Jussi Kärjen kommentti: Sipilä lausui dramaattiset sanat, mutta vielä ei ole syytä hyppiä seinille

Hallituksen uusinta sotekriisiä ei voi ohittaa pelkällä olankohautuksella, vaikka kokoomuksen Elina Lepomäen irtiotossa kyse olisikin turhautuneen kansanedustajan sooloesityksestä. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ottikin tänään suuhunsa dramaattiset sanat, jotta hallituskumppani heräisi, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

Sipilä sanoi politiikan toimittajien lounaalla kysyttäessä, että edessä ovat uudet vaalit, jos sote kaatuu. Tästä lausunnosta ei kannata vielä hyppiä seinille, sillä pääministeri ainoastaan sanoi ääneen itsestäänselvyyden. Paljon pitää vielä tapahtua ennen kuin ollaan niin vakavassa tilanteessa.

Mutta ei tässä nyt kaikki mene kuin Drumsössä.

Lepomäki sai tukea Vapaavuorelta

Sipilän hallitus auttaa kaikin tavoin oppositiota pärjäämään. Kun oppositiojohtajat SDP:n Antti Rinne ja Vihreiden Touko Aalto ovat hieman ruosteessa, kokoomuksen Elina Lepomäki otti ja päätti tehdä oman maalin.

Lepomäki ilmoitti eilen, että hän äänestää hallituksen soteuudistusta vastaan. Tulitukea tuli Helsingin pormestarilta Jan Vapaavuorelta, joka lähetti Twitterissä tiukat terveiset myös valtiovarainministeriöön.

Opposition kansanedustajat hykertelivät tänään eduskunnan käytävillä, kun kokoomuslaiset saivat vakuutella toimittajille pysyvänsä hallituksen ruodussa. Kokoomusryhmässä riittää muitakin maakuntahallinnon arvostelijoita, mutta Lepomäen kaltaisia veneen keikuttajia ei ole vielä ilmoittautunut.

Oppositiolta taktista ajanpeluuta

Sotea nakerretaan nyt joka kulmasta, sillä oppositio vaatii kuorossa hallitusta selvittämään EU-komissiolta soteuudistuksen valinnanvapauden yhteensopivuuden EU:n kilpailuoikeuden kanssa.

Kyse on taktisesta ajanpeluusta, sillä EU-selvitysten tekeminen veisi useita vuosia ja uudistus lykkääntyisi pitkälle seuraavalle vaalikaudelle.

Itse asia, EU:n kanta, tuskin maistuisi oppositiolle. Yleinen käsitys on, että EU voisi tyrkyttää sotepalveluiden yhtiöittämistä. Valinnanvapauslaista poissiivottu pakkoyhtiöittäminen on ollut vasemmistolle nimittäin punainen vaate ja kauhistus.

Hallituksen ohut enemmistö ei kestä lisää lepomäkiä

Hallituksella on ohut enemmistö eduskunnassa, vain 105 kansanedustajaa. Se ei kestä enää lisää lepomäkiä, varsinkin kun Paavo Väyrynen aikoo palata kesäkuussa eduskuntaan. Tosin opposition oppositioksi, mitä se sitten tarkoittaakaan.

Viime päivien käänteet tuovat etäisesti mieleen edellisen vaalikauden viimeiset kuukaudet, kun kokoomuksen ja SDP:n johdolla hallitus kaatoi omia esityksiään. Nyt ei ole päällä sellainen sirkus, mutta on tässä vielä yli vuosi vaalikautta jäljelläkin.

Joka tapauksessa ensi syksynä edessä ovat vaalit. Näillä näkymin maakuntavaalit.

"Yllätys on uusi normaali"

Hallituksen sisäisestä tunnelmasta ja epäluulosta kertoo jotain se, että kokoomuspiireissä elää sitkeänä huhu keskustan ja sinisten virittelemästä vaaliyhteistyöstä.

Villeimmissä salaliittoteorioissa keskustan ja sinisten johdot olisivat tehneet jo viime kesänä avunantosopimuksen tuleviin vaaleihin.

Tämä tuntuu liian hurjalta ollakseen totta, sillä vaaliliitosta ei olisi hyötyä keskustalaisille edes pääkaupunkiseudulla, jossa Sinisillä on valovoimaisempia ääniharavia. Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska tyrmäsi tällaiset kaavailut viime maanantaina MTV Uutisissa.

Mutta tämän ajan politiikassa yllätys on uusi normaali.

Lue myös:

    Uusimmat