Kommentti: Ozzy Osbourne rakastaa esiintymistä ja yleisöään edelleen – omalla tavallaan

Ozzy Osbournen jäähyväiskiertue herättää paljon tunteita. Monenlaisia tunteita, vahvimpina kuitenkin kunnioitus ja haikeus.

Black Sabbath -yhtyeestä ikoniseen maailmanmaineeseen liki 50 vuotta sitten ponnistanut Ozzy Osbourne esiintyi Hyvinkään Rockfesteillä keskiviikkona 6.6.2018. Artisti on ilmoittanut, että nyt käynnissä oleva maailmankiertue tulee olemaan hänen uransa viimeinen kiertue, mutta yksittäisiä keikkoja hän tulee vielä mahdollisesti tekemään. Eilen nähdyn Suomen keikan perusteella ainakin yksi asia on selvä: Osbourne rakastaa esiintymistä ja yleisöään edelleen – omalla tavallaan.

Vähintään vaiherikkaaksi kuvailtavan uran tehnyt Osbourne aloitti keikan minuutilleen ilmoitetulla kellonlyömällä. Isoilla lavanäytöillä pyöri kuvia tähden uran alkuvaiheilta ja taustalla soi mahtipontisesti Carmina Burana. Kun Osbourne asteli lavalle valtavan tehosteristin eteen, ei yleisössä voinut välttyä haikeuden tunteelta. Kahdeksan lapsenlapsen isoisä otti urheasti yleisön haltuunsa heti ensitahdeista, vaikkei jalka luonnollisesti noussutkaan enää samalla tavalla kuin kultavuosina.

Keikan aikana kuultiin sekä Ozzyn soolouran hittejä kuin Black Sabbathinkin tuotantoa. Vahvan päihdehistorian (ja suorastaan yläluokkaisen brittiaksentin) omaavan tähden välispiikeistä on täysin mahdotonta sanoa olivatko ne käsikirjoitettuja vai tilanteessa spontaanisti syntyneitä.

– Laulakaa mukana, en muista sanoja, rock-ikoni vitsaili ennen Black Sabbathin War Pigs -kappaletta.

Yleisö lauloi mukana parhaan taitonsa mukaan ja he, ketkä eivät sanoja muistaneet, huusivat mantran omaisesti " Ozzy, Ozzy, Ozzy". Mustiin pukeutunut metallikansa intoutui myös heiluttamaan käsiään Ozzyn antaman esimerkin mukaisesti. Vaikka suomalaisittain yleisö oli mukana aktiivisesti, niin mies vaikutti silti hieman turhautuneelta aikaansaamaansa reaktioon.

Liekö joku vinkannut Osbournelle, että säästä keskusteleminen on Suomessa aina hyvä vaihtoehto. Tähti kertoi säntillisesti aina seuraavaksi esitettävän kappaleen nimen, ja humoristisesti osasi lokalisoida välispiikkinsä.

– Seuraavaksi esitettävän kappaleen nimi on Mr. Crowley ja täällä on ihan v*tun kylmä, artisti tokaisi saaden yleisön nauramaan kanssaan.

Itseironiastaan huolimatta Ozzy ei unohdellut laulujen sanoja, vaikka ylä-äänet jäivät välillä vähän vajaiksi. Hypnoottisesta ja jopa pelottavasta tuijotuksestaan tunnettu laulaja herätti jopa hellyyden tunteita: hän lähetteli yleisölle lentosuukkoja ja vannoi jenkkityyliin  rakkautaan yleisölle.

Pitkään Ozzyn henkilökohtaisessa kokoonpanossa soittanut Zakk Wylde tuntui olevan yksi koko show'n peruspilareista, niin musiikillisesti kuin lavan haltuunottamisenkin saralla. Black Label Societyssäkin vaikuttava Wylde poukkoili energisesti ja taituroi kitaransa kanssa. Pitkät kitarasoolot hoituivat niin selän takaa soittaen kuin hampailla kitarankieliä näppäillen.

Reilu tunnin kestäneen keikan puolessa välissä Ozzy lähti tauolle ja Wylde otti homman haltuunsa. Instrumentaaliosuus ilman Ozzyä kesti lähes 15 minuuttia ja osa yleisöstäkin päätti hyvästellä Ozzyn ennenkuin Ozzy hyvästelee heidät.

Kiertue-elämä on vääjäämättä kuin toinen koti Osbournelle ja vaikkei mies aina ihan oikeaan tahtiin moshannutkaan, niin miehen energia ja rakkaus musiikkiin eivät vaikuta koskaan katoavan.

Moni yleisössä oli tullut paikalle juuri kunnioittaakseen miehen uskomattoman pitkää ja näyttävää uraa, muistelemaan niitä hetkiä, joilloin he itse ovat ensimmäistä kertaa fiilistelleet hittejä kuten No More Tears.

Jäähyväiset olivat näyttävät, mutta haikeat – kuten jäähyväisten kuuluukin olla. Peruskallioon hakattujen hittien lisäksi fanit tulevat takuuvarmasti muistamaan Ozzyn asenteen, huumorintajun sekä ne lentosuukot, joita ei ihan heti olettaisi tämän sävyiseltä tähdeltä, edes jäähyväishetkellä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja