Mainos

Kommentti: Lohelan yllätysliike uhkaa kaataa soten – Harkimo rakensi taas medianäytelmän

2:09

Sipilän hallituksen suurin hanke soteuudistus huojuu jälleen Maria Lohelan loikatessa Sinisistä Liike Nytiin. Sotemalli alkaa epäilyttää muitakin, kun entinen puhemies tyrmää sen isojen markkinavoimien temmellyskentäksi, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

Olipahan taas vauhtia politiikan uutiskentillä tänään. Kolme uutista nousi ylitse muiden:

1. Entinen puhemies Maria Lohela on nyt kaksinkertainen loikkaaja, kun hän siirtyy Sinisistä Liike Nytin riveihin.

2. SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen sairausloma jatkuu pitkälle helmikuulle.

3. Puolustusvoimain komentaja vaihtuu ensi kesänä.

Lohelan loikka on todellinen yllätys

Aloitetaan Lohelasta, sillä hänen loikkansa Hjallis Harkimon joukkoihin oli todellinen yllätys. Lohela ei lähde ehdolle ensi kevään vaaleissa, vaan hän haluaa ainoastaan antaa tukensa ja kokemuksensa Liike Nytin käyttöön.

Lohelan yllätysliikkeen suurin merkitys on siinä, kaatuuko hallituksen soteuudistus nyt tähän. Hallituksen enemmistö on erittäin niukka, jos soteuudistus ylipäätänsä etenee äänestykseen helmi-maaliskuussa.

Kokoomuksesta kansanedustajat Elina Lepomäki ja Susanna Koski ovat suhtautuneet erittäin kriittisesti soteuudistukseen ja äänestävät mitä ilmeisimmin sotea vastaan. Niin tekevät myös Hjallis Harkimo ja Paavo Väyrynen.

Lyhyellä matematiikalla päädyn siihen, että hallituksella on enää niukin mahdollinen enemmistö 100-99, sillä puhemies ei äänestä. Lohelan ratkaisun jälkeen ovi on raollaan myös muille sinisille, jos epätoivo valtaa vaisua kannatusta nauttivan prosenttiliikkeen.

Eduskunnan käytävillä tosin puhutaan sitäkin, että koko oppositio ei olisi enää riemurinnoin kaatamassa sotea, joka kaatuisi samalla seuraavan hallituksen syliin. Tämä voi tarkoittaa tyhjiä ääniä ja poissaoloja ratkaisevassa soteäänestyksessä.

Harkimo ja Jungner hyppyyttävät mediaa

Harkimon saama mediajulkisuus herättää laajaa pahennusta, sillä monet tiedotusvälineet – myös MTV Uutiset – seurasivat tarkasti LiikeNytin infoa aiemmin tammikuussa, jolloin julkistettiin 48 ehdokasehdokasta. Tunnen piston omassakin sydämessä, että siltähän se näyttää: Harkimo juoksuttaa mediaa.

Ja samaan aikaan toinen liike, Paavo Väyrysen Seitsemän tähden liike pitää infojaan toistuvasti tyhjille saleille, vaikka väyrysliike julkisti tänään taas nipun ehdokkaita.

Kiinnostavuus on kuitenkin yksi kriteeri tehdä juttuja. Toimituksemme kahviautomaatilla ja aamupalavereissa Harkimon liikkeet herättävät enemmän pulinaa kuin muiden puolueiden vaaliavaukset yhteensä. Samoin nettisivuston luvut kertovat, että Harkimo ja Jungner keräävät lukijoita.

Hulppeasta näkyvyydestä huolimatta Harkimon, saati useamman Liike Nytin ehdokkaan, läpimeno eduskuntaan ei ole kirkossa kuulutettu.

Viime viikolla MTV Uutisissa esiteltiin äänikynnyksiä, joka Uudellamaalla on yli 13 000 ääntä. Tämän verran puolueen tai liikkeen on kerättävä ääniä, jotta yksikin edustajapaikka heltiäisi. Vertailuksi Harkimo keräsi viime eduskuntavaaleissa noin 11 000 ääntä.

SDP:llä jo vakava paikka vaalitaistossa

Päivän toinen merkittävä politiikan uutinen on, että SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen sairausloma venyy helmikuun loppupuolelle. Rinteen toipuminen kestää siis arvioitua pitempään ja sairauslistakin on pidentynyt vakavankuuloiseksi: keuhkokuume, sepelvaltimon tukos sekä sairaalabakteri.

SDP:n johto pohtii huomenna aamulla, miten puoluejohdon työt jaetaan helmikuun aikana Rinteen ollessa sivussa. Katseet ja paineet kohdistuvat erityisesti varapuheenjohtaja Sanna Mariniin, jonka lausunnot metsähakkuista ja hävittäjähankinnan lentokonemäärästä ovat herättäneet jälkikeskustelua ja pulinaa SDP:n linjasta.

Terveys on tärkein, joten Rinteen on syytä levätä niin kauan kuin on tarve. Mutta SDP:lle tilanne on tästäkin huolimatta hankala. Eduskuntavaalit lähestyvät ja puoluejohtajat käyvät päivittäin kamppailua äänestäjien sieluista ja polttavista aiheista maahanmuutosta ilmastokysymyksiin.

Hävittäjähankinta ja väki vaihtuu

Maanantain kolmas uutinen tuli Maanpuolustuskurssin avajaisissa, joiden yhteydessä Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg kertoi MTV Uutisten Vesa Kallionpään haastattelussa, että hän ei hae jatkokautta. Lindbergin kausi päättyy ensi elokuun alussa.

Näin jatkuvat Puolustusvoimain komentajavaihdokset. Aiemmin ovat vaihtuneet merivoimien ja ilmavoimien komentajat.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi MTV Uutisille, että vaihdoksilla ei ole vaikutusta puolustusvoimien toimintakykyyn tai kykyyn valmistella hankintoja, joista suurin on jopa 7-10 miljardin euron hävittäjähankinta.

Siis normimaanantai, mitähän huomenna tapahtuu.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja