Mainos

Toimituspäällikön kommentti: Mihin katosi 2500 turvapaikanhakijaa?

Keskusrikospoliisin tiedusteluosaston johtaja Sanna Palo paljasti viime lauantain Uutisextra-ohjelmassa MTV3-kanavalla hätkähdyttävän tiedon: vastaanottokeskuksista on viime ja tämän vuoden aikana kadonnut jopa 2500 turvapaikanhakijaa.

Kaikkiaan Suomeen tuli viime vuoden aikana runsaat 30 000 turvapaikanhakijaa - ennennäkemätön määrä ihmisiä, joista merkittävä osa oli nuoria irakilaismiehiä.

Palon haastattelulausunto ei kokonaan keikauta, mutta muuttaa kyllä kuvaa, jonka keskeiset viranomaiset, sisäministeriö etunenässä, ovat välittäneet yleisölle turvapaikanhakijakriisin hoitamisesta viime syksyn alkuhässäkän jälkeen.

Viime kuukaudet viranomaisten viesti on ollut, että tilanne on hallinnassa. Tulijamäärät ovat pudonneet selvästi, ja turvapaikkapäätöksiä tehdään tiuhaa tahtia. Osa saa turvapaikan, osa lähtee vapaaehtoisesti ja osa pakolla.

Tähän kuvaan istuu huonosti, että keskusrikospoliisin mukaan lähes 10 prosenttia tulijoista on teillä tietymättömillä.

On mahdollista jopa todennäköistä, että iso osa kadonneista on vain lähtenyt Suomesta omin nokkinensa viranomaisia siitä informoimatta. Onhan tiedossa, että esimerkiksi irakilaisten jättämistä hakemuksista nelisentuhatta on rauennut.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg ei maanantaiaamun Huomenta Suomessa kyennyt antamaan asiaan kovinkaan tyhjentävää vastausta:

– Iso olettama on, että he ovat hävinneet Suomesta. Koska Eurooppa on vapaa maa liikkua, ja kun ihmiset lähtevät täältä liikkeelle, niin he huomattavasti todennäköisemmin menevät johonkin muuhun Euroopan maahan kuin jäävät tänne, Nerg sanoi.

Kääntäen: maan korkein maahanmuuttoasioista vastaava virkamies ei tiedä, kuinka suuri joukko kadonneista on niin sanotusti painunut maan alle aikoen ehkä elää maassa paperittomana.

Ongelma on kahtalainen: jostain maailman konfliktipesäkkeestä Suomeen tullut henkilö voi olla turvallisuusriski. Toisaalta paperiton on itse altis rikollisten hyväksikäytölle.

Keskusrikospoliisin tiedustelujohtajan lausunto Uutisextrassa paljasti kaksi kiinnostavaa asiaa. Ensinnäkin se paljasti aukon Suomen turvapaikkajärjestelmässä: vastaanottokeskuksesta voi lähteä oman mielen mukaan viranomaisten kontrollin ulottumattomiin.

Toinen merkille pantava seikka liittyy viranomaisten viestintään. Tähän asti maahanmuuttovirasto on pitänyt tiukasti omissa näpeissään turvapaikka-asioista tiedottamisen. Nyt tontille astui keskusrikospoliisi. Se jättää ikävän riitasoinnun näiden kahden toimijan välille ja herättää kysymyksiä yhteistyön toimivuudesta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja