Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

KOMMENTTI: Ruokaa roskista – jäteastioilla odottaa ikävä yllätys

Miten paljon sinulta menee ruokaa roskiin?
Miten paljon sinulta menee ruokaa roskiin?Shutterstock
Julkaistu 04.05.2015 18:15

Milja Haaksluoto

milja.haaksluoto@mtv.fi

Ruokansa dyykkaava Inka tutustutti meidät vaihtoehtoiseen ruuanhankintaan ja herätti sisäisen hippini. Dyykkausretki oli karu muistutus siitä, miten surullinen näky roskiin päätyvä ruoka oikein onkaan.

Kevään ensimmäiset parsat herättävät minussa riemua ja makumuistoja. Nyt kuitenkin seison helsinkiläisen supermarketin takapihalla kädessäni nippu parsaa, jonka haastateltava on juuri kaivanut roskiksesta, ja tunnen surua ja harmistusta. Ykkösluokka, alkuperämaa Peru. Nipputolkulla herkkusuiden gourmeeta hylättynä roskikseen. Nostelemme astioista chiliä, fenkolia, munkkirinkilöitä, voisarvia, ruusukaalia, sitruunoita, uunijuureksia ja siististi pussitettuja karjalanpiirakoita, joiden parasta ennen -päivään on kaksi vuorokautta. ”Ei ihmisravinnoksi”, roskiksessa lukee.

Ei kaukana kaupan pihalta jonotetaan leipäjonossa ruoka-avustuksia, jossain kauempana ihmiset kärsivät nälänhätää kuten meidänkin esivanhempamme vielä reilut sata vuotta sitten. Sydäntä kouraisee.

Jos vien parsat kotiin ja loihdin niistä herkullisen aterian, saatan joidenkin mielestä syyllistyä näpistykseen. Poliisia rikkomukseni tuskin kiinnostaa, mutta kauppiaat saattavat olla näreissään. Se tuntuu typerältä, sillä roskiin menevä ruoka on minusta paljon pahempi vääryys.

Päivittäistavarakauppa ry:n suosituksessa kerrotaan, että roskiksessa oleva ruoka ei ole syömäkelpoista. Sen sijaan todetaan, että syömäkelpoinen hävikki voidaan lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.

Soittelu kauppaketjuihin vahvistaa, että hävikki päätyy yhä useammin hyväntekeväisyyteen. Hienoa! Mutta tämä ruoka on jo roskiksessa, ei leipäjonossa jaettavana.

Joku pelkää, että jos otan roskiksesta, en maksa kaupassa. Pyh. Mikäli varaton ihminen käy nälkäänsä kaivamassa yömyöhään roskiksesta karjalanpiirakan, on sydämetöntä jäädä junnaamaan kaupan menettämään tuloon.

Yleisesti ottaen dyykkarit kuitenkin toimivat ekologisuuden nimissä. Omalla kohdallani tilaisuus tekee dyykkarin: ei parsanipun nappaus saa minua lopettamaan kasvisten ostoa maksavan asiakkaan roolissa.

Jos saan vatsanpuruja, vika on minun ja samoin vastuu. Samoinhan se on, jos kotona käyttäisin ostamaani, jääkaappiin unohtunutta parsaa. Ei kai kukaan tosissaan pidä kauppaa vastuullisena dyykkarin suupaloista?

Kauppaketjuilla ja dyykkaajilla on sama tavoite: se, ettei ruokaa menisi hukkaan. Dyykkaus on ehkä pisara meressä roskiin päätyvän ruuan pelastamiseksi, mutta silti dyykkaajien hätistely, josta haastateltavamme Inka kertoi, tuntuu täysin turhalta.

Täten ilmiannan itseni. Otin parsat, menin kotiin ja kokkasin niistä herkullisen aterian. Ne maistuivat suorastaan rikollisen hyviltä.

Lisää aiheesta:

Teemu, 42, elää pelkästään roskiksista dyykatulla ruoalla – voi syödä vaikka vuoden vanhaa pekoniaKemian opettaja Teemu, 36, hankkii ruokansa roskiksista: MTV seurasi, kun superdyykkari noukki jätteiden seasta syötävää – ei kavahtanut edes sushiaMTV:n toimittaja hyppää kuukauden mittaiseen jätekokeeseen – matka kohti muovittomampaa elämää alkaa viiden K:n säännölläJäikö pääsiäislomaksi kotiin taas vuori ruokaa pilaantumaan? Jokamiehen jääkaappi tuli avuksi ja ruokahävikki väheni tuntuvastiLihansyöjien sillanrakentajatSuomalaisen ruokakaupan pohjamuta
KierrätysLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Kierrätys
  • 20.9.07:34
    Vaatteet

    Miksi kierrätysmyymälän paita maksaa kympin? Selvitimme, mihin hinta perustuu

  • 18.9.20:42
    Vaatteet

    Suomalaiset hurahtivat second handiin eniten maailmassa – yksi ilmiö uhkaa

  • 16.9.20:09
    Flunssa

    Mihin käytetty nenäliina heitetään? Kierrätä syysflunssan jätteet oikein

  • 4.9.07:00
    Puhelimet

    Suomi on Euroopan häpeäpilkku: Kodeissa lojuu 71 tonnia kobolttia, 6 tonnia tinaa, 118 kultakiloa ja 1,8 tonnia magnesiumia – tästä kyse

  • 2.9.12:01
    Hyvän mielen jutut

    SPR:n Kontille yllätyslahjoitus – kulttuuriaarretta ei voitu laittaa myyntiin: "Poikkeuksellista, että teemme tällaisen päätöksen"