Kommentti: Pidot eivät parane kun väki vähenee – Suomen ehkä vakavin talousongelma voi olla totta jo ensi vuonna

Suomen talouskasvu törmää lähivuosina ongelmaan, jonka olemassaolo on tiedetty ja tunnettu jo pitkään.

Se on vain tuntunut kaukaiselta asialta, joka on ehkä sitten joskus edessä. Nyt näyttää siltä, että ongelma on todellinen jo ehkä ensi vuonna.

Tilastokeskus julkisti eilen uusimmat työllisyysluvut. Niiden mukaan Suomen työikäisen väestön työllisyysaste on 71,1 prosenttia. Se on puolitoista prosenttiyksikköä enemmän kuin vuosi sitten, ja tätä vauhtia työllisyysaste nousee ensi keväänä 72 prosenttiin ja ehkä vähän sen ylikin. Hallituksen tavoite, johon vielä vuosi sitten kukaan ei uskonut, toteutuu korkojen kera.

Se on tietysti hyvä asia. Tänä vuonna myös työssäkäyvien suomalaisten määrä kasvaa reippaasti. Ensi vuonna, vaikka työllisyysaste nousee, työllisten määrä kasvaa enää kuitenkin vain hiukan.

VM:Työllisyysaste pitäisi saada yli 80:n

Suomen työikäinen väestö vähenee prosentin vuodessa. Jo 2020 olemme todennäköisesti tilanteessa, että työllisyysaste nousee edelleen mutta työssäkäyvien määrä vähenee.

Se on ehkä vakavin Suomen talouden ongelmista. Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju arvioi pankin talousennuste-infossa, että tämä tulee vääjäämättä leikkaamaan Suomen talouskasvua lähivuosina.

Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan Suomen työikäisen väestön työllisyysaste pitää nostaa ensi vuosikymmenellä reilusti yli pohjoismaisen tason, jonnekin yli 80:n, jos maan kestävyysvaje aiotaan kuroa umpeen. Onko tämä mahdollista?

Väki vähenee ja Suomen talous ja julkiset palvelut alkavat taantua?

Mikä avuksi? Synnytystalkoot varmasti, mutta nekään eivät ehdi korjaamaan asiaa lähimmän kahden vuosikymmenen aikana. Reilu työn tuottavuuden nousu auttaa varmasti, mutta ei ehkä riittävästi. Työikäisen väestön maahanmuuton edistäminen ei sekään kuulu poliitikkojen suosikki-teemoihin.

Lue myös:

    Uusimmat