Mainos

Kommentti: Naiset ratkaisevat Italian vaalit eikä se tapahdu #MeToo-hengessä

Kantaansa edelleen harkitsevista italialaisista iso osa on naisia. Heidän uskotaan kallistuvan Silvio Berlusconin kannalle. Kaikesta huolimatta.

Yli kolmekymmentä prosenttia on italialaisittainkin poikkeuksellisen paljon.

Yli kolmekymmentä prosenttia maan äänioikeutetuista miettii edelleen, mihin ruksinsa piirtää. Suurin osa heistä tekee ratkaisunsa vaalipäivänä.

Tietysti osa on päättänyt, mutta ei kerro. Näiden osuus on lisääntynyt sitä mukaa, kun erilaiset ”häiriköt” ovat vallanneet puoluekentän. Samaa on ollut nähtävissä myös muualla Euroopassa.

Kaikki eivät halua myöntää äänestävänsä fasisteja tai rasisteja. Molempia on Italiassa tarjolla ja tarjokkaissa on aste-eroja.

Voi sanoa, että noin 60 prosenttia italialaisten äänistä menee triolle, joka vastustaa kaikkea ja erityisesti ulkomaalaisia tai ratsastaa katteettomilla lupauksilla.

1:23

Viisi tähteä -populistiliikkeen nuoren Luigi Di Maion resepti on kaiken vastustaminen. Sen hän on oppinut liikkeen perustajalta, koomikko Beppe Grillolta.

Hallitsemisesta Di Maio ja hänen puoluetoverinsa eivät tiedä mitään. Sen on kaikkein karuimmin osoittanut ryhmää edustava Rooman pormestari Virgina Raggi. Hän on ajanut ikuisen kaupungin kaaokseen.

Pohjoisen Liigan, tai nykyisin lyhyesti Liigan Matteo Salvini öykkää ulkomaalaisia ja Euroopan unionia vastaan. Hänen esikuviaan ovat Vladimir Putin, Donald Trump ja Viktor Orban. Aika velikultia kaikki.

Ja sitten on tietysti Silvio Berlusconi.

Lupaa kaikkea, ei toteuta mitään

Mediamoguli on armoitettu opportunisti, joka lupaa kaikkea, mutta ei toteuta mitään. Useimmiten ”Il Cavaliere” on menestynyt lupaamalla lisää rahaa verohelpotusten muodossa. Niin nytkin.

Berlusconin ounastellun menestyksen ratkaisevat naiset. Taas kerran.

Tätä ei voi keskellä maailmanlaajuista #MeToo-keskustelua kuin ihmetellä, kun 81-vuotiaan poliittisen ikiliikkujan taustat tiedetään.

Seksiskandaalien ryvettämässä Berlusconissa on jotain, joka vetoaa naisiin. Erityisesti keski-ikäisiin ja sitä vanhempiin, mutta ei tietenkään kaikkiin.

Verohelpotukset tuskin riittävät selitykseksi. Jotkut asiantuntijat puhuvat ”isällisestä charmista”. Toiset kehuvat entistä laivaviihdyttäjää ”ainutlaatuiseksi kommunikaattoriksi”, joka herättää luottamusta. Kaikesta huolimatta.

Mitä ilmeisimmin ratkaiseva osa naisäänestäjistä taipuu ylipäätään keskustaoikeiston kannalle.

Heitä yhdistää ulkomaalaisiin kohdistuva epäluulo ja suoranainen pelko. Osin perusteltu, osin ei.

Äärioikeisto tarjoaa siihen suoraviivaisia vastauksia. Berlusconi myötäilee näitä näkemyksiä pitääkseen leirinsä pystyssä.

Nytkin voidaan arvata päin mäntyä

Poliittinen kaaos kuuluu Italiaan. On kuulunut toisesta maailmansodasta lähtien. Naisten hämmentävä äänestyskäyttäytyminen on osa sitä. 70 vuoden aikana maassa on ollut 65 eri hallitusta.

Siitä huolimatta nyt ollaan poikkeuksellisessa tilanteessa. Vaalien tulos ja erityisesti se, mitä tuloksesta seuraa, ei koskaan ole ollut näin herrassa.

Vaikka 60 prosenttia äänestää häiriköitä ja liian moni nainen luottaa edelleen Berlusconiin, markkinoilla, Brysselissä ja muissa tärkeissä EU-pääkaupungeissa on omituisen rauhallista.

Kukaan viisas ja valveutunut ei tunnu pelkäävän pahinta. Ei kuulemma ole syytä.

Muistetaan nyt silti, että monien viime vuosien merkittävien vaalien alla on arvattu päin mäntyä. Viisaasti ja valveutuneesti. Niin voi käydä myös nyt.

Italiaa voi johtaa vaalien jälkeen häirikkökoalitio. Ja Saksan sosiaalidemokraatit voivat torjua hallitusyhteistyön liittokansleri Angela Merkelinkanssa.

Jos näin käy, meno Euroopassa muuttuu melkoisesti.

 

1:44

14:48

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.