Kommentti: Huuhkajien valmentajapäätöstä ohjasi pelko ja turvallisuushakuisuus, mutta uhkakuvat leijuvat ilmassa

Suomen Palloliitto kokee varmasti tehneensä turvallisen ratkaisun ojennettuaan jatkosopimuksen Markku Kanervalle, mutta todellisia uhkakuvia on näköpiirissä, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Timo Innanen. 

Kirjoitin jo aiemmin siitä, miksi Huuhkajien päävalmentajan Markku Kanervan yli seitsemänvuotinen aikakausi olisi ollut sopiva päättää tyylikkäästi yhteisymmärryksessä EM-karsintojen jälkeen.

Melko pian kulisseista kuului kuitenkin hieman kummia: yllekirjoittaneelle informoitiin ennen kesäkuun maaotteluita, että molemmilla osapuolilla on tahtotilaa jatkaa, vaikka myös Palloliiton sisäpiirissä Kanervan jatkon mielekkyys kyseenalaistettiin hyvin painokkaasti surkean Wales-ottelun jälkeen. 

Unelmiensa työpestissä oleva Kanerva kykeni kuitenkin tavallaan myymään Palloliiton johdolle ja etenkin puheenjohtaja Ari Lahdelle ajatuksensa valmennustiiminsä uudistamisesta. Kanerva osaa muuten olla kulisseissa myös omanarvontuntoinen pelimies. 

Kanerva on toki vuosien varrella saanut Lahden näyttämään ajoittain menestyksekkäältä johtajalta Palloliitossa.

Kanerva on toki tuonut Lahdelle tämän puheenjohtajakaudella myös runsaasti syitä paistatella julkisesti positiivisessa valossa. Kiitollisuutta siis löytyy puolin jos toisin. Silloin myös luopuminen on äärimmäisen haastavaa, kun kauniita muistoja riittää molemmilla osapuolilla.

Tuudittautuminen on silti huippu-urheilussa aina äärimmäisen vaarallista. Palloliiton pitäisi ennen kaikkea osata ja uskaltaa katsoa myös tulevaisuuteen, erityisen kriittisin silmin. Ilman minkäänlaista tunteilua.

Kanervan valintaa puoltaneen turvallisuushakuisuuden lisäksi valmentajapäätöstä ohjasi varmasti myös pelko ulkomaisen päävalmentajan palkkaukseen liittyvästä riskistä. Täydellisesti tehtävässä vuonna 2016 epäonnistuneen Hans Backen rekrytointi oli niin karmea virhe, että hänen haamunsa kummittelee vieläkin Palloliiton toimistolla.

Jani Honkavaaran,Teemu Tainion ja Tim Sparvin liittyminen Huuhkajien valmennustiimiin tuo hieman ummehtuneeseen kaveriporukkaan takuuvarmasti pirteyttä ja uusia pelillisiä ajatuksia, mutta jääkylmä tosiasia on toisaalta sekin, että juuri Kanerva on Huuhkajien kasvot jatkossakin. Siksi kovin raikkaasta muutoksesta ei ole todellisuudessa kyse. Pääluotsi kantaa vastuun aina viime kädessä.

Palloliiton tekemä ratkaisu on hieman laiska ja mukavuudenhaluinen, jopa turvallisuudenhakuinen. Maajoukkueen kannattajiakaan ei ole syytä aliarvioida, vaikka toistaiseksi heidän nyrkkinsä ovat vain puristuneet taskuissa. 

Jos Kansojen liiga alkaa syksyllä Kanervan miehistöltä yhtä heikosti kuin joukkue on viime aikoina esiintynyt, saattaa jonkinlainen lakana ilmestyä Olympiastadionille. Silloin kärsivällisyys alkaa olla lopussa. Eikä silloin puhuta enää mistään kauniista jäähyväisistä. 

Lue myös:

    Uusimmat