Kommentti: Roger Federer käytti taas häikäilemättömästi ainutlaatuista asettaan, vaikka hänen kuuluisi olla jo Sveitsissä hiihtämässä

Roger Federer jatkaa tenniksen Australian avoimen turnauksen välieriin, vaikka hänen olisi pitäny pudota turnauksesta jo kahdesti. MTV Urheilun Juhana Nyman hämmästelee vastustajien pelin sekoamista Federerin edessä.

Neljäs erä Australian avointen puolivälieräottelussa yhdysvaltalaisen Tennys Sandgrenin ja sveitsiläisen Roger Federerin välillä oli edennyt tilanteeseen 5–4. Upeasti pelannut Sandgren oli pitänyt erässä omat syöttönsä helposti, mutta Federerillä oli ollut vaikeampaa.

Nivus- ja jalkavaivoista kärsinyt Federer oli roikkunut erin 2–1 johtaneen Sandgrenin kyydissä vain vaivoin. Murto roikkui ilmassa.

Federer johti syöttövuoroaan jo 40–15, mutta Sandgren kiri rinnalle ja ohi. Ensimmäinen ottelupallo päättyi kuitenkin yhdysvaltalaisen helppoon virheeseen, samoin toinen ja kolmas. Federer piti syöttönsä.

Erä eteni katkaisupeliin, ja sama toistui. Sandgrenilla oli 6–3-tilanteessa kolme ottelupalloa ja 7–6-tilanteessa vielä yksi, mutta Federer eteni lopulta 10–8-voittoon ja vei ottelun viidenteen erään. Tilanteessa neljä Federerin pisteistä tuli Sandgrenin helpoista virheistä.

Seurannut viides erä oli enää muodollisuus. Sandgren kiukutteli tuomarille, ja Federer löysi yhtäkkiä liikettä ottelussa vaivanneisiin jalkoihinsa ja vei erän ja ottelun nimiinsä.

Mitä tapahtui, miksi Sandgrenin peli sekosi?

Roger Federer voitti, koska hän on Roger Federer. Kaikkien aikojen tennispelaaja, jonka voittamisesta jokainen pelaaja haaveilee.

Neljännen erän ratkaisuhetkillä Federer ei niinkään nostanut tasoaan, mutta tiesi tarkalleen, mitä oli tekemässä. Hän ei ollut itse parhaimmillaan, joten hän keskittyi pitämään pallon helpoilla lyönneillä pelissä ja luotti oman maineensa vastustajalle aiheuttamiin paineisiin.

Kaiken kokenut Federer tiesi, ettei rentouden säilyttäminen ratkaisupalloissa ole elämänsä voittoa metsästävälle pelaajalle helppoa ja antoi Sandgrenin tehdä virheet.

ATP-rankingin sijalla 100 olevalla Sandgrenilla ei ole suuria saavutuksia ATP-tourilla. Hän on parhaimmillaan ollut rankingissa sijalla 41. Vaikka meriittilistalla on yksi turnausvoitto ja noin kaksi miljoonaa euroa palkintorahaa, olisi kaikkien aikojen tennispelaajan voittaminen ja eteneminen Grand Slam -turnauksen välierään ollut ylivoimaisesti miehen suurin saavutus.

Sitä painetta Sandgren ei kestänyt. Hän teki neljännessä erässä yhteensä 17 helppoa virhettä, joista 12 kirjattiin sen jälkeen, kun hän oli siirtynyt erässä 5–4-johtoon.

Kaksi kertaa kuilun partaalta

Ottelun jälkeen Federer sanoi entisen pelaajan Jim Courierin haastattelussa olleensa erittäin onnekas voitettuaan.

Sitten sveitsiläismestari tuli myöntäneeksi käyttäneensä vastustajan kokemia paineita tietoisesti hyväkseen.

– Yritin vain pitää pallon pelissä. Jos hän häviäisi yhden tai kaksi pistettä, mistä sitä tietää, mitä hän ajattelisi, Federer sanoi.

Federer käytti samaa taktiikkaa jo turnauksen kolmannella kierroksella ollessaan pulassa australialaista John Millmania vastaan.

Ottelun viidennen erän katkaisupeli oli jo kääntymässä Millmanille tämän mentyä 8–4-johtoon. Tuolloinkin Federer muutti taktiikkaansa ja tyytyi pitämään helpoilla lyönneillä pallon pelissä yrittämättäkään ratkaista pistettä.

Tuohon asti hienosti pelannut Millman vastasi Sandgrenin tavoin virheillä. Kynnys mestarin voittamiseksi Australian avoimissa oli liian korkea.

Kutsuuko hiihtoloma?

Välierässä Federer ei voi enää luottaa vastustajan sulamiseen, sillä vastaan asettuu lähes yhtä suuri tennislegenda, serbialainen Novak Djokovic. Federerillä voi olla kuitenkin toisenlainen ässä hihassaan.

– Onnekkaiden voittojen jälkeen voin pelata rennosti ilman odotuksia, kun minun pitäisi itse asiassa olla jo hiihtämässä Sveitsissä, Federer nauratti Courieria.

Henkinen peli alkoi välittömästi voiton jälkeen.