. Signeulin tiedetään lisäksi kohentaneen rutkasti naisten maajoukkueen toimintaedellytyksiä aikakaudellaan vaatimalla Palloliittoa satsaamaan aidosti ryhmään.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Signeul on alleviivannut, että kaikki pienetkin asiat valmistautumisessa laitetaan kuntoon. Esimerkiksi matkustamiseen liittyvien asioiden, kuten hotellien ja harjoituskenttien on pitänyt täyttää laatuvaatimukset, koska ne muodostavat olennaisen palan kokonaisuuteen liittyen.

Pelaajille hän on painottanut juurta jaksaen kansainvälisten vaatimuksien merkitystä eritoten fysiikan osalta. Jokaisen pelaajan pitäisi olla fyysisesti erinomaisessa iskussa, jotta kehittyminen olisi mahdollista. Eteenpäin on menty.

Jatkossa tilanne on kuitenkin äärimmäisen haastava, lähestulkoon jopa mahdoton Signeulin kannalta. Ympyrä on monella tapaa nyt sulkeutumassa Suomessa. Hänen entinen apuvalmentajansa, pestinsä aiemmin jättänyt, Maiju Ruotsalainen toi Yle Urheilun EM-kisojen ennakkolähetyksessä esiin tiukkoja näkemyksiään, jotka maalasivat Helmarit-piiskurista mustavalkoisen ja ikävän kuvan.

En yllättyisi, mikäli kisojen jälkeen Palloliitto ja Signeul purkaisivat "yhteisymmärryksessä" sopimuksensa. Jatkaminen yhteistuumin - edes vuoden loppuun asti - vaikuttaa tällä hetkellä erittäin hankalalta. Ramman ankan rooli ei ole hääppöinen - eikä se varmasti houkuta Signeulia.

Juttua muokattu kello 7.54. Lisätty Helmarien karsiutuminen jatkopeleistä.

Lue myös:

    Uusimmat