Kommentti: Helmarit-luotsi Anna Signeulin kommentit tyrmistyttävät – heittikö päävalmentaja omat vaihtopelaajansa bussin alle?

Katso videolta: Helmarit koki 0-1-tappion Tanskalle.

Helmarien päävalmentaja Anna Signeulin aika on ohi, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Feliks Heikkinen.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue koki toisen tappionsa EM-kisoissa, kun Tanska kaatoi Helmarit 1-0. Vaikka Suomen pelaaminen parantuikin Espanja-pelistä, jäi silti paljon jossiteltavaa, jälleen kerran.

Suomen puolustus toimi kelvollisesti, siitä todisteena ainoastaan yksi päästetty maali. Vasemmalla laidalla oli kuitenkin ongelmia aika ajoin, eikä tähän valmennuksessa reagoitu. Ainoan päästetyn maalin olisi voinut myös välttää puolustuslinjan oikea-aikaisella liikkeellä ylöspäin. Tämä olisi jättänyt Tanskan pelaajat paitsioon, mutta sen sijaan Suomen linja valahti alemmaksi, lähes maaliviivalle. Pernille Harderilla oli helppo työ puskea pallo käytännössä tyhjään maaliin.

Tätäkin suurempi ongelma oli se, että millä tavalla Signeulin johtama valmennus reagoi tai jätti reagoimatta vastustajan johtotilanteeseen. Linda Sällström otettiin vaihtoon ja Olga Ahtinen tilalle. Tämän jälkeen Tanskan pitäessä palloa, Suomella oli ylhäällä vain yksi pelaaja, Sanni Franssi. Tappioasemassa.

Toista vaihtoa saatiin odottaa pitkään, sillä Jenny Danielsson tuli sisään vasta viime minuuteille. Danielsson oli senttien päässä nousta Suomen sankariksi, mutta tanskalaisvahti onnistui torjumaan mallikkaan laukauksen.

Ottelun jälkeen Signeul selitteli Suomen ainoastaan kahta tehtyä vaihtoa sillä, että kentällä olevat pelaajat pelasivat hyvin. Silti hän nosti esille väsymyksen. Olisiko tuoreilla jaloilla ollut enemmän apua väsyneen Helmarit-ryhmän pelaamiseen? Signeulin puheet kuulostivat suoraan siltä, että hänellä ei ole luottoa omiin vaihtopelaajiinsa. Suomi on pelannut ison osan otteluista samalla rungolla ja muiden näyttömahdollisuudet ovat jääneet vähäisiksi, varsinkin kun vaihtoja tehdään, jos tehdään, vasta viime hetkillä. 

Suurta huolta herättää se, että tilanteisiin ei reagoida, tai yritetä reagoida ja loppujen lopuksi annetaan ulos vain hämmentävää selittelyä.

Sitäkään ei voi jättää huomiotta, että maajoukkueen ympärillä on kuohunut jo turnauksen alkaessa. Tuolloin tuli ensin esille se, miksi valmennusryhmässä mukana ollut Maiju Ruotsalainen jätti tehtävänsä. Tunteikas Ruotsalainen avasi asiaa Ylen lähetyksessä ja monien suut aukesivat ammolleen. Signeulin johtamistapa sai tämänkin jälkeen lisää kritiikkiä, kun nimettömät lähteet kertoivat Helsingin Sanomille karmeita tietoja ruotsalaisluotsin metodeista.

Se, että Suomi pääsi takaisin EM-kisoihin yhdeksän vuoden tauon jälkeen on hieno asia. Mutta, jos johtamismetodit ovat tällaisia, ei päävalmentajalla pitäisi olla edellytyksiä jatkaa. Siihen yhdistettynä se, että tärkeissä hetkissä pelätään reagoimista ja mahdollisesti uuden kokeilemista kertoo sen, että nyt on toisen aika yrittää.

Signeulilla on vielä jäljellä yksi ottelu EM-turnausta. Upeiden suomalaiskannattajien vuoksi toivoa sopii, että tuossa pelissä tulee jonkinlainen onnistuminen. Muuten pelit jatkuvat vielä MM-karsinnoissa. Signeulin sopimus loppuu vuodenvaihteessa ja sitä ei tulisi jatkaa. Ei, vaikka Helmarit etenisi ensimmäistä kertaa MM-kisoihin.

Lue myös:

    Uusimmat