Kommentti: Poliitikoille kuraa, virkamiehille suitsutusta pakolaiskriisin hoidosta – onko tässä järkeä?

MTV Uutisten kyselyllä mitattiin ihmisten mielikuvaa siitä, miten keskeiset poliitikot ja viranomaiset ovat pakolaiskriisiä hoitaneet. Kun puhutaan mielikuvista, voi olettaa, että kriisin alkuvaiheet ovat lyöneet niihin leimansa.

Alkuvaihetta leimasi viranomaisten hämmennys ja kärkipoliitikkojen jälkikäteen ajatellen jopa naiivi auttamiseetos. Kaikki muistavat Juha Sipilän, Alexander Stubbin ja Petteri Orpon vierailut vastaanottokeskuksissa puhumattakaan Sipilän hövelistä tarjouksesta antaa oma koti turvapaikanhakijoiden majapaikaksi.

Parissa kuukaudessa turvapaikanhakijoiden määrä ylitti kymmen-kaksikymmenkertaisesti totutun määrän, ja viime aikoihin asti pakolaisten tulo näytti hallitsemattomalta.

Kun vähitellen on käynyt ilmeiseksi, ettei huomattava osa tulijoista olekaan paennut sotaa, vaan tullut Suomeen paremman elämän toivossa, poliitikkoja on helppo syyttää sinisilmäisyydestä ja hitaudesta.

Ei siis yllätä, että hallitus ja sen avainministerit saavat ankaran tuomion kansalaisilta MTV Uutisten kyselyssä pakolaiskriisin hoidosta.

Poliitikkojen ilmeisistä virhearvioista huolimatta syyllistä ei ehkä kuitenkaan pitäisi etsiä Suomen hallituksesta. Suomi maanosan pussinperäläisenä on joutunut maksamaan oman hintansa EU:n laiminlyönneistä pakolaiskriisin hoitamisessa kriisin lähialueilla. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö koetti viikko sitten MTV:n Uutisextra-ohjelmassa johdatella keskustelua tähän suuntaan. Niinistökään ei toki tohtinut pohdiskella, mikä on Saksan liittokanslerin Angela Merkelin, Niinistön vanhan ystävän, osuus pidäkkeettömän kansainvaelluksen syntyyn.

Merkelin kotimaassaan jopa puoluetovereiltaan saamaan ryöpytykseen verrattuna Suomen keskeiset ministerit näyttävät selviävän kansalaisten nuhteilla - pääkärsijänä tietenkin maahanmuuttokysymyksillä profiloitunut perussuomalaiset kuten Ylen maanvyörymägallup torstaina osoitti.

MTV:n kyselyn ristiriitainen ja siksi kiintoisin tulos liittyy kansalaisten viranomaisille antamiin arvosanoihin. Varsinkin poliisi, mutta mutta myös rajavartiolaitos ja maahanmuuttovirasto saavat selvästi paremmat arviot kriisin hoitamisesta kuin poliitikot.

Viranomaiset siis keräävät kunnian siitä, että pakolaisten tulo otettiin hallintaan toissa viikolla tehdyillä päätöksillä, joilla tehostettiin poliisin toimia, perustettiin järjestelykeskus jne.

Missä ristiriita sitten piilee? Kansalaisten enemmistöltä lienee jäänyt huomaamatta, että viranomaiset ryhtyivät toimiin poliittisten päätösten jälkeen, ja poliittisia päätöksiä tekee Suomessa poliitikot eli hallitus ja sen ministerit.

Hallitus voinee toivoa, että jos kansalaisia pyydetään arvioimaan sen toimia muutaman kuukauden päästä - sitten kun kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita on alettu palauttaa kotimaihinsa - arvosana on nyt nähtyä parempi.

Lue myös:

    Uusimmat