Kommentti: Mikä on oikea tapa juhlia Huuhkajien voittoa? Puhe "mellakoista" on höpinää - avainsana on ajoitus

Suomifutiksen suuri unelma – Martti Kuusela 7:53
Martti Kuusela vieraili perjantaiaamuna Huomenta Suomessa ennakoimassa Huuhkajien ottelua Liechtensteinia vastaan.

Huuhkajiin ja perjantai-iltaan kohdistuu valtava määrä eri-ikäistä odotusta. Miten ikinä se purkautuukin, on syytä olla holhoamatta kannattajia, joista suurin osa tietää voiton kuuluvan ensisijaisesti joukkueelle, kirjoittaa MTV Urheilun Anssi Shemeikka.

Ensinnäkin, puheet "mellakoista" ja kisapaikan mitätöinnistä mahdollisen pitch invasionin, eli katsojien kentälle ryntäämisen seurauksena, ovat sensaatiohakuisuutta, jonka yhteys todellisuuteen lähentelee nollaa.

Samaan aikaan kaikkien Töölön jalkapallostadionilla paikan päällä olevien on syytä varoa perjantai-iltana noin kello 20.50, ettei jäiden pudotessa hatusta samaan lätäkköön valu kokonaan ja kerralla myös järki.

Markku Kanervalta kysyttiin ottelua edeltävässä lehdistötilaisuudessa torstaina, kenelle perjantaina todennäköisesti tuleva voitto ensisijaisesti kuuluu. Kanerva halusi jakaa EM-kisapaikasta hyvää moneen suuntaan, mutta paalutti sen ensisijaisesti joukkueelle kentällä ja sen laidalla.

Liechtenstein-ottelun historiallinen panos on kipinöinyt keskustelun, millainen kannattajien reaktio on voiton hetkellä hyväksyttävää.

Kuten sanottua: Huuhkajien-kannattajat tietävät kyllä, kenelle voitto ensihetkessä kuuluu. Täysimittainen "sekoaminen" on kuitenkin osalle todennäköistä, jopa ymmärrettävää. Juuri siksi kuumeisimmin kisapaikkaa odottavien lienee syytä käydä etukäteen mielessään läpi, miten toimin - tai en toimi - loppuvihellyksen soidessa.

Kannattajien kollektiivinen kentälle kirmaaminen ei ole itseisarvo. Arvokisapaikka on virallista ja lajikulttuurin silmissä hyväksyttyä myös katsomosta käsin juhlittuna. Näin toimittiin myös arvokisapaikan saavuttaneessa Tshekissä torstai-iltana.

Selfiet ja pelaajien kaulaan kapsahtamiset saattavat hetkessä tuntua maailman parhailta ideoilta, joita ne voivat myöhemmin illalla ollakin, mutta kyse on ajoituksesta ja tilannetajusta.

UEFA:n sakot kentälle ryntäämisestä ovat myös realismia. Kukaan ei halua voiton hetkellä palkita jaloilleen nousevaa suomalaista jalkapalloa kymmenien tuhansien eurojen rapsuilla, saati muistaa iltaa siitä, että joku oli raudoissa, loukkaantui tai, varjelkoon, sumutettiin. Fokuksen tulee olla voiton saavuttaneessa maajoukkueessa. Huomion suunta historiallisena iltana siis epäolennaisuuksista ilonpitoon. 

Lue myös:

    Uusimmat