Eeva Lehtimäen kommentti: Kansalaisten mielipide venäläisten turistiviisumeihin on selvä – mitä hallitus vielä odottaa?

Paine Suomen viisumipolitiikan kiristämiseen kasvaa ja muutoksen tuuppaajana on Venäjän presidentti Vladimir Putin, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Venäjän presidentin ilmoitus osittaisesta liikekannallepanosta ei tullut yllätyksenä. Puolustusvoimissa ja Rajavartiolaitoksessa tähänkin skenaarioon on varauduttu.

Samaan aikaan tuntuu päivän selvältä, että liikekannallepanon sekä Putinin sotaretoriikan pitäisi kiristää Suomen nykyistä turistiviisumilinjaa Venäjän rajalla.

Baltian maat ja Puola sulkivat rajansa venäläisiltä maanantaina turvallisuusuhan perusteella.

Täysin kiinni rajat eivät tietenkään ole, vaan humanitaarisista ja perhesyistä Venäjältä pääsee pois. Myös rekat kulkevat maiden välillä.

Eikö turvallisuusriski ala täyttyä myös Suomessa, kun Putin ilmoitti aamun puheessaan Venäjän taistelevan ei vain Ukrainaa, vaan koko länttä vastaan?

Kaikkonen: Tiukemmalle viisumilinjalle perusteet

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoi aamupäivällä eduskunnassa toimittajille, että tiukemmalle viisumilinjalle on perusteet.

– Tämä on ulkoministeriön pöydällä ja työn alla. Totesin jo sen, että yleisesti tiukemmalle viisumilinjalle on nähdäkseni perusteita. Tätä työstetään ja eiköhän tästä jotain kuulla lähiaikoina, Kaikkonen totesi.

Suomi hakee ainakin vielä yhteistä EU-ratkaisua 

Suomi on siis toistaiseksi vetänyt erilaista linjaa kuin Baltian maat ja Puola. 

Suomi myöntää edelleen venäläisille turistiviisumeita, mutta on rajoittanut myönnettävien viisumien määrää murto-osaan entisestä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on vaatinut,  että turistiviisumeihin pitää saada yhteinen EU-linja.

Eilen Suomi lähetti Euroopan komissioon kirjeen, jossa se vetosi Schengen-alueen rajojen viisumikäytäntöjen yhtenäistämiseksi.

Ajatuksena on se, että jos rajalta käännytettävän Venäjän kansalaisen viisumi kumottaisiin tai hänet asetettaisiin Schengen-järjestelmässä näkyvään maahantulokieltoon, toiset jäsenvaltiot voisivat estää henkilön maahanpääsyn omalla rajallaan.

Näin sama henkilö ei voisi yrittää päästä Schengen-alueelle jonkun muun maan kautta joko maitse tai lentämällä.

EU-sovun saavuttaminen ei ole välttämättä nopea tie ja se voi olla myös mahdotonta.

Suomi voisi halutessaan rikkoa EU-lainsäädäntöä ja tehdä saman viisumiratkaisun kuin baltit. Komissiolta voisi tulla moitteet jälkikäteen tai sitten se katsoisi asiaa läpi sormien. 

Myös oma kansallinen lainsäädäntö asiassa on mahdollista. Näin asiaa on tulkinnut myös oikeuskansleri Tuomas Pöysti.

– Jos viisumien tai maahantulon rajoittamisessa mentäisiin tämänhetkisiä toimia pidemmälle, siihen tarvittaisiin joko EU:n päätös tai kansallista lainsäädäntöä, johon nojautua, Pöysti kommentoi STT:lle.

Ulkoministeriön konsulipäällikön Jussi Tannerin mukaan venäläisiä asevelvollisia miehiä pyrkii nyt pois Venäjältä koko ajan enemmän ja tämä ilmiö näkyy Suomen saamissa viisumihakemuksissa.

– Se on lisääntynyt merkittävästi, Tanner toteaa Helsingin Sanomille.

Osa yrittää varmaa toimia myös ennakoivasti, jos pelkona on, että liikekannallepanoa vielä laajennetaan jossain vaiheessa.

Hallituksen täytyy pohtia tätä ilmiötä. Osa näistä miehistä saattaa päätyä hakemaan myös turvapaikkaa.

New Yorkissa suomalaismediaa tavannut tasavallan presidentti Sauli Niinistö kannusti EU-maita vikkelään keskusteluun Suomen aloitteen pohjalta, jotta uusia turistiviisumeja ei myönnettäisi ja myös vanhat mitätöitäisiin.

Niinistö muistutti myös, että sodankäyntiä ei ole estetty tai päätetty lailla.

Oliko tämä Niinistön tuuppaus luoviin ratkaisuihin Suomen viisumipolitiikan muuttamiseksi?

Viisumikeskustelu on käynyt Suomessa kuumana jo viikkoja ja ihan syystä.

Moraalisesti monen on vaikea ymmärtää, miten riemulomailu Euroopassa tai oikeus luksuslaukun ostoon Helsingissä menee ukrainalaisten sotakärsimysten ohi.

Verellä on hintansa, myös tavallisille venäläisille. 

Hallitukselta odotetaan ja vaaditaan nyt uusia linjauksia. Ja selvää on varmasti se, että humanitaarisin syin ja perhesiteiden vuoksi Suomen rajan yli pääsee ja pitää päästä myös vastaisuudessa. 

Ilta-Sanomien tuoreen kyselyn mukaan 70 prosenttia on sitä mieltä, että Suomen pitäisi lopettaa viisumien myöntäminen venäläisille. Kansalaisten mielipide on siis selvä. 

Kysely on tehty ennen Putinin puhetta, mutta Venäjän yhä kovempi linja tuskin lieventää suomalaisten näkemyksiä. 

PS. Iltaseitsemän jälkeen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi New Yorkissa, että Suomi ryhtyy valmistelemaan omaa kansallista ratkaisua venäläisten turistiviisumien rajoittamiseksi, jos EU-ratkaisua ei saada aikaan. Haaviston mukaan Suomi ei halua olla kauttakulkumaa.

PS2: Niinpä, sitähän tässä hallitukselle on yritetty sanoa jo viikkotolkulla. 

Juttua muokattu kello 19.27: Lisätty ulkoministeri Pekka Haaviston illalla kertomat tiedot "kansallisen ratkaisun" valmistelusta.






Lue myös:

    Uusimmat