Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Jäikö pääsiäislomaksi kotiin taas vuori ruokaa pilaantumaan? Jokamiehen jääkaappi tuli avuksi ja ruokahävikki väheni tuntuvasti

Alvaro Saiz ja vapaaehtoinen Ainhoa Crespo solidaarisuusjääkaapin vierellä Galdakaon vapaaehtoisjärjestön toimiston edustalla Baskimaalla Galdakaossa Espanjassa, 28. joulukuuta 2016.
Alvaro Saiz ja vapaaehtoinen Ainhoa Crespo solidaarisuusjääkaapin vierellä Galdakaon vapaaehtoisjärjestön toimiston edustalla Baskimaalla Galdakaossa Espanjassa, 28. joulukuuta 2016. Lehtikuva
Julkaistu 14.04.2017 10:06

MTV UUTISET–STT

Eikö grillijuhlien ylijäämälle löydy syöjiä? Onko jugurtteja jääkaapissa juuri ennen lomamatkaa?

Espanjan Baskimaassa Galdakaon kaupungissa syömäkelpoista ruokaa ei ole mitään syytä heittää kompostiin. Paikallisen ruoka-avun jakelupaikan yhteydestä löytyy jääkaappi, johon kuka tahansa voi viedä ylimääräiset elintarvikkeet – ja kuka tahansa voi ne sieltä hakea.

Kolmannes ruoasta katoaa roskiksiin

– Noin kolmannes kaikesta ihmisille tarkoitetusta ruoasta menee hukkaan: 1,3 miljardia tonnia joka vuosi.

– Eniten hävikkiin menee hedelmiä, vihanneksia ja juureksia.

– Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa ihmiset hukkaavat keskimäärin 95–115 kiloa ruokaa joka vuosi.

– Saharan eteläpuolisessa Afrikassa sekä Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa vastaava luku on 6–11 kiloa.

– Kehittyvissä maissa 40 prosenttia ruoasta häviää sadonkorjuun jälkeen ja prosessointivaiheessa, kun taas teollisuusmaissa vastaava määrä menee hukkaan kaupoissa ja kuluttajilla.

– Kaupoissa suuria määriä ruokaa menee jätteeksi, koska laatuvaatimuksissa korostetaan liikaa ulkonäköä.

– Jos neljännes nykyisestä hävikistä saataisiin hyödynnettyä, sillä voitaisiin ruokkia 870 miljoonaa nälkäistä.

– Euroopan nykyisellä ruokahävikillä voitaisiin ruokkia 200 miljoonaa ihmistä.

Ruokaa tuovat sekä yksittäiset ihmiset että alueen ravintolat ja kaupat. Idean isä Alvaro Saiz Ruiz laskee, että solidaarisuusjääkaapin kautta pelastuu jopa 200 kiloa ruokaa kuukaudessa. Se on pisara maailman ruokahävikkimeressä: YK:n arvion mukaan ihmisten käyttöön tuotetusta ruoasta hävikkiin menee noin 1,3 miljardia tonnia vuodessa.

Pisara on kuitenkin kasvanut pieniksi puroiksi sitten toukokuun 2015, jolloin Galdakaon solidaarisuusjääkaapin valo syttyi. Saiz Ruizin mukaan idea on levinnyt esimerkiksi Puolaan, Britanniaan ja Ranskaan. Pelkästään Espanjassa jääkaappeja on nyt toistakymmentä.

Ei kuin leipäjono

Saiz Ruiz korostaa, ettei jääkaappien tarkoitus ole ruokkia köyhiä, vaan vähentää hävikkiä. Jääkaappeja ei haluta rinnastaa leipäjonoihin.

– Jos sanomme, että ruoka on tarkoitettu tietylle ihmisryhmälle, muut eivät koe voivansa käyttää sitä, Saiz Ruiz selittää.

38798051

Alun perin ajatus kuitenkin syntyi vähävaraisista. Saiz Ruiz ei ymmärtänyt, miksi paikallinen supermarketti ei lahjoittanut ruokaa suoraan tarvitseville, vaan se oli dyykattava roskiksista. Jätteeksi päätyvä ruoka kun olisi ollut sellaisenaan kelpoa ruokapöytään, sillä esimerkiksi ruma tomaatti ei välttämättä kelpaa vihanneshyllylle.

Esteenä olivat vastuukysymykset: jos ruoka olisi aiheuttanut sairastumisen, se olisi ollut kauppiaan vika. Sitten Saiz Ruiz löysi laista aukon, joka siirsi vastuun ruoan hakijalle. Näin jääkaappi saatiin ruokapankin yhteyteen.

38798054Lehtikuva

Idean isä ylläpitää verkostoa, jonka kautta kuka tahansa voi pyytää neuvoja jääkaappijärjestelmän pystyttämiseen.

– Kun toimimme kaikki samojen periaatteiden mukaan, viranomaiset on helpompi vakuuttaa. 

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

0:41Lähes 7 tonnia ruokaa jakoon viikossa ruokahävikkivaraston kautta

Lisää aiheesta:

Teemu, 42, elää pelkästään roskiksista dyykatulla ruoalla – voi syödä vaikka vuoden vanhaa pekonia"Lidlin roskiin heittämästä ruoasta" leviää video somessa – näin kauppaketju kommentoiAlepassa myydään nyt ruokaa yhden euron kilohintaan – tästä on kyseVuosi sitten Lidlin ruokaosastolla tehtiin oleellinen muutos ja syntyi kahden euron hittituote: "Nähdään fiksuna tekona ilmaston ja lompakon puolesta"Kotitaloudet viskaavat arvokasta tavaraa menemään kaksi kertaa enemmän kuin aiemmin on kuviteltu: "Kuin heittäisit 5 euron setelin pois"Kaverusten perustama ravintola pyrkii nollahävikkiin: Ravintola kompostoi jätteensä, kompostin saa tuottaja – "Vastuu kulutuksen vähentämisessä on kaikilla"
Ulkomaat
Lehtikuva

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat
  • 13:36
    Viro

    Video naamiomiehistä: Aseistettu venäläisyksikkö sulki Viron rajan

  • 13:26
    Madagaskar

    Vallankaappausyritys käynnissä Madagaskarilla: Kapinallissotilaat sanovat ottaneensa asevoimat hallintaansa

  • 13:09
    Rauhanturvaajat

    Unifil-rauhanturvaaja haavoittui Israelin pudotettua kranaatin joukkojen lähelle

  • 12:57
    Israelin ja Hamasin sota

    Lähde: Hamas aikoo luopua Gazan hallinnasta

  • 12:06
    Ukrainan sota

    FT: USA tukenut salaisin tiedoin Ukrainaa iskuissa Venäjän elämänlankaan