Kommentti: MM-hiihtojen valtavimmat suomalaisodotukset vaarassa kuplia yli

1:53
Joni Mäki on Suomen miesten viestimenestyksen kannalta hyvin tärkeä palanen. Näin hän kommentoi keskiviikkoista keskeytystään MTV Urheilulle.

Suomen miesten maastohiihtomaajoukkueesta ja sen päävalmentajasta Teemu Pasasesta huokui lievä hermostuneisuus keskiviikkona. Syynä ei niinkään olleet ryhmän esitykset MM-viestin kenraaliharjoituksessa, vaan itse viesti, johon on ladattu valtavat odotukset, MTV Urheilun Ossi Karvonen kirjoittaa Oberstdorfista. 

"Kun katsotte Ranskan miehiä, niin he olivat aivan samoissa kuin me tänään, vaikka heidän pitäisi olla kovempia vapaalla."

"Kaksi ruotsalaista oli vähän vapaalla edellä, mutta voi olla, että ainakin toinen heistä voi joutua hiihtämään perinteistä."

Päävalmentaja Teemu Pasanen oli pyöritellyt päässään jo lukemattomia eri MM-viestikombinaatioita, kun 15 kilometrin vapaan kisan päättymisestä ei ollut kulunut kuin puolisen tuntia. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Jos jollekin on jäänyt epäselväksi, Suomi taistelee perjantaina ensimmäisestä miesten pitkän viestin arvokisamitalistaan 12 vuoteen. Tästä on puhuttu jo pitkään, ja kun Joni Mäki kukisti Aleksandr Bolshunovin Lahden maailmancupin kohukirissä, panokset nousivat entisestään. 

Ne nousivat suomalaisten hiihtofanien, mutta myös itse viestihiihtäjien mielissä. Ja on päävalmentaja Pasanenkin oman osansa miettinyt. 

– Aivan koko ajan tehdään analyysejä, ja lasketaan mahdollisia kokoonpanoja ja järjestyksiä, joilla muut hiihtävät, ja miten meidän pitää siihen vastata. Sitä on tehty pari vuotta ja koko kesän ajan, Pasanen kertoi innostuneena keskiviikkona. 

– Tässä pitää vähän kuin olla kaikkien joukkueiden valmentaja ja miettiä millaisen joukkueen kasaisin. 

Ennakkoasetelma on se, että Norja ja Venäjä ovat Suomen edellä, mutta pronssipaikalle on hyvät saumat. Taistelu tästä käydään todennäköisesti Ranskan ja Ruotsin kanssa. 

Keskiviikkoinen 15 kilometrin kisa ei kuitenkaan ollut suomalaisittain paras mahdollinen tunnelmannostattaja viestin alla. Perttu Hyvärinen koki helpotuksen, kun kisojen avausmatka meni mukavasti, mutta Joni Mäen keskeytys ja Iivo Niskasen uupuminen pehmeällä radalla herättivät kysymyksiä. Viestin neljäs viejä Ristomatti Hakola latasi akkujaan.  

Niskanen ja Hyvärinen sanoivat, ettei joukkuepanos miellyttänyt. Kommenteissa oli havaittavissa pientä kireyttä, sillä viestin odotettu mitalisauma on edessä jo perjantaina. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Nyt palautumisen on onnistuttava, kun valmennusjohto miettii samalla päänsä puhki viestijärjestyksiä. Ja nämä päivät ovat kriittisiä varsinkin viestiankkuri Mäelle, jolle haluttiin hieman väkisinkin kilometrejä keskiviikkona. 

Mäki nimittäin tunnusti, ettei olo tuntunut vielä tiistainakaan levänneeltä sunnuntaina saavutetun MM-hopean ja siitä koituneen pyörityksen takia. Silti hänelle haluttiin alle normaalimatkan kisa, jotta elimistö tottuisi viestirasitukseen. 

Noh, sellaista ei tullut, kun Mäki hyytyi jo alkutahdeissa ja hyppäsi ladun syrjään viiden kilometrin kohdalla. 

Kärjistäen, nyt jonkun toisen hiihtäjän MM-edustuspaikka annettiin viestimenestystä silmällä pitäen Mäelle, jonka lähtökohdat kisaan olivat vähintään epävarmat.

Tämäkin kertoo siitä, mikä on Suomen mieshiihdon ykköstavoite Oberstdorfissa. 

Tänään Oberstdorfissa on ohjelmassa naisten 4 x 5 kilometrin viesti. Oberstdorfin MM-hiihtojen päiväkohtaisen ohjelman näet tästä linkistä ja Suomen joukkueen tästä linkistä!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja