Mainos

Kommentti: Huuhkajat kohtaa perjantaina vaikeuksia – joukkueen ja kannattajien on pidettävä yksi asia mielessä

Huuhkajia tai suomalaista urheilukansaa ei tarvitse erikseen pumpata perjantain EM-karsintaotteluun Liechtensteinia vastaan. Lataus tulvii otteluviikolla jo päiviä etukäteen yli laitojen, mutta joukkueen kentällä ja fanien katsomoissa on syytä muistaa toivotun tuloksen vaativan itse ottelussa kärsivällisyyttä, kirjoittaa MTV Urheilun Anssi Shemeikka.

Yksi syy ennenaikaiseen kisahuumaan on perjantain vastustajan taso. Liechtenstein on voittanut EM- ja MM-karsinnoissa vieraskentällä kahdesti, kun Luxemburg kaatui vuonna 2004 ja Moldova 2014. Näiden lisäksi tuloksina ovat olleet neljä tasapeliä ja 60 tappiota Nations League mukaan laskettuna. Maaliero on pakkasen puolella rapsakat -198.

Kun huomioi Huuhkajien peruspelaamisen tason tällä hetkellä, ennenaikainen voitonriemu on kannattajien keskuudessa perusteltua. Omiin uskominen on myös heidän tehtävänsä. Pelaajat ovat kuitenkin ammattilaisia, ja kuten Tim Sparv MTV Urheilulle sanoi, Suomen on oltava perjantaina - ja siihen valmistautuessa - nimenomaan ammattimainen.

Ammattimaisuuteen kuuluu erottamattomana osana Huuhkajien perjantain ottelusuunnitelman kulmakivi: kärsivällisyys.

Ajatus ensimmäisestä kisapaikasta on synnyttänyt kannattajissa ekstaasin, joka odottaa Huuhkajien rusentavan ennakkoon monta tasoa huonomman vastustajan ensimmäisen puoliajan aikana. On kuitenkin täysin mahdollista, ettei odotusarvo toteudu - se on jopa todennäköistä.

Liechtenstein on ottanut kuluvissa karsinnoissa toistaiseksi kaksi pistettä. Tasapelit vierasottelussa Kreikkaa ja kotiottelussa Armeniaa vastaan ovat syksyn aikana osoittaneet materiaaliltaan vähäisen joukkueen pystyvän puolustamaan Suomen tavoin tiiviinä kollektiivina. Pelitapa peittää yksilöiden puutteet ja tekee vastustajien elämästä viimeisellä kolmanneksella paikoin vastenmielistä.

On jopa todennäköistä, että ottelun panos ja sen ympärillä kiehunut lataus ilmenee ensimmäisen 15 minuutin aikana Huuhkajien otteissa samoin kuin Armeniaa vastaan lokakuussa Turussa. Jännittää. Ratkaisut pallollisena ontuvat. Ajoitukset ovat pielessä.

Näiden lisäksi Liechtensteinin muoto pysyy tiiviinä, mutta mitä pidemmälle ottelu etenee, sitä enemmän vaatimattoman tason vastustajat unohtavat puolustuslinjojen väliin aukkoja ja taskuja, joihin Fredrik Jensen ja Teemu Pukki kylmäverisesti Rasmus Schüllerin ja Glen Kamaran ruokinnasta iskevät.

Kesäkuun vierasottelussa Liechtenstein oli Suomelle alussa sitkeä pala pureksia, mutta Pukin ja Benjamin Källmanin osumat 37. ja 57. minuutilla vapauttivat pelin.

Suomi tulee hallitsemaan palloa - ja toisin kuin menneinä vuosina ajateltiin - ennakkosuosikin asema ei ole myyttinen ongelma Suomen pelinrakentelulle ja pallonhallinnalle.

Huuhkajien on siis pysyttävä perjantaina ennen kaikkea kärsivällisenä, ja tunnistettava pelin edetessä lisääntyviä tilanteita. Näin pedanttisen Markku Kanervan valmentama joukkue epäilemättä tekeekin. Omien olotilojen ja odotuksien kanssa taikinoivien kannattajien on syytä muistutella tästä toisiaan kisakatsomoissa ympäri maan. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja