Kommentti: Pelisilmä petti Finnairin palkkiokohussa – syntipukkia etsitään nyt pikkupaniikissa

Finnair heiluu jälleen keskellä palkkiokohua ja mahdollisimman ikävään aikaan, syksyn kireiden palkkaneuvotteluiden alla. Nyt etsitään kuumeisesti syyllistä. Mutta tutkitaanpa hetki ennen kuin hutkitaan, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan ja talouden päällikkö Jussi Kärki.

Valtio sai noin puolitoista vuotta sitten tiedon Finnairin hallituksen suunnitelmista palkita toimitusjohtaja Pekka Vauramo lisäeläkkeellä. Finnairin palkitsemisvaliokuntaa johtava Jussi Itävuori tapasi tuolloin valtion omistajaohjausyksikön ylijohtajan Eero Heliövaaran.

Finnair toimi avoimesti ja sääntöjen mukaan, joten Heliövaaralla ei ollut vastaansanomista kaavailuihin. Valtio omistaa yli puolet Finnairista, mutta yhtiöllä on muitakin omistajia. Tälläisessä yhtiössä hallitus tekee päätökset kaikkien osakkeenomistajien etujen mukaisesti.

Lentoyhtiön hallitus päätti kesällä 2016 myöntää Vauramolle lisäeläkkeen, 130 000 euroa vuodessa. Tämä päätös julkistettiin elokuussa 2016 ja esiteltiin myös Finnairin yhtiökokouksessa viime keväänä, joten mikään salaisuus se ei ollut. Eikäpä tuo tuntunut paljon kiinnostavan, edes mediaa.

Asiasta nousi kohunpoikanen, kun Helsingin Sanomat kirjoitti johtajien ansioiden kovasta noususta ja lisämausteena oli Finnairin Vauramon lisäeläke. Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Mika Lintilä (kesk.) kuuli lisäeläkkeestä vasta mediasta ja ilmoitti, että Finnairin päätös on ristiriidassa valtion tahdonilmauksen kanssa.

Missä tiedonkulku tahmasi?

Finnairin hallituksen puheenjohtaja Jouko Karvinen on vanha kehäkettu ja hän siirsi huomion itse asiasta huonoon tiedonkulkuun. Karvinen pahoitteli, että ministeri sai lukea mediasta eläkepäätöksestä, josta Finnair oli avoimesti kertonut valtion omistajaohjaukselle sekä etu- että takakäteen.

Tiedonkulku tökki siis jossain välillä Eero Heliövaara-Juha Sipilä-Mika Lintilä. Kun eläkepäätös tehtiin ja siunattiin, valtion omistajaohjauksesta vastasi vielä pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Sipilä ei kommentoinut asiaa tänään kesälomiltaan.

Olisiko Heliövaaran edes pitänyt reagoida Finnairin lisäeläkkeeseen, joka on päätetty sääntöjen ja lakien mukaisesti? Ainakin Heliövaaran olisi pitänyt pitää ministerit ajan tasalla, sillä Finnairin palkitsemiset ovat aina olleet herkkä asia.

Muutama vuosi sitten Finnair oli myrskyn silmässä stay-bonuksilla ja toimitusjohtajan asuntoedulla, kun yhtiön johdossa oli Mika Vehviläinen.

Heliövaaran pesti katkolla

Jos petti pelisilmä Heliövaaralta, niin sen päällä istui tukevasti myös Finnairin edellinen hallitus päättäessään lisäeläkkeestä. Ja palkitseminen vieläpä, kun ajat ovat vaikeat ja duunarilta vaaditaan palkkamalttia. Syksyn kireitä palkkaneuvotteluja varjostaa nyt siis puolentoista vuoden takainen päätös.

Omistajaohjauksen virkamiespomon Eero Heliövaaran viisivuotinen pesti päättyy vuodenvaihteessa. Haku tähän tehtävään alkaa todennäköisesti syksyllä.

Heliövaara on pitkän linjan kokenut ammattilainen omistamisessa ja sijoittamisessa, mutta poliitikkojen kanssa hän ei ole ollut aina samalla aaltopituudella. Kiistattomista ansioistaan huolimatta Heliövaara ei välttämättä saisi jatkopestiä, sillä vahvassa rymistelyssä jää jalkoihin aina vihamiehiäkin. On tosin kysymysmerkki, haluaisiko Heliövaara edes jatkaa tehtävässään.

Lisäeläkesopan suurin kärsijä on kuitenkin Finnair, joka on tehnyt lopultakin käänteen ja päässyt hyvään kasvuun. Positiiviset uutiset jäävät helposti vanhojen kaunojen alle.

Lentoyhtiölle ikävä aihe pysyy yhä otsikoissa, sillä ministeri Lintilä kutsui koolle palaverin, johon tulevat eläkepäätöksen osapuolet Karvinen, Heliövaara ja Itävuori. Ainakin finnairilaiset toivovat, että palaveri on pian ja se päättäisi nopeasti tämänkertaisen kohun.  

Lintilä:"Selvitykset keskenään ristiriitaiset" 2:01

Lue myös:

    Uusimmat