Kommentti: Markku Kanerva pitää korvata jo pian – katseet käännettävä ulkomaille

Suomi voitti tiistaina Viron ystävyysottelussa.

Uuden Huuhkajat-luotsin olisi syytä aloittaa tehtävässään viimeistään syksyllä, kun Kansojen liiga käynnistyy Suomen osalta Kreikkaa vastaan vieraissa, kirjoittaa MTV Urheilun Timo Innanen.

Ihmettelin jo muutamia kuukausia sitten Huuhkajien päävalmentajan Markku Kanervan sopimusmallia, josta Suomen Palloliitto ei voi todellakaan taputtaa itseään selkään.

Jostain käsittämättömästä syystä Kanervan nykyinen sopimus rustattiin ulottumaan vuoden loppuun asti. EM-karsinnat päättyivät Huuhkajien osalta viime viikolla. Todennäköisesti tämä ristiriita menee lähinnä Palloliiton ajattelemattomuuden piikkiin.

Nyt, karsintataipaleen päättymisen ja muutamien medioiden Kanervalle osoittaman terävän ja perustellun kritiikin jälkeen, on tietysti luonnollista, että jotkut pelaajista saattavat osoittaa jopa julkisesti tukea pitkäaikaiselle luotsilleen. Osa häntä kritisoivista Huuhkajat-pelaajista ei sitä julkisesti tietenkään tee. Sekin on maallikoiden syytä ymmärtää ja huomioida.

Palloliiton johdon ei pidä antaa ylipäätään yksittäisten pelaajien mielipiteiden hämätä tippaakaan kokonaisuutta – ei suuntaan eikä toiseen. Esimerkiksi on selvää, ettei kapteeni ja tähtimaalivahti Lukas Hradecky keikuta venettä missään tilanteessa, joten oli jopa odotettavaa, että hän osoitti lojaalisuuttaan Kanervalle Viro-maaottelun jälkeen Ylen haastattelussa. Se oli tyylikäs temppu johtohahmolta. Liian suurta painoarvoa Hradeckyn kommenteille ei kuitenkaan kannata antaa.

Nyt olennaisinta on se, että Palloliitto tekee perusteellisen analyysin siitä, millainen henkilö olisi pätevä ja sopiva uudistamaan Huuhkajia kohti uusia haasteita? Kehittämään ryhmän hieman mukavoitunutta toimintakulttuuria ja jalostamaan pelillistä identiteettiä entistä paremmin pelaajien vahvuuksiin sopivaksi?

Kanerva teki reilut seitsemän vuotta kokonaisuuteena varsin kelpo työtä, mutta nyt rajat ovat tulleet vastaan. Sen on peli osoittanut. Rumassa Wales-tappiossa pelisuunnitelma meni mönkään täysin, mutta sen lisäksi sokea luotto muutamiin vanhoihin luottopelaajiin, jotka eivät olleet täydessä pelivireessä, maksoi paljon. Yksittäisiiin huteihin esimerkiksi pelaajien roolituksien suhteen ei vain yksinkertaisesti olisi varaa.

Kakkoskorista EM-karsintoihin päässyt Huuhkajat ei vakuuttanut oikeastaan missään vaiheessa peliesityksiensä puolesta karsinnoissa, vaikka muutamia erinomaisia tuloksia plakkariin kertyikin. 

Entä millainen Kanervan seuraajan pitäisi olla profiililtaan? Palloliitolla tuskin on varaa meritoituneeseen ulkomaalaiseen nimeen, joten tästäkin syystä kääntäisin katsetta vahvemmin esimerkiksi sellaisten laatumaiden kuin Tanskaan ja Belgiaan, joissa riittää nälkäisiä ja päteviä osaajia, joille Huuhkajat voisi tarjota kiintoisan haasteen ja trampoliinin valokeilaan.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti kommentoi Huuhkajat-luotsi Markku Kanervan tilannetta – "Ei tehdä äkillisiä päätöksiä" 1:03
Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti kommentoi Huuhkajat-luotsi Markku Kanervan tilannetta – "Ei tehdä äkillisiä päätöksiä"

Suomalaisista vaihtoehdoista nostaisin listalle vain kolme nimeä. Ykkösnimen Simo Valakarin ura on hyvässä nosteessa Latvian suurseurassa Riga FC:ssä, minkä lisäksi hän on luonteeltaan enemmän seurajoukkueluotsi. Valakarin aika Huuhkajien peräsimessä tullee siis myöhemmin. Se lienee jopa hyvinkin todennäköistä.

41-vuotias Toni Koskela tarvitsee puolestaan uralleen uutta sytykettä mieluiten ulkomailla seurajoukkueessa. HJK:n jälkeen taannoinen visiitti Kyproksella jäi valitettavan lyhyeksi.

Mustana hevosena nostan kolmantena nimenä esiin FC Interin päävalmentajan Vesa Vasaran, jolta puuttuu vielä isommat kannukset kotimaan kentiltä. Häntä ei kannata unohtaa tulevaisuutta silmällä pitäen, sillä hänellä on sellaisia ominaisuuksia, jotka voisivat istua erinomaisesti Suomen maajoukkueen päävalmentajan pirtaan.

Lue myös:

    Uusimmat