Mainos

Kommentti: Orpo yllätti löysällä budjetilla

Yksi ajatus nousee valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) ensimmäisestä budjetista. Jos tämä on Orpon tiukka budjetti, niin millainen olisikaan löysä.

Ensi vuoden talousarvioesitys on niin hajuton ja epäseksikäs, että sitä on vaikea edes arvostella. Mutta yritetään.

Puheet ja teot

Hallitus puhuu tiukasta talouskurista, mutta lisää velanottoa edelleen ensi vuonna. Orpon budjettiesitystä voi jopa pitää käänteenä talouspolitiikassa elvytyksen suuntaan.

Valtion velka nousee jo 111 miljardiin euroon, kun hallitus velkaelvytyksellä pitää kotimaista kysyntää pystyssä. Ja aivan kuin roolit olisivat heittäneet kuperkeikan: kokoomuksen Petteri Orpo elvyttää ja SDP:n Antti Rinne on huolissaan velkaantumisesta.

Eläkeläiset

Kilpailukykysopimus rasittaa palkansaajia mutta veronkevennyksistä pääsevät nauttimaan myös eläkeläiset. Suuren äänestäjäjoukon veroalea voi pitää toki oikeudenmukaisena tai sitten vain populistisena ja tehottomana. Vähät varat olisi hyvä käyttää tarkasti työllisyyden parantamiseen ja kannustinloukkujen purkamiseen. Eläkeläisten ylimääräiset eurot tuppaavat menemään villasukanvarteen.

Työllisyys

Hallituksen kädet on sidottu kilpailukykysopimuksella ja paikallisen sopimisen radikaali lisääminen työpaikoilla voidaan taas toviksi unohtaa. Elo-syyskuun vaihteen budjettiriihestä tuskin tulee kovia päätöksiä ihmisten kannustamiseksi töihin. Luvassa on todennäköisesti enemmän porkkanaa kuin keppiä.

Tilannekuva

Valtiosihteeri Martti Hetemäen kalvosulkeiset valtiovarainministeriön budjetti-infossa olivat karut. Suomalaisten miesten työllisyysaste on lähempänä köyhemmän Etelä-Euroopan lukuja kuin vauraan Pohjolan työllisyyttä. Työttömyysmenot ovat nyt kolme miljardia euroa suuremmat kuin talouskriisin alkaessa vuonna 2008. Tilannekuva lienee jo yhteinen suomalaisilla päättäjillä.

Ideat

Kaikki omat ja varastetut ideat Suomen talouden kääntämiseksi tuntuvat olevan käytetyt. Nyt vaan odotellaan maailmantalouden vetoapua, koska uutta Nokiaa on turha odotella.

Rohkeus

Orpo antaa puoli vuotta aikaa työllisyyden parantumiselle. Jos hallituksen tavoite 72 prosentin työllisyysasteesta ei häämötä näköpiirissä, ensi keväänä joudutaan palaamaan ikäviin leikkauksiin. Ken elää, hän näkee. Yleensä poliitikoilta loppuu rohkeus tehdä säästöpäätöksiä vaalien lähestyessä. Ensi keväästä alkaa nimittäin vaaliputki: kunta-, maakunta-, presidentin- ja eduskuntavaalit.

Hallituksen puoliväliriihi on juuri kuntavaalien alla.

Gallupit

Hallituksen Juha Sipilän (kesk.) ja Petteri Orpon (kok.) on syytä lujasti toivoa gallup-kannatuksen nousemista – ei niinkään oman, vaan perussuomalaisten.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.